Начало Бизнес Булдозер  на „Асарел-Медет“ АД разчисти  40 км път край Велинград

Булдозер  на „Асарел-Медет“ АД разчисти  40 км път край Велинград

174
4
СПОДЕЛИ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ понеделник, 9 март, по искане на областния управител на Пазарджишка област Трендафил Величков, „Асарел-Медет“ АД изпрати екип и техника, която да помага безвъзмездно за справяне с бедствената ситуация в района на община Велинград. В резултат на падналите обилни снеговалежи всички села в района на курорта бяха без ток, телефонна връзка, доставки на храна, лекарства и други продукти от първа необходимост.

Когато пристигнахме, снежната покривка беше около метър, разказва д-р инж. Ангел Костов – инспектор „Безопасност и здраве при работа“. Той е част от екипа на „Асарел-Медет“ АД, изпратен за борба с преспите във Велинградско.

„От пожарната и полицията във Велинград бяха създали необходимата
организация и целият град беше отцепен, за да може да мине влекачът с булдозера. Машината „Caterpillar – CAT D8-T”  бе свалена в местността Кемера, откъдето започва пътят за селата Абланица и Цветино. С колегите Цветан Николаев, Цветан Петров и Димитър Гергински работим при много трудни условия – дълбок, мокър и тежък сняг, много паднали дървета, тесни горски пътища, които са под голям наклон“, обясни инж. Костов. „Голяма помощ ни оказва кметът на село Кръстава Мустафа Еюпов, защото ние не познаваме обстановката. Съдействието на местния управник е от ключово значение за спасителната операция, защото селските пътища са затрупани на места от двуметрови преспи  и само човек, който познава много добре района, знае откъде минава пътят и къде има завой. През първата вечер прокарахме път до село Абланица и Цветино, където над 30 човека ни посрещнаха като спасители, беше като на манифестация“, сподели още той.

В Цветино екипът на „Асарел-Медет“ АД оказва съдействие и на бременна в третия месец жена да получи медицинска помощ, след като линейката не успяла да стигне до селото. В продължение на  четири дни булдозерът „Caterpillar – CAT D8-T” е изчистил над 40 километра пътна мрежа в района на селата Кръстава, Абланица, Цветино, Магерово, Кундьова махала, Чолакова, Биркова, Хасанова, Горна Дъбева и Крантиите. На 13 март пък машината, изпратена от „Асарел-Медет“ АД, осигури достъп и до село Бозево, което в продължение на седмица бе блокирано от снега.

Край Велинград снежният апокалипсис е повалил на земята 36 междустълбия от електропреносната мрежа, заедно с металните стълбове. „Ако не беше булдозерът на „Асарел-Медет“АД щяхме да бъдем погребани живи, защото освен ток, нямаме хляб, хранителни продукти, лекарства и други неща от първа необходимост“, признателен е кметът на село Кръстава Мустафа Еюпов и благодари на екипа, който помогнал за достъпа до селата. Машинистите Димитър Гергински и Цветан Петров са работили без почивка, понякога на границата на разумния риск, за да помогнат на хората.

„От името на цялото население искам да изкажа благодарност и на ръководството на „Асарел-Медет“АД в лицето на председателя на Надзорния съвет проф. д-р Лъчезар Цоцорков и изпълнителния директор инж. Делчо Николов за това, че предприятието ни се притече на помощ и ни помогна да оцелеем в този снежен кошмар“, заяви кметът на Кръстава Мустафа Еюпов пред представители на дружеството.

Бедствието край Велинград не е първият случай, в който се стига до намесата на булдозера „Caterpillar CAT D8-T”. Машината е от много висок клас и e регистрирана в Гражданска защита, защото е подходяща за работа при такива условия. Миналата година същият булдозер е участвал в гасенето на горски пожари край село Попинци, Елшица и на връх Никулден, припомни д-р инж. Ангел Костов. Чистили сме и речни корита, за да не стават наводнения, посочи още той.

Техниката и служителите на „Асарел-Медет” АД  ще останат в района на бедстващата община Велинград, докато има необходимост, ангажира се изпълнителният директор инж. Делчо Николов.

4 КОМЕНТАРА