Начало Любопитно Домашни рецепти и идеи против потенето в летните жеги

Домашни рецепти и идеи против потенето в летните жеги

217
0
СПОДЕЛИ

prekomerno-izpotiavaneНа всеки от нас се е случвало, да се размине по улицата, в мола, в градския транспорт или на друго оживено място, с човек, който не излъчва особено приятна миризма и чувството хич не е приятно. Ще ви предложим няколко идеи (повечето от които натурални), как да се справите с неприятната миризма и обилното изпотяване в изморителните, летни жеги.

Жега, трепет, предстояща среща и… мокри петна под мишниците, при това със съпътстващ „аромат“. Идилия? Човешка природа, бихме казали, тъй като всеки от нас поне веднъж е бил герой в подобен сюжет. И сигурно се е молил горещо земята просто да се отвори и да го погълне завинаги. Понеже съзнаваме мащабите на този проблем, бихме искали мигновено да ви се притечем на помощ с няколко домашни идеи против изпотяване. Защото сигурно си давате сметка, че покачването на температурите не е единствената причина за обилното потене. То се усилва значително при физическо натоварване, разбира се, но и при консумация на пикантни храни и топли напитки, при емоционално напрежение и т.н. А лятото само усложнява нещата допълнително.

Всъщност, неприятната миризма под мишниците е свързана с бактерия, която нормално обитава тялото и се развива във влажните, топли места, където се събира солена телесна течност. В резултат на това се освобождава секрет, който е виновен за лошата миризма. Тези лесни идеи ще ви позволят даже да подберете любимите си аромати. Вижте ги:

Сода за хляб

Колкото и странно на пръв поглед да изглежда, тя върши чудеса. Знаехте ли, че тя има страхотното качество да неутрализира миризмата на пот? Просто поръсете малко от снежно-бялата госпожица върху влажна кърпа. После нежно, с потупване, нанесете под мишниците. Не изплаквайте.

Дезодорант на прах

6 супени лъжици сода за хляб, 6 супени лъжици царевично нишесте, няколко капки етерично масло от лавандула или канела… (кедър и градински чай са опциите за мъжете). Изсипете всички съставки в стъклен буркан и разклатете, за да се смесят добре. Поръсете върху влажна кърпа и нанесете отново с потупване. Не изплаквайте.

Течен дезодорант

Комбинирайте в спрей бутилка 4 супени лъжици екстракт от леска, 1 чаена лъжичка растителен глицерин, плюс няколко капки от алое вера гел, минерална вода и анти-бактериални етерични масла (като лавандула или градински чай). Разклатете добре и вече имате вълшебно средство против изпотяване с неопределен срок на годност.

Сайдер дезодорант

Напълнете спрей бутилка с кисел ябълков сайдер и напръскайте подмишниците си. Когато изсъхнат, острият аромат на оцет изчезва. Остава да се радвате на приятното усещане след това, което трае минимум 14 часа.

Сух дезодорант или ролон против изпотяване

Намират се в почти всеки магазин и варират в цени от 0.80 ст. до 5.00 лв. Предпазват от изпотяване и неприятна миризма за период от 12 до 48 часа.  Сами можете да изберете марката и вида на продукта, според вкуса ви.

Най-сигурният и евтин начин, да се почувствате чисти и освежени, е душът с хладка вода и подходящия сапун. В големите летни жеги, тялото има нужда да се хидратира и по този начин можете да му доставите достатъчно количество вода. Този похват със сигурност ще намали неприятната миризма, а в комбинация с някой продукт против изпотяване или някой от изброените по-горе натурални продукти, ще се почувствате по-свежи и чисти от всякога.