Начало Здраве 1 декември – Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН

1 декември – Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН

95
0
СПОДЕЛИ

oon-do-2-godini-spin-yt-izchezva-153494

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН. Борбата срещу СПИН се води повече от 30 години, а в България основната цел е да се гарантира безопасност при кръвопреливането, както и лечение и профилактика.

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност е едно от най-опасните вирусни заболявания, познати на човечеството досега. Днес той е водещата причина за смъртните случаи в света на хора в активна възраст. Над 33 милиона в света живеят с вируса на СПИН. На всеки 6 секунди се инфектира един човек.

Тази година са открити нови 116 българи с ХИВ-инфекция при изследвани над 173 150 лица

90% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция в България са се инфектирани по сексуален път. Това сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ към Министерството на здравеопазването към 5 август 2016г. От началото на тази година са открити нови 116 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 383 лица.

В последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените. И през тази година три четвърти от новите случаи са мъже, а една четвърт – жени. Според пътя на инфектиране 35% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 53% – при хомо/бисексуален контакт, а 11% – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ-позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици. Близо 30% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.

По повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН УНИЦЕФ излезе с тревожен доклад. Новите случаи на заразяване с вируса ХИВ сред подрастващите може да се увеличат със 60% и да стигнат до 400 000 случая годишно към 2030 г. , ако не се ускорят темповете, с които се достига до тази особено уязвима група от населението.

В доклада се посочва още, че заради демографските тенденции, включително рязкото увеличаване на населението в младежка възраст, броят на новите инфекции сред младите хора на възраст между 15 и 19 години може почти да се удвои в сравнение с 250-те хиляди случая, регистрирани през 2015 г.

Ако напредъкът в работата с тази група се забави, последиците може да се окажат катастрофални, казва УНИЦЕФ и предупреждава, че парите, които се дават за борба със СПИН, са намалели от 2014 г. Докладът призовава за повече инвестиции в иновации, за подобряване на базата данни, за борба с предразсъдъците, свързани със заболяването, както и за превръщането на превенцията сред подрастващите в приоритет.

СПИН е една от основните причини за смъртността сред тийнейджърите. Само през 2015 г. от СПИН са починали 41 000 подрастващи.