Начало Интервюта Антон Данаилов: ОПТИКС АД ми предлага професионални предизвикателства и развитие

Антон Данаилов: ОПТИКС АД ми предлага професионални предизвикателства и развитие

СПОДЕЛИ

В моята работа перфекционизмът не е достатъчен, но помага„, казва Антон Данаилов.

За да започне работа като мениджър на лийн производство, обаче му трябвало и още нещо – фирма, която иска да оптимизира производствените си процеси по японския пример. Една от малкото такива в България е ОПТИКС АД, Панагюрище. Затова поканата да координира и управлява процесите по оптимизация по методите на Таичи Оно от „Тойота“, да търси и постига висока ефективност за бизнеса на ОПТИКС била привлекателна за човек, преминал през други мениджърски позиции на български и международни компании.

„Освен възможността за развитие и професионалните предизвикателства фирмата предлага и добри условия на труд, отлична социална политика към своите служители и конкурентно възнаграждение„, споделя Антон Данаилов.

От март 2016 година той е лийн мениджър в компанията. Процесите по оптимизация в предприятието са част от неговите професионални интереси. Досега обаче той никога не ги е практикувал на такава длъжност. Затова е искрен, когато казва: „Аз обучавам другите, но и се уча от своите колеги.“ Ето защо постигаме заедно ефективност в сложното, динамично и високотехнологично производство на ОПТИКС.

ПОВТОРНО ПРИВЛИЧАНЕ

През 2012 година Антон Данаилов за пръв път започнал работа в ОПТИКС АД – на позиция ERP мениджър. „Ставаше дума за управлението на проект за реимплементация на интегрираната софтуерна система за управление на бизнеса (ERP система). Независимо че съм икономист по образование, моят професионален опит, познания и интереси са и в приложението на информационните технологии в бизнеса“, разказва Антон Данаилов.

Това е първото му идване в най-динамично развиващия се индустриален център в Средногорието. За кратко се връща отново в Русе. Добрата му работа и постигнатите положителни за предприятието резултати провокират висшите мениджъри на ОПТИКС да му предложат ново предизвикателство. Интересите съвпадат – точно в този момент Антон Данаилов започва да търси нови професионални хоризонти за себе си. „Харесва ми, че в компанията се инвестира много в повишаване квалификацията на служителите от всички нива. И в това има желязна икономическа логика – целият екип трябва да бъде обучен добре. Харесва ми идеята, че ОПТИКС инвестира в креативността и творчеството на работното място. Нещо повече – тук има свобода да приложим творчески инструментариума от наученото“, споделя той.

СЪВЪРШЕНСТВОТО Е ПРОЦЕС, А НЕ ЦЕЛ

Точно това е философията на лийн производството, което ОПТИКС АД възприема като управленска система за оптимизация на производствения процес. Тя произлиза от опита на „Тойота“, като създател на тази философия е Таичи Оно – един от нейните директори. Впрочем с този начин на мислене в процеса на работа азиатската страна се превърна в световна икономическа сила. „Основната идея на лийн производството е, че всяка дейност е съпроводена с доста голямо разточителство на ресурси. Губят се не само материални ресурси и време, но неефективността обезсърчава хората, което е пагубно за една компания“, обяснява Антон Данаилов.

Основните стъпки в методологията на лийн производството са да се проследи пътят на стойността. А това за Антон Данаилов и екипа му означава да разберат какво е стойностно за клиента и да проследят как се натрупва тази стойност в различните производствени операции и в различните структури на компанията. За да няма нищо излишно – излишен контрол, излишни материали, излишни операции, излишен престой, излишни складови запаси.

ПРЕМАХНИ ИЗЛИШНОТО

„Започнахме да обменяме опит с други компании, които работят с принципите на тази управленска философия. Това, което ми прави впечатление, е, че повечето компании са чуждестранни и прилагат чуждото ноу-хау. За България пътят и стратегията за приложение на лийн, които ОПТИКС е избрала да следва, са уникални“, коментира Антон Данаилов.

„Всеки експерт – независимо дали той е квалифициран работник, инженер или мениджър – разсъждава за работата си на базата на своя опит. Само че добрата негова работа не е достатъчна за максимално изчистения от несвойствени разходи краен продукт, които клиентът не иска. Понякога експертите се презастраховат. Правят допълнителни действия или увеличават толеранси, които клиентът не търси. А това е свързано с разходи. Целта на лийн производството и на нашия екип в ОПТИКС АД е точно това – да накараме всички експерти да работят като екип и да дават само това, което клиентът иска да купи, или малко над него. Иначе казано – искаме да махнем от продукта и от работата си всичко онова, което е излишно“, заключава Антон Данаилов.

Практиката доказва, че първоначалната оптимизация води до големи резултати. Ефектът идва от промяна на производствения процес, от преподреждане на технологията и ресурсите. Това носи от 25 до 30% оптимизация на себестойността. Малко по малко тези възможности намаляват, но никога не изчезват напълно. „Ефект се постига, когато се гледа целият процес, а не се търси индивидуална ефективност в отделни операции и звена. Именно това искаме да постигнем в ОПТИКС АД. Експертът гледа винаги локално, той знае най-добре как неговата машина ще произведе най-много детайли. Но „най-много“ не означава, че е най-добре за клиента и най-рентабилно за компанията“, коментира Антон Данаилов.

УДОВЛЕТВОРЕНИЕ

Когато приема да ръководи лийн производството в ОПТИКС АД, едно от опасенията на Антон Данаилов е как хората ще възприемат неговата дейност. Сега вече може да каже, че е имал голямо притеснение дали няма да го смятат за човек, който е назначен да търси недостатъци.

,3а мое удовлетворение аз работя с колектив, който е от хора, които приемат предизвикателствата на промените. И това важи от работника до изпълнителния директор. Прави ми впечатление, че през годините компанията има много добра организационна култура за постоянни промени. Така че моите притеснения бързо изчезнаха. ОПТИКС АД е една от малкото български компании, където се стимулират експериментирането и новаторството. Тук няма шаблони. Работил съм в компании, където се налагат инструкции, субординация, условията на труд и дотам. В тях ти си работник, ти няма какво да мислиш, защото компанията вече всичко е измислила. Е, в ОПТИКС е точно обратното. Тук казват на служителя: ти си най-добър в своята област, хайде сега заедно да помислим как цялото производство да стане по-ефективно. Предлагай, опитвай, експериментирай! Ако идеята ти е полезна и има смисъл в нея, тя може да се използва в по-голям мащаб в цялата фирма. Силата на ОПТИКС е в нейните иновационни продукти, в нейната бърза реакция на пазарните потребности. А това не може да се постигне без желание за промяна“, заключи Антон Данаилов.

НЕЩО ЛИЧНО

Антон Данаилов с удоволствие споделя, че сегашната му мениджърска позиция го удовлетворява, защото счита, че може да допринесе за развитието на компанията. „В Панагюрище дойдох заради професионалното си израстване и защото ми харесват хората, с които работя и за които работя. Разбира се, дойдох и заради по-спокойния и сигурен начин на живот. Градът е много красив, от прозорците на дома си всяка сутрин виждам планината. Моето семейство също харесва града, а петгодишната ми дъщеря бързо намери нови приятели и се адаптира. И това е нещо, което напълно ми допада. Малко са компаниите като ОПТИКС АД, които предлагат добри възможности за професионално развитие“, заключава Антон Данаилов.

Източник: Капитал Дейли