Начало Здраве Д-р Левкова, диетолог на МБАЛ „Уни Хоспитал“, съветва кога и как да...

Д-р Левкова, диетолог на МБАЛ „Уни Хоспитал“, съветва кога и как да използваме растението глог

СПОДЕЛИ

Растението глог е познато на народната медицина от хилядолетия. Съществуват различни видове, в зависимост от географските ширини, но у нас е най-разпространен  обикновеният глог.

glog1

Доскоро екстрактите от него се правеха предимно от плодовете на растението – пресни и сушени, но през последното десетилетие се използват основно цветовете и листата, поради по-високото съдържание в тях на биоактивни вещества – процианидини от групата на флавоноидите, танини, каротин, витамин С и др.

Именно те подсилват сърдечната дейност, като разширяват коронарните съдове и засилват кръвооросяването на сърдечния мускул и на съдове, които го захранват. Така се увеличават сърдечните съкращения и сърцето изпомпва повече кръв. По-доброто му функциониране подобрява цялостното кръвообращение в организма. Тези му качества го правят подходящ при хора с хронични сърдечно-съдови заболявания: забавена сърдечна дейност, ранните стадии на сърдечната недостатъчност, умерена хипертония, аритмия, ангина пекторис и др.

624-400-glog-bilka-rastenie-plod

Глогът предпазва сърдечния мускул в периоди, в които има недостиг на кислород към него. Това се наблюдава главно при инфаркт на миокарда. Той  може да бъде полезен и в процеса на възстановяване след вече прекаран инфаркт, поради точно тези негови  качества.

Някои от активните му  съставки са мощни антиоксиданти и благодарение на тях билката понижава нивата на холестерола, като не позволява окисляването на LDH-холестерола, (т.н. „лош” холестерол) и намалява производството и усвояването му, като с това и предпазва сърцето от  разрушителния ефект на свободните радикали.

Глогът се бори успешно и с друго сърдечносъдово заболяване – стенокардията. Честа причина за нейната поява е атеросклерозата, която се появява в резултат от слабия кръвен поток към сърцето. При липсата на достатъчно кислород, сърдечният мускул получава спазми, предизвиквайки силни болки. Пристъпите на болестта често възникват при физическо натоварване, силна емоция или стрес.

Друг ефект на глога е способността му да понижава кръвното налягане. Обикновено са необходими един-два месеца, преди да се забележи видим ефект от приема на производни на билката. По тази причина се счита, че е средство за дългосрочно лечение на сърдечно-съдовите заболявания.

Освен това успокоява храносмилателната система и успешно помага при липса на апетит. Прилага се и при безсъние, в комбинация с мента и валериана.

Глогът, чесънът и куркумата подсилват ефекта на някои медикаменти, приемани при сърдечно-съдови заболявания, което може да наложи промяна в дозата и схемата на лечение.

Не приемам твърдението, че няма предозиране и странични ефекти от дългата и редовна употреба на продукти с глог. Ако продължително време, ежедневно се приемат големи количества е възможно намаляване на кръвното налягане в нежелани граници. При пациенти с чувствителен стомах може да предизвика спазми и болка. Не е изключено и леко главоболие, в следствие на разширяването на мозъчните кръвоносните съдове.

Приемането на плодовете на глога под формата на мармалад, сладко, сиропи, компот не е препоръчително, поради високото съдържание на добавена захар в тях, като особено неподходящи са за диабетици и възрастни.

 

Поради тези причини съветвам пациентите да не забравят, че:

преди прилагане на  отвари, настойки, течни екстракти, сиропи или други форми на глога задължително да се консултират с лекуващият  лекар или кардиолог, за да се прецени дозировката и възможното взаимодействие с другите препарати, които приемат за лечение на основното сърдечно-съдово или друго заболяване.

 

Д-р Ива Левкова,

диетолог на МБАЛ „Уни Хоспитал“