Начало Общество Братът на Иван Евстатиев проговори за пръв път след задържането на...

Братът на Иван Евстатиев проговори за пръв път след задържането на брат си и протестите в Стрелча

60
2
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

dincho

Иван Евстатиев споделил  на брат си, че му готвят капан. Това се случило веднага, след като бившият кмет на Стрелча бе задържан за изнасилване на 16-годишно момиче,  съобщава „Нова телевизия“.

Динчо Евстатиев смята, че протестите са политизирани, а брат му няма вина. Той проговаря за пръв път след  задържането на брат си и протестите в Стрелча.

Братът на Иван Евстатиев смята, че  той е в много тежко състояние и незабавно трябва да бъде освободен с по-лека мярка, за да се лекува. Той е юрист и също е бил кмет на Стрелча през 90-те години.

Защитата на Иван Евстатиев е поискала три пъти отвод на съдия Дияна Стателова от Районния съд в Панагюрище, която трябва да гледа  изменението на мярката му, защото смятат че ще бъде преднамерена. По време на мандата на Димчо Евстатиев (1995-1999) по негово предложение е бил освободен бащата на съдия Стателова, д-р Стателов, и поради това той смята, че тя ще търси „реванш“ и не може обективно и безпристрастно да разглежда казуса.

768x432

Веднага след задържането му Иван Евстатиев е признал ,че е имал сексуален акт с момичето, но той е бил доброволен. Това е обяснил и на брат си в първия им телефонен разговор.

„Той ми каза: нищо не е станало, това е капан. Това нещо го помня много добре! Това има ярък оттенък на политическа саморазправа и въздействие. Друго не мога да кажа“, коментира Динчо Евстатиев.

Защитата на Иван Евстатиев в лицето на адвокат Ташкена Колчева също ще пледира „невинен“ в хода на процеса.

В петък 12 февруари в 13:00 часа Районният съд в Панагюрище трябва да реши дали ще промени мярката на Евстатиев в по-лека. Назначена е петорна експертиза за здравословното му състояние за което близките твърдят, че е тежко, а лекарите – че се подобрява.

2 КОМЕНТАРА

  1. Вече втори ден чета тези мелодрами за това колко е болен Иван Евстатиев и как му е скроен номер. И от самото начало си мисля: дали Динчо Евстатиев щеше така да говори, ако някой дърт коцкар като брат му се беше възползвал така от неговата племенница и дъщеря на Иван, например? Не ме разбирайте погрешно, не пожелавам това на никого. Но в случая хората и от двете страни някак си не могат да се отърсят от максимата, че на чужд гръб и сто тояги са малко.
    Когато обаче някой смята, че сто тояги са малко на гърба на 16-годишна девойка, жалко за него!
    Аз съм от едно по-старо поколение. 16-годишните могат да ми бъдат деца. Вярно, че в други времена израснахме. Но и аз имах един доверен чичо Иван, у когото често ходех на гости, той още по-често идваше у дома. Такива отношения имаше с всички дъщери на свои приятели, защото обожаваше децата. И макар да беше самотник, никога не си е помислял да напие някоя от нас с водка и така нататък. Бог да го прости, човекът вече не е между живите!
    Колко трябва да си неморален, за да направиш такова нещо? И как след това ще чакаш съчувствие и разбиране от хората в това общество, което въпреки годините на свободия все пак е запазило някакви норми на поведение? Дори – чисто хипотетично – момичето, попаднало в стаята ти, да те предизвиква, с какъв акъл ще му посегнеш, след като може да ти бъде и внуче?
    Та, ще ми се Динчо Евстатиев да се опита да даде отговори на тези въпроси. А после да се замисли как така в Стрелча срещу брат му, часове след като се разпространи новината за случилото се, се надигна въстание, невиждано от 1876-та досега. И чак тогава, ако все още има очи, да дири милост за Иван Евстатиев.




    0



    0
    • Браво, че някой има доблестта да повдигне въпроса по този начин!




      0



      0