Начало Политика На заем от „Време 2001“: 10-1=ЦЯЛАТА ВЛАСТ

На заем от „Време 2001“: 10-1=ЦЯЛАТА ВЛАСТ

СПОДЕЛИ

Веселина ВЕЛЧЕВА

Търканията в ГЕРБ. Въпреки математиката

Какво точно стана в групата на ГЕРБ преди първата сесия. Чуденето не е само от нас, а и от хората, които следят актуалните общински новини. Темата, неколкократно изречена след клетвата на новите общинари, за натиск, състав на ГЕРБ групата, за бъдещи и настоящи „драматични” проблеми тепърва ще бъде актуална. Засега е само любопитна, защото всичко е все още на старт, но предстои Общинският съвет да заработи активно и тогава „ще лъснат” вероятно някои противоречия. Впрочем, не само в тази група, а и в БСП. Не се очакват подобни трусове в групата на Реформаторите и „Евророма” по простата причина, че те са твърде малобройни и се предполага, че комуникацията трябва да тече по-лесно. Пък, кой знае …

И така по повод отделянето на един общински съветник от групата на управляващите и декларирания мотив – проявен натиск, потърсихме и неговото уточнение, и мнението на други лица от ОбС.

В първата сесия ГЕРБ останаха с човек по-малко – от 10 вече са 9. И въпреки това математиката е на тяхна страна – цялата власт в общината е тяхна след избора на Христо Калоянов за шеф на Съвета.

Тайната ни надежда е, че това ще е финалът на тълкуванията и математиката, защото иде време за работа. Това бихме искали да проследяваме – един конструктивен дух в ОбС, подкрепа от страна на администрацията, коректност от страна на кметския екип. Засега дърлянията продължават при формирането на комисиите, но това е нормално, това е част от демокрацията.

Неидентифицираното име

Името, което не се чу в сесийната зала, но всеки знаеше, бе това на Томи Наплатанов. Знаеше се, че в негова чест е бил евентуалният натиск спрямо двама съветници да си подадат оставките, за да може той отново да стане член на ОбС.

Не беше трудно да открием Наплатанов, за да чуем мнението му. Той продължава своята работа в прес-отдела на „Асарел-Медет” и както поясни в разговора ни, ще продължи да помага на своите общинари и занапред, ако те имат нужда от уменията му на пиар. Потърсихме и другите лица в „спора“.

—————————————————————————

Богоева:
Останала съм в групата

Галя-Богоева-2За коментар на ситуацията потърсихме и Галина Богоева. Не само защото в разговора с Томи Наплатанов бе визирана нейната роля, а и защото седмици преди изборите се знаеше, под сурдинка, разбира се, че тя не се съобразява много с партийната дисциплина и работи за своята преференция. В отговор на поканата ни да коментира събитията седмица след участието си в първото заседание на ОбС, думите й бяха:
„Не искам да коментирам на този етап ситуацията. Останала съм в групата на ГЕРБ.”

В името на всестранната журналистическа лоялност, която за жалост някои тълкуват превратно, потърсихме и мнението на „основния виновник” Веселин Дундаров с покана да сподели дали има промяна в мнението си и в тълкуването си на нещата.

—————————————————————————

Наплатанов:
Истината за „натиска”

Томи-НаплатановТи излезе, как да кажа, най-важният, най-драматичният, най-проблемният човек в ГЕРБ. На какво мнение си сега, когато остана „извън борда”?
– Има такова нещо и затова е добре да проследим историята. Първо, изборът на членове на листата в ГЕРБ се проведе много демократично – номиниране на общо събрание, мнения, гласуване … Обсъждахме листата в две заседания и никой нямаше претенции към подреждането. В началото на кампанията взехме общото, подчертавам, общото решение за неактивна работа по преференциите.

Не смяташ ли, че не е съвсем демократично.
– Ние знаехме, че ще управляваме и се готвехме за това. Трябваше да сме готови с листа с подготвени хора до 10-12-то място. Във всички заседания никой не се възпротиви нито на подредбата, нито на пасивността по отношение на преференциите. Аз лично разчитах на мъжката дума на всички и дори съм убеждавал роднини и приятели да гласуват без преференции.

И какво стана после?
– Още по време на кампанията дойдоха сигнали, че Галина Богоева и Веселин Дундаров работят основно за себе си. Дундаров дори бе убеждавал да гласува за него новоизбрания кмет на Елшица Митко Кочев, който съобщи за това пред цялата група. Няколко дни преди вота, на 21 октомври, отново се обсъди темата и всички от листата взехме решение, ако се стигне до пренареждане, тези хора да напуснат Съвета, още преди клетвата. За целта бяха подписани заявки до ОИК и ги дадохме за съхранение на човек извън листата. Само Галина Богоева не подписа. Тя не беше с нас дори в нощта на изборите, а се представи два-три дни след това, за да заяви, че няма да излезе, въпреки думата, която си бяхме дали всички. Колкото до Дундаров, той също отказа, въпреки, че всички до един заявиха, че не е играл по правилата, одобрени единодушно. След изборите обсъждахме този въпрос на две заседания, след което той изчезна, изключи си телефоните и цъфна на сесията с тази сълзлива декларация. Той говори за приноса си към ГЕРБ. Казвам само един факт, хората да си правят изводите. Когато водещите хора в щаба си взеха отпуск, за да работят за кампанията, той си взе отпуск – но за да отдъхва в чужбина. Ей на това му викам принос, отдаденост и лоялност.

