Начало Здраве Д-р Арнаудова, МБАЛ „Уни Хоспитал“: Първите признаци на бъбречните заболявания приличат на...

Д-р Арнаудова, МБАЛ „Уни Хоспитал“: Първите признаци на бъбречните заболявания приличат на обикновена умора

СПОДЕЛИ

Всяка година десетки страни от цял свят се включват в отбелязването на Световния бъбречен ден. Мотото, под което се провежда Денят през 2017 година е „Затлъстяването като фактор за хроничното бъбречно заболяване“.

17202854_615293238681480_915776943555337525_n

Бъбречните заболявания са едни от най-значимите, нерядко са инвалидизиращи и затова е особено важно хората да знаят как да се предпазят от някои фактори, които могат да доведат до по-сериозно заболяване, коментира д-р Милена Арнаудова, началник на Отделението на диализно лечение в МБАЛ „Уни Хоспитал“.

Както при повечето заболявания, както и тези на бъбреците, е трудно да се установят в начален стадий. Затова най-честият съвет, който ние, специалистите даваме е – намалете употребяваните количества сол и пийте достатъчно вода! Първите признаци на бъбречните заболявания приличат на обикновена умора – главоболие, липса на апетит, неколкократно ставане през нощта за уриниране, сънливост, трудно повлияващо се артериално налягане. Всички те, изискват консултация с лекар, а в съчетание с подуване на крайниците и очите – задължителен преглед от нефролог, акцентира д-р Арнаудова.

По различни данни над 250 000 пациенти в Европа провеждат хемодиализно лечение, защото не са открити навреме бъбречните им заболявания. У нас по данни на Българската бъбречна асоциация, над половин милион души имат намалена или нарушена бъбречна функция.

Сред целите на Световния бъбречен ден са:
– Повишаване на информираността за нашите „невероятни бъбреци” Поставяне на акцент върху това, че диабетът и високото кръвно налягане са ключовите рискови фактори за хронична бъбречна недостатъчност.
– Насърчаване за систематични скрининги на всички пациенти с диабет, метаболичен синдром за изследване на наличва бъбречна недостатъчност.
– Насърчаване на превантивно поведение.
– Обучение на всички медицински специалисти за ключовата им роля в откриването и намаляването на риска при ХБН, особено във високо рискови популации.
В Отделението по диализно лечение на „Уни Хоспитал“ се лекуват 22 пациента. Отделението разполага с най-модерното оборудване и висококвалифицирани специалисти.