Начало Любопитно 48 години от фестивала „Уудсток“ – кулминацията на протеста на младото поколение

48 години от фестивала „Уудсток“ – кулминацията на протеста на младото поколение

СПОДЕЛИ

Рок фестивалът „Уудсток“ е най-известният музикален фестивал на всички времена. Той се провежда за първи път на 15, 16 и 17 август 1969 г. на площ от 600 акра във фермата на Макс Ясгур.

Фестивалът „Уудсток“ представлява кулминация на протеста на младото поколение срещу догмите и предразсъдъците на обществото и на хипи движението през 60-те години.

photos-of-life-at-woodstock-1969-7

Фестивалът носи името „Уудсток“, защото първоначално трябва да се проведе в град Уудсток. Но местните се възпротивяват и събитието е отменено. Тогава Сам Ясгур убеждава баща си Макс да позволи концерта да се проведе на тяхна земя.

Aerial view of the huge Woodstock '99 crowd in front of the main stage at the former Griffiss Air Force Base in Rome, N.Y. David Lassman / The Post-Standard

Въпреки че събитието е планирано за не повече от 50 000 души, на „Уудсток“ пристигат над 400 000, много от тях без билет. Пътищата, водещи до мястото на концерта, са претоварени. Тъй като организаторите не очакват толкова висока посещаемост, много от необходимите съоръжения липсват или се оказват недостатъчни – най-вече тоалетни и палатки за първа помощ. Уикендът е дъждовен, постройките претъпкани, присъстващите споделят храна, алкохол и дрога, официални доклади за проява на насилие от рок фестивала „Уудсток’69“ липсват.

1_1462211199  343rtz6

Първоначално рок форумът не носи печалби на организаторите. Благодарение на продажбите на музикални записи и постъпленията от едноименния филм обаче, събитието става относително доходоносно.

По време на фестивала има три смъртни случая: един от свръхдоза, един от спукан апендисит и едно случайно прегазване с трактор. Според слуховете, на „Уудсток“ стават и две раждания.

На този първи фестивал участват много световноизвестни изпълнители, сред които Джо Кокър, Сантана, „The Who“, Джанис Джоплин и Джими Хендрикс.