Начало Общество Белишки пред „Фокус“: Няма панагюрско семейство, което да не се интересува от...

Белишки пред „Фокус“: Няма панагюрско семейство, което да не се интересува от корените си

СПОДЕЛИ

pametnikКакво е мнението на кмета на община Панагюрище Никола Белишки за предлаганите промени в учебните програми по български език и история? Това става ясно от вчерашното му изявление пред „Радио Фокус“ – Пазарджик, което цитираме:
„Това, което се прави в момента с образователната програма по БЕЛ и история поражда и недоумение, и гняв у мен като общественик и като българин, защото най-малкото е неразбираемо, каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пазарджик Никола Белишки, кмет на община Панагюрище. По думите му, единственият резултат, който ще се постигне от този акт, е да се „създадат“ деца, които не познават историята си, не знаят какво е тяхното минало и са превърнати в безлични личности без българско самосъзнание. Хора, които се срамуват от това, че са българи. „Ако се върнем назад във времето, когато сме били тийнейджъри нямаше българско дете, което да не рецитира стиховете на Христо Ботев, на Славейков, да не чете разказите на Елин Пелин и Йордан Йовков, романът „Под игото“ на Вазов, песните на Добри Чинтулов, „Записките“ на Захари Стоянов. Те са били съвременници на времето, което са описвали в творбите си. Кои източници са по-достоверни тогава? Те или сегашните критици, които правят съвременен прочит на онова време? Ясно е, че всяка наука търпи своя модернизъм, но модерна история не значи да се заличи една историческа истина, а да се поднесат фактите такива, каквито са били, а ние сами да направим своя прочит на случилото се и да намерим съвременния отзвук от онези събития“, каза още Белишки. Според него, никого и нищо няма да бъде пощадено с подмяната на фактите, а просто ще бъде изтрита още една страница от историята на нашите деца, още едно поколение ще бъде възпитано в нихилизъм и срам от това, че са българи. „Няма панагюрец, който на 2 май да не заведе детето си на поклонение пред паметника на Оборище. Няма панагюрско семейство, което да не се интересува от корените си и от историята на своя род. Община Панагюрище има политика в тази посока да субсидира допълнително всяко едно читалище, което развива традицията и актуализира историята, особено в малките населени места“, каза още кметът на средногорската община“.

3 КОМЕНТАРА

  1. Бих искал да се запозная конкретно с ПОЛИТИКАТА на ОБЩИНАТА при управлението на ГЕРБ относно допълнителното субсидиране на всяко едно читалище, което развива традицията и актуализира историята, особено в малките населени места.
    Смисълът на подобна Политика, е в публичността като форма на информираността. Що се отнася до съдържанието, то следва да бъдат включени:
    1. Съществуващо състояние – ОБЗОР; ОТДЕЛЯНЕ НА ДОБРИТЕ ПРАКТИКИ; ОБОСНОВКА НА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ВКЛЮЧВАНЕ НА НОВИ ТЕХНОЛОГИЧНИ КОМПОНЕНТИ (ПРАВНА НОРМАТИВНА БАЗА);
    2. РАЗРАБОТВАНЕ НА АЛГОРИТЪМ НАСОЧЕН КЪМ ОТСТРАНЯВАНЕ НА МЕХАНИЗМИТЕ ОГРАНИЧАВАЩИ ПРИЛАГАНЕТО НА ДОБРИТЕ ПРАКТИКИ;
    3. МОНИТОРИНГ ВРХУ ИЗПЪЛНЕНИЕТО
    В АЛГОРИТМЪТ се включват:
    1. Условия за ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ – ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНАТА; МНОГОФУНКЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА СТОПАНИСВАНЕ НА ГОРАТА ВЪРХУ ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНАТА; АКТИВНО РАЗРАБОТВАНЕ И ПРИЛАГАНЕ НА ЕВРО-ПРОЕКТИ за изграждане на преработвателни предприятия; еко-проекти за възстановяване на екоравновесието и отстраняване последиците от промишлените замърсявания; възстановяване на общинските и горски пътища; изграждане на система за мелиорация;
    2. КУЛТУРА И ОБРАЗОВАНИЕ – Стимулиране на духовните ценности, чрез:
    – Прилагане мероприятията заложени в МНОГОФУНКЦИОНАЛНИЯ ПЛАН ЗА СТОПАНИСВАНЕ НА ГОРАТА ВРХУ ТЕРИТОРИЯТ НА ОБЩИНАТА (тук, са заложени мероприятия свързани с различните видове туризъм; ИЗГРАЖДАНЕ НА ЕКО-ПЪТЕКИ ДО ИСТОРИЧЕСКИ ОБЕКТИ (територията на Общината е осеяна с значителен брой исторически обекти, немалка част – умишлено, публично прикрита);
    – Създаване на сдружения с идеална цел за провеждане на общи мероприятия между съседните Общини – Копривщица; Стрелча; Пирдоп, в страната и извн страната (По подобие на МИГ – /малко хора са запознати за връзката между МФПСГ и „функциониращата“ МИГ – Панагюрище; Стрелча; Лесичево/);
    – Разкриване на ИЗЛОЖЕНИЕ (към Градският Исторически Музей) даващо документална представа за времето от 10.11.1989 г. до сега -събития и факти.
    Това, че се „подхвърлят“ средства „Субсидии“ уж за определена цел, не може да се приеме като Общинска Политика (такъв вид политика навежда на друго определение). Умишлено, или НЕ, но предизборните твърдения за създаване на ОБЩЕСТВЕНИ СЪВЕТИ към Кметските Администрации, за сега все още е мираж.




    0



    0