Начало Култура Александър Урумов представи в Панагюрище книгата си „Тиква! Ботаника на чувствата“

Александър Урумов представи в Панагюрище книгата си „Тиква! Ботаника на чувствата“

СПОДЕЛИ

Писателят Александър Урумов представи в Панагюрище най-новата си книга, наречена "Тиква! Ботаника на чувствата". Срещата с панагюрските му почитатели се състоя по идея на директора на градската библиотека Стефан Рапонджиев в залата на читалище "Виделина" . Като отличен разказвач Урумов грабна вниманието с интересни подробности около написването на разказите, включени в книгата, героите и случките.
Литературата е любовта на живота ми, от както се помня чета и пиша, каза за себе си авторът. Последният сборник съдържа 100 къси разказа. Много държах всеки от тях да не е по-дълъг от две страници, посочи Урумов. Според него именно този мащаб е най-подходящ за забързания съвременен човек. Ръководех се от това текстът да не е многословен, обстоятелствен и претрупан, добави той. Авторът вложил много старание и труд в създаването на кратките разкази. Бях безмилостен към себе си при шлифоването на всяко изречение, отстранявах излишните думи като в същото време от това не трябваше да пострада съдържанието, разкри още писателят. Всяка от творбите той писал когато нещо го докосвало и изваждало от равновесие. Разказите са плод  на неговите лични преживявания. Урумов разказа още и за моноспектакъла "Лалугер", чийто сценарий написал по своя разказ от книгата "Приказки в края на времето". Моноспектакълът се играе от артиста Николай Урумов вече 110 пъти, което си е прецедент. Има три награди, една от които е спечелена по време на международен конкурс в Битоля. В края на вечерта Александър Урумов разкри, че подготвя нов моноспектакъл по разказа "Тиква" от последната си книга. Ролята ще бъде изиграна от младия талантлив актьор Димитър Живков, който неотдавна получи "Аскеер" за изгряваща звезда, добави писателят.
Александър Урумов е завършил българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на книгите „Исус Христос – власт и политика“, „Приказки в края на времето“, "Малкото име на дните" и „Тиква! Ботаника на чувствата”.Работи в сферата на публичните комуникации от 1997 г. Говорител е на Министерството на отбраната през 1997-2001 г. От 2006 г. е ръководител на звеното за връзки с обществеността на БНБ.
 

1 КОМЕНТАР