Начало Общество Djindji rindji Bubamaro … Честит ден на ромите!

Djindji rindji Bubamaro … Честит ден на ромите!

СПОДЕЛИ

06

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към жертвите роми през Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-я Световен ромски конгрес на Международната организация „Романо юнион“, в чест на първата значима международна среща на представители на ромския етнос – Първият Ромски конгрес, провел се на 8 април 1971 г. в Лондон.

През 1992 година ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация „Романо юнион“, обявяват 8 април за Международен ден на ромите.

На конгреса са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен „Джелем, джелем“. Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра“. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

6 КОМЕНТАРА

  1. Тези, които слагате минуси, защо не гледате това: https://www.facebook.com/evgeniivkirilo/videos/pcb.1504731252893196/1756661337694311/?type=3&theater? Гледам, че и там има минус! Явно циганите имат интернет. Друго обяснение не виждам. Ще е жалко, ако българин има положителна нагласа към тази прослойка на обществото. Ами драги, който слагаш минуси, ако и теб те заплюят с храчка като ватмана, тогава ми е интересно как ще реагираш!




    0



    0
  2. „Сами сме си виновни. Тези от ромското малцинство не пипат работа, живеят на социални помощи, а от много време са страшно арогантни и агресивни към българите. Поредното доказателство бе случка в столичния градски транспорт вчера, 9 април. Свидетел на грозната сцена публикува разказ, придружен от видеоматериал в групата в социалната мрежа Фейсбук „Видяно в София“. Евгени Иванов Кирилов : „Трамвай номер 20, неделя, 11:45… Както е спокойно в трамвая се качва един катун с четирите си деца, но попадат на проверка. Естествено, те са без билети и биват таксувани. Започва се скандал , в който най-наглият от малцинствената общност казва : „Аз не съм българин, аз съм турчин. Нали знаете историята , нали сте умни?!“.
    От там ватмана спира и отваря вратата, сганта да слезе, защото му било писнало от „говеда като тях“, но при слизането същият този гнусен индивид с тъмен тен се изплю върху ватмана. Ватмана с един метален прът в ръката слезе и за малко да се стигне до бой.

    … Как може да са толкова нагли,гнусни, глупави и най-вече смели?!? При цял трамвай те гордо ни напомниха 500 години робство , гордо заплюха българин и чак ни заплашваха със съд. Щяха да ги изядат, всички им се нахвърлиха, но с право. Не съм расист , но как да не стана при такива гледки?!??“




    0



    0
    • Ако не беше нападнал Съюза, сега щяхме да сме в друг ЕС.




      0



      0