Начало Общество За предстоящото през летните месеци в ЦОП „Зора“ разговаряме с директора Красимира...

За предстоящото през летните месеци в ЦОП „Зора“ разговаряме с директора Красимира Йонева-Русинова

СПОДЕЛИ

За най-малките ученици в общината ваканцията вече започна. В тази връзка , за предстоящото през летния сезон, разговаряме с директора на ЦОП“Зора“ Красимира Йонева -Русинова.

Госпожо Русинова, каква е програмата на ЦОП за летния период?

След организираното от екипа на Център за обществена подкрепа „Зора” гр. Панагюрище празнично тържество по повод 1юни, международният ден на детето, в обявения от Центъра за Ден на отворените врати,  29.05.2015год. (петък),  от 06 юни (петък), ЦОП «Зора» стартира Ваканционен пакет  2015 «Искам да знам – мога и сам», предназначен за деца, в задължителна училищна възраст.

Във Ваканционният ни пакет могат да се включат както деца, потребители на услуги в ЦОП, така и деца от общността, като достъпът на децата от общността  ще бъде свободен.

Какви други дейности са реализирани от Центъра през последните месеци?

COPПрез месец март ЦОП „Зора” реализира първата си за 2015г. информационна кампания „Социални услуги за деца в ЦОП „Зора”, с акцент върху предлаганата от Центъра услуга „Ателиета по интереси” през летен период, която се реализира под формата на групова програма.

Осъществени бяха поредица от срещи с деца от 4 до 6 клас в училищата СОУ «Нешо Бончев» и ОУ «20-ти Април», на които социалните работници от Центъра презентираха социалните услуги за деца, които ЦОП предлага през летните месеци.

Паралелно с това, екипът на ЦОП, подготви и предостави на децата от училищата и на децата настанени в двете ЦНСТ – та в града, проучваща анкета за предпочитаните от тях дейности в услуга «Ателиета по интереси».

След обработка и анализ на резултатите, от получените приблизително 140 анкети, подготвихме  Ваканционен пакет 2015 „Искам да знам – мога и сам”.

Ще има ли и това лято ателиета по интереси?

През това лято, желаещите да посещават ЦОП «Зора» ще могат да се включат в четири на брой ателиета, а именно  «Спорт», «Природа и фотография», «Сготви, хапни» и «Мода, стил и красота».

От 06.06.2015г. до 28.08.2015г., всеки петъчен ден от летните месеци ще се провеждат занимания на ротационен принцип, от 11.00ч. до 12.30ч., като на 04.09.2015г., Ваканционен пакет 2015 „Искам да знам – мога и сам”  традиционно ще бъде закрит с тържествена програма за участниците.

Разкажете накратко за това каква е основната задача на ваканционния пакет?

Задачата, която има  реализираният от нас ежегоден Ваканционен пакет е да подпомогне децата за по-ефективно използване на свободното време, както и да предостави възможности за занимания по интереси, както и да повишат усещането на децата за самостоятелно справяне с предизвикателства.

Основната ни цел е дадем възможност за осмисляне на част от свободното време на децата през летните месеци, а времето на децата, посетили Центъра да бъде ангажирано с разнообразни дейности, съобразно техните възрастови особености, предпочитания и възможности в безопасна и сигурна среда.