Начало Интервюта Доц. д-р Атанас Шопов: В залата-трезор оригиналът на Панагюрското златно съкровище грее...

Доц. д-р Атанас Шопов: В залата-трезор оригиналът на Панагюрското златно съкровище грее с нова светлина

СПОДЕЛИ

Atanas Shopov

По повод предстоящото завръщане на оригинала на Панагюрското златно съкровище в родния му град на 11 април, Радио „Фокус” – Пазарджик потърси за коментар директорът на Историческия музей в град Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов.

Г-н Шопов, оригиналът на Панагюроското златно съкровище ще бъде отново в родния си град на 11 април. Какви са възможностите на всички гости на града да видят оригинала, да се насладят на изяществото и красотата на тракийската култура?

Доц.д-р Атанас Шопов: Панагюрското съкровище отново ще се завърне в къщи за поредна година и ще бъде експонирано в залата-трезор. Всичко това стана възможно от 2012 година насам, във връзка с подписване на споразумение за съвместна дейност и сътрудничество в областта на опазване и развитие на културното наследство. През тази година оригиналът на съкровището ще остане в родния си град от 11 април до 29 май.

Как са експорирани отделните съдове от съкровището и какви са възможностите на залата-трезор?

Доц.д-р Атанас Шопов: Залата-трезор е уникална с това, че съкровището грее с нова светлина. Съкровището ще се завръща всяка година, защото споразумението е без срок. Всеки един от съдовете е експониран в отделна витрина, където посетителят може спокойно да му се наслади, да разгледа сцените, които са изобразени на отделните съдове. В залата-трезор има допълнителна информация. Всеки посетител може да ползва аудиогид на 5 езика и да чуе специална беседа. В презентационната зала всеки посетител може да разгледа и историята на Панагюрското златно съкровище от неговото откриване до 2012 година и завръщането му в родния град. В България няма друга такава зала.

zlatno

Какво още могат да видят посетителите на Панагюрище?

Доц.д-р Атанас Шопов: Когато дойде в Панагюрище, след залата-трезор, посетителят може да види една богата археологическа експозиция в централната музейна сграда, а след това да разгледа апогеят на българската история, тоест нашето Възраждане и Априлското въстание, което е връх в нашата националноосвободителна борба. Освен това може да бъде разгледан и комплексът от възрожденски къщи. В тях музейният екип е пресъздал една автентична обстановка от ХІХ век. Това е в музейният комплекс Дудекова къща, Джунова къща, панагюрска златарска школа, наследството на Иван Деянов. Всички посетители, които са в Панагюрище могат да видят и къщата-музей „Райна Княгиня”, която е филиал на Историческия музей. Освен това могат да разгледат и сбирките в Тутевата и Лековата къщи. Предлагаме на туристите и една уникална природонаучна сбирка, където по подходящ начин е показана флората и фауната на Същинска Средна гора, а също така и едно дарение, което градът е получил от един панагюрец, живеещ дълги години в Африка. Това е Никола Делирадев.

Кога е създадена Стената на славата, която също е едно уникално творение, реализирано на територията на музея?

Доц.д-р Атанас Шопов: През 2006 година във връзка с тържествата посветени на Априлското въстание беше открита тази мемориална стена на славата, където са поставени имената на личности, които са дали много за просперитета на родното Панагюрище, а и не само на него, но и на България. Там са поставени и ликовете на тези личности, от епохата на Възраждането до нашето съвремие. Когато посетителят влезе в музейния комплекс, първите, които го посрещат това са личностите, поставени на тази стена на славата. Ние се гордеем с тях, нека те бъдат пример за подражание на хората, посещаващи нашият музей.

Какво друго е полезно да знаят вашите посетители?

Доц.д-р Атанас Шопов: Полезно за всички посетители е да знаят, че билетите са вземат от централната музейна сграда. Те са за всички обекти, а самият билет е един сувенир, който посетителят може да отнесе със себе си като спомен от Панагюрище.