Начало Бизнес Асарел-Медет” АД получи първия сертификат по стандарта за устойчиво развитие на минерално-суровинната...

Асарел-Медет” АД получи първия сертификат по стандарта за устойчиво развитие на минерално-суровинната индустрия

СПОДЕЛИ

DSC_0189„Асарел-Медет”АД успешно се сертифицира по доброволния стандарт за устойчиво развитие на минерално-суровинната индустрия и получи първия сертификат за това. Той бе връчен на изпълнителния директор инж. Делчо Николов от д-р Корина Хебестрайт, изпълнителен директор на ЕВРОМИН, на 29 септември по време на Европейския минен бизнес форум в Пловдив. Другия сертификат получи „Дънди прешъс металс – Челопеч”. Това са първите две минни компании в страната, които покриха изискванията на стандарта на ниво „сребро”, като преминаха през верификация на резултатите и външна независима оценка.

Стандартът за устойчиво развитие на минерално-суровинната индустиря бе представен публично за първи път през 2012 година по време на второто издание на минния форум. Целта му е компаниите да се оценят в десет аспекта – растеж и ефективност, качество и иновации, безопасност и здраве при работа, грижа за служителите, партньорство и развитие на местните общности, прозрачност и отчетност, управление на околната среда, емисии и отпадъци, опазване на биоразнообразието, енергия и опазване на климата. Постигнатото във всички аспекти се верифицира от външен оценител, като одитът бе проведен от „ТЮФ Рейнланд”-България. Стандартът е структуриран в пет нива за постигнати резултати, като още първото от тях изисква пълно покриване на законовите норми. Всяко следващо ниво регламентира допълнителни фирмени политики, мерки и ангажименти, чрез които се надграждат законовите изисквания и се отчита какво е съответствието с най-добрите практики в света. Резултатът на „Асарел-Медет” е 86 точки от 100 възможни, като по пет от аспектите е достигнат и максимумът от 10 точки. Всичко това потвърждава лидерския статут на компанията не само на национално, но и на глобално ниво.

„Този стандарт е изработен от водещи експерти в областта на устойчивото развитие по инициатива на Българската минно-геоложка камара и е един от първите браншови стандарти в Европа. Философията му е да обединява минните компании около общи ангажименти за прилагането на най-добрите практики в бранша с цел постигане на трайна икономическа стабилност и ефективност, иновативност, технологичен напредък, минимален екологичен отпечатък, повишаване на икономическия стандарт и визия за бъдещето на местните общности”, подчерта в приветствието си председателят на Българска минно-геоложка камара и председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет” АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков. При откриването на Европейския минен бизнес форум той заяви, че една от приоритетните задачи на управляващите трябва да бъде приемането на национална стратегия за устойчивото развитие на минерално-суровинната индустрия. „Работни места се създават не от политиците, а от предприемачите и инвеститорите. Ние искаме от държавата единствено ясни правила, правосъдие, инфраструктура и качествено образование”, обобщи проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

Третото издание на Европейския минен бизнес форум е една от най-мащабните прояви в рамките на тазгодишното издание на Международния технически панаир в Пловдив. Форумът се провежда под патронажа на министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов и е съпътстван от специализираното изложение „ИНТЕРМИН Експо – Всичко за добивната индустрия”.

Ключовите тематични направления в дискусиите са „Европейско партньорство за иновации в областта на минералните суровини” и „Устойчиво развитие на минерално-суровинната индустрия и представянето на добри практики”. Сериозни за индустрията проблеми и предизвикателства бяха поставени по време на кръглата маса на тема „Важността на суровините за Европа – интегриран подход за оценка на приоритетните области при определяне на предназначението на земите”.

Сред ключовите говорители на форума бяха изпълнителният директор на ЕВРОМИН д-р Корина Хебестрайт, г-н Думитру Форнеа, член на Европейския икономически и социален комитет, г-жа Марина Стефанова, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, г-н Красен Станчев, председател на Института за пазарна икономика, един от авторите на Стандарта г-н Боян Рашев от „Денкщат България”, както и редица други водещи експерти, представители на европейски и национални институции, минни компании, научни общности и неправителствени организации.

Александър Чобанов, директор „Човешки ресурси” в „Асарел-Медет” АД, представи добрите практики на компанията в сферата на социалните инвестиции и подкрепата за родния край.