Начало Общество Борбата за достоен живот на болните майка и дъщеря от Панагюрище продължава

Борбата за достоен живот на болните майка и дъщеря от Панагюрище продължава

СПОДЕЛИ

В края на лятото ви разказахме за две жени от Панагюрище – майка и дъщеря, и двете с тежки заболявания, които живеят на ръба на физическото оцеляване. Майката, Цвета Георгиева, е инвалид с полиневропатия и парализа. Преди време, при падане в банята, съвсем се обездвижва- до невъзможност да става от дивана. Но остава в жилището си, за да е при детето си. Дъщеря й Тотка е с напреднал стадий на диабет, незряща и с ампутирани крака. Сред най-сериозните проблеми за двете жени беше осигуряването на човек, който да се грижи за тях.

Благодарение на инициативната Дима Попова, позната на панагюрци с благотворителните акции, които организира и популяризира в създадената от нея страница във фейсбук – Подай ръка-Панагюрище, историята на двете жени предизвика голяма обществена реакция, а отзивчиви съграждани и местни фирми помагаха кой с каквото може.

Чрез пост в социалните мрежи Дима Попова сподели какво се случва с двете жени към днешна дата. Ето какво пише тя:

„Ситуацията с личния асистент остава същата – 4 часа дневно. През останалото време, включително в събота и неделя, заплащат допълнително. Дърва са закупени. Отопляват се на дърва и въглища, включително и на ток, но рядко.
Подменена е дограмата в малката кухня, тъй като прозорецът беше пред разпадане. Баба Цвета все още е на памперси и има нужда от помощ. Прави невъзможни усилия и вече се предвижва сама с проходилката до съседната стая. Тотка успя да се запише за преглед на очите в Специализирана очна болница “Зора “ гр. София. Там се е лекувала и преди години и успешно лекарите тогава са й върнали зрението на едното око. Вече премина няколко прегледа и изследвания и днес успешно е преминала първата операция за премахване на пердето на едното око. Има огромна надежда, че зрението ще й се върне. Предстои втора операция за поставяне на леща. Минало е много време от предишната операция и към днешна дата окото й е силно увредено. Проблем е честото пътуване, разходи и напрежение, което тя ежедневно изпитва. Операции, прегледи, ежедневни пътувания са огромен разход и възлизат на над 1000 лв. до този момент. Силно се надявам, че ще получи един хубав коледен подарък и ще си върне поне малко зрението на едното око. Шанс, който благодарение на всички вас, дарителите, те получиха не веднъж. Тук е моментът да благодаря на Г-н Коста Терзиев, управител на фирма „АСТРОИДА” ООД гр. Панагюрище, за дарените средства от 250.00 лв за лечението на Тотка. Благодаря от сърце на всички, които продължават да помагат и подкрепят Тотка и Цвета.“