Къде са сега тези заявления?
– Никъде, скъсахме ги ден-два след изборите. Кажете сега къде ГЕРБ или аз сме действали с натиск! Ако мога да използвам спортната терминология – повечето от листата играхме футбол, Дундаров и Богоева хандбал, а накрая искаха да броим головете. Съжалявам, че някои медии и опоненти ме изкарват злодей, но аз съм горд с това, че играх по правилата. Горд съм и че като председател на предизборния щаб имам сериозен принос за осмата поредна победа на ГЕРБ. Съвестта ми е чиста и мога да погледна всеки в очите, най-вече Дундаров и Богоева. Мисля, че маските паднаха.

—————————————————————————

Дундаров:
 Заявленията бяха противозаконни

Веселин-Дундаров-2Как преценявате номинацията ви за председател на ОбС от страна на „Евророма”?
– Както казах и ден след сесията, това се оказа провокация. Може и първоначално да е било импулсивно, но в последствие се оказа „за моя сметка”. Това не ми е проблем обаче. Не успях да отреагирам веднага по време на сесията, все пак там всичко е процедура и нямаше как да взема думата преди гласуването.

Един беше гласът във ваша полза, вероятно вашият?
– Така е. Имах няколко варианта. Реших да гласувам, за да не се получи чудене къде е отишъл моя глас … Иначе няма промяна в позицията ми. Аз съм независим съветник. А дали ще ме изключат от ГЕРБ, това е техен проблем.

Поканиха ли ви за разговорите за разпределение на комисиите?
– Не, но има формална причина. Според правилника на ОбС участват председателите на групите в ОбС. Друг е въпросът, че, пак според правилника, група има тогава, когато има трима членове. Тоест и „Евророма” не е група, но участват в преговорите. Правилникът вече е нарушен.

Последно, защо не подписахте заявлението за отказ от Съвета, както са направили всички?
– Напротив, подписах го. Макар да е противозаконно. В Закона си е казано как се правят избори и там е дадено правото на преференциите. Но както и да е, сега е време да се мисли как да работим в Общинския съвет.

4 КОМЕНТАРА

  1. Възможно ли е да търсите за бизнес кредит, личен заем, начало заем, кола
    заем, студентски кредит, консолидиране на дълг кредити, необезпечени кредити, рисков
    капитал и др .. Или са ви отказва заем от банка или финансова
    институция за една или повече reasons.You в точното място за
    Вашите решения заем! Аз съм частен кредитор, давам заеми до
    фирми и физически лица на ниска и достъпна лихвен процент на
    2%. Интерес. Моля, свържете се с нас чрез имейл:
    financialfutureloanfirm@gmail.com
    благодаря,
    Г-жа Стейси




    0



    0
  2. От доста време, Някой налага на местните медии, хора политически грамотни, да бъдат информационно (медийно) изолирани от обществеността. Вместо обаче медиите да способстват за ограмотяване на кандидат политиците, те ги представят в среда предизвикваща преди всичко съжаление отколкото очакване в областта на реформирането, нещо да се случи. Всички знаят, че в предизборната кампания за избори на местна власт, „шапките“ на местните политически структури (особено ако са от популярна властна партия) се подменят с послушници поддържащи комерсиалните интереси на по-крупните олигарси. Целта е максимално „усвояване“ на обществените (проектни) фондове без това да засяга ни най-малко политическото статукво. Пародията за демокрация, гражданско общество независимо че обезверява по-будните граждани отдръпващи се от изборните урни, продължава. Избраните местни политици си играят на политика. Напълно технически, икономически, правно, дори граматически неграмотни, те си въобразяват, че работата им в местният парламент е много важна и че от това едва ли не зависи всичко, което се случва във времето на техният мандат.




    0



    0
  3. Този, Дундаров искаше да стане Председател и си беше много повярвал. Гледах по телевизията как се изпъна като го номинираха, и толкова му беше драго, че и през ум не му е идвало да се откаже. Добре, че не го избраха, защото и правилника явно не е чел, но иначе твърди, че вече е нарушен. Да, ама не, както казваше един небезизвестен журналист и нека каже какво по – конкретно е нарушено за да знаят всички. Омръзна ми от неуки и некомпетентни хора, които искат да ги дават само по телевизията и да се перчат. Такива хора не искам да ме представляват и повече няма да гласувам заради такива като него!




    0



    0