Начало Здраве 12 март е световният ден за борба с глаукомата

12 март е световният ден за борба с глаукомата

СПОДЕЛИ

o4i

На 12 март по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA) се отбелязва Световният ден за борба с глаукомата.
През 2008 г. за първи път се отбелязва на 6 март, а от 2010 г. – на 12 март. Глаукомата е сред водещите причини за слепотата в света, днес това заболяване застрашава зрението на милиони хора. Наричат болестта тихия крадец на зрение, тай като тя прогресивно уврежда зрителния нерв и често протича без симптоми. Уврежданията са необратими. Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. Изчислено е, че 4,5 млн. души са загубили зрението си поради глаукома, и че този брой ще нарасне до 11,2 милиона до 2020 г.
Здравото око има постоянно вътрешно налягане. При заболяване като глаукома, очната течност е с нарушена циркулация, така че налягането се  повишава значително. Това причинява  натоварване на зрителния и зрителната острота намалява.
Също така, има моменти, когато човек просто не вижда в резултат на остър пристъп на глаукома. За съжаление, тези промени са необратими, затова колкото по-рано се диагностицира заболяването и започне по-рано лечението, толкова по-вероятно да се запази зрението.
Основният начин за диагностициране на глаукома е измерване на вътреочното налягане с помощта на очен тонометър.
Глаукомата е два вида: закритоъгълна и откритоъгълна
Първата  форма на глаукома обикновено е съпроводена от болезнени усещания и очевидно нарушение на зрението. Замъглено зрително поле, засенчванията при виждане са тревожни симптоми и когато те се появят, трябва незабавно да се посети офталмолог. Също така за тази форма се характеризира с главоболие, локализирано в темпоралната област или челото. При нея има пристъпи на рязко увеличаване на вътреочното налягане. Чессто тези пристъпи се объркват със симптоми на други заболявания.
Другата форма на глаукома може да мине почти безсимптомно.От време на време човек при нея установява, че вижда само едното око, съвсем случайно. Въпреки факта, че съвременната офталмология има значителен напредък към днешна дата, няма начин да се възстанови напълно или поне частично зрението на хора, поради болестта глаукома. Но благодарение на съвременната медицина, с ранната диагностика може да забави значително, а в някои случаи, да се спре напредването на глаукома, използвайки се медицинско или хирургично лечение.