Начало Здраве Дух и тяло: Йога в полза на съвременната жена – част 4

Дух и тяло: Йога в полза на съвременната жена – част 4

СПОДЕЛИ

Рубриката води Мария ПЕТРИШКА

yoga1

 Намасте!

 Доброто в мен поздаравява теб сега!

 Доброто в теб поздравява мен сега! 

Уважаеми читатели, ще продължа рубриката със няколко статии за здравословния начен на живот на съвременната жена. Или още по – точно в аспект йога.

Еманципацията изигра лоша шега на съвременната жена. Да, тя и подари свобода, равноправие, но в същото време я натовари с много нови и неизвестни за нея отговорности. Жената вече има задължения, освен за отглеждане на потомството на семейството и домакинската работа, тя вече участва и в попълване на семейния бюджет, грижи се за всички в семейството, на работа, проявявя съпричастност за много обществени каузи. И съответно е налице дефицит от свободно време за себе си. За кратък релакс след уморителен работен ден. За отпускане след продължителна работна седмица. Дори и в къщи жената има още хиляда задължения. Но ако искаме жизненост в живота ни, сме длъжни да се грижим за нашето умствено и физическо здраве.

Тизи статии са точно за това, как да се погрижим за себе си в малкото свободно време, което имаме.

 8-mart-den-na-jenata

Йога в полза на съвременната жена

Съвременната жена съчетава в себе си различни роли – готвач, шофьор, домакиня, съпруга, майка, мениджър и пр. Тя е тази, която върти къщата, осигурява морална подкрепа на съпруга и децата си, помага на по-възрастните членове на фамилията. От нея се очаква да e винаги на разположение, но нуждите й често биват напълно пренебрегнати, което е източник на стрес, преумора и напрежение.

За да е активна и в състояние да реализира потенциала си, жената на XXI век е необходимо да полага грижи за своето физическо и психическо здраве. А това предполага да е наясно с всичко, което може да й се случи и най-вече – с това как да се справи с него.

Съществуват две основни предпоставки за доброто емоционално и физическо здраве на жената. Първата е наличието на достатъчно време за себе си. Жената, която работи извън дома, не бива да се превръща в домакиня през останалата част от денонощието, което прекарва вкъщи. Необходимо й е лично време, в което да се отърси от напрежението и мислите, съпро-вождащи делника й. Ако в семейство-то си тя среща разбиране и подкрепа относно този аспект от нейната личност, то жизненоважният баланс между домакинските задължения и тези на работното място ще бъде постигнат и ще доведе до благоден-ствието на всички членове у дома.

Втората предпоставка е движението. При все, че жената е активна от сутрин до вечер, физическата активност не е равносилна на движение, тъй като тo предполага целенасочено и осъзнато изпълнение. Само тогава умът и тялото са подложени на преценен и оптимален стрес чрез определени движения, което води до дълбоки физиологични промени в организма. Физическата активност, свързана с дейностите на домакинята, не реализира потенциала на тялото й. Уредите, които тя използва за изпълнение на задълженията, не раздвижват оптимално ставите и мускулите. С времето организмът отслабва и дори прости и лесни движения, като навеждане например, започват да създават дискомфорт.

В биологично отношение жените остаряват по-бързо от мъжете и затова е необходимо да предприемат допълнителни мерки за поддържане и подобряване на здравословното си състояние. Йога е идеално решение.

Физическите упражнения под формата на асани и дихателните практики пранаяма релаксират и съживяват организма, като често проблемите, от които много от жените страдат, могат да бъдат коригирани с определени асани. В няколко последователни броя ще разгледаме по-задълбочено как практики от йога въздействат върху отделните органи и системи, като акцентът е техният ефект при женското тяло и неговите физиологични особености.

Обърнатите пози допринасят за нормализиране на циркулацияра и предпазват от застой на течности в областта на крайниците, като същевременно тонизират лицевите мускули и тъкани. Те дават почивка на сърцето и го освобождават от влиянието на гравитацията.

Сърдечно-съдова система и кръвообращение

Единственият начин да бъдат избегнати болести, свързани със сърцето, е балансирана диета и редовни упражнения. Нездравословното хранене води до запушване на артериите, а липсата на движение до отпускане на сърдечния мускул. Toва създава предпоставки за втвърдяване на кръвоносните съдове, което има голяма вероятност да резултира в сърдечен удар.

Статистически погледнато, работещите жени са по-податливи на сърдечно-съдови заболявания поради високите нива на ежедневен стрес.

Поради липсата на достатъчно целенасочена физическа активност, кръвоносната система започва да действа мудно. При продължително стоене на крак вените на краката се натоварват и разширяват, което води до варикозни изменения, болезнени и необратими по своята същност. Много жени изпитват тежест и подуване на краката в края на деня. Този проблем се обостря по време на менструация, когато тежестта и натрупването на течности започва да се усеща в цялото тяло, за което са отговорни и определени хормонални промени, които настъпват в организма.

Навежданията и разтяганията назад са изключително важни за предотвратяване и профилактика на проблеми с кръвоносните съдове. Това се отнася и за жените в периода на менопаузата.

Навежданията напред с опора облекчават симптомите при повишено артериално налягане.

Обърнатите пози допринасят за нормализиране на циркулацията и предпазват от застой на течности в областта на крайниците, като същевременно тонизират лицевите мускули и тъкани. Те дават почивка на сърцето и временно го освобождават от влиянието на гравитацията. Изпълняването на Супта вирасана (поза легнал герой) след обърнати пози облекчава подутите крака и нормализира кръвообращението.

Всички асани от изправен стоеж стимулират притока на кръв към сърцето и от него към останалите части на тялото.

Пранаяма укрепва кръвоносната система и тонизира мускулите. Практикуването на Кумбхака (задържане на дъха) енергизира сърцето, увеличава издръжливостта на тялото без да е необходимо да тичате километри наред. Всички дихателни практики, с изключение на бхастрика могат да бъдат изпълнявани по време на цикъл. Ако жената страда от високо кръвно налягане, то вдишването и издишването с последователна смяна на ноздрите, известно като Нади шодхана или Анулома вилома, оказва благотворно влияние.

Бели дробове за да бъдат в оптимално състояние, белите дробове се нуждаят от непрекъснато упражнение, а при бронхит и астма трябва да се полагат постоянни грижи. Много асани могат да се практикуват за профилактиката и лечението на подобни нарушения.

Особено подходящи са навеждани-ята назад със или без опора – ако състоянието позволява, е хубаво да се изпълняват с пълно отваряне на гръдния кош.

Навеждащите назад пози са най-ефективни, независимо че всички асани оказват благотворен ефект. изпълнявайте Урдхва мукха шванасана (поза гледащо нагоре куче), Ущрасана (поза Камила) и Урдхва дханурасана (поза Колело).

Дихателни практики за около 15 минути на ден снабдяват белите дробове с кислород и енергия, както и с жизненост на клетъчно ниво.

Навеждащите назад асани, и особено ущрасана (поза камила), оказват благоприятен ефект върху функциите и състоянието на белите дробове.

Тази статия е част от серия от публикации на Критос Павлоу в списание Йога.

Скъпи читатели, надявам се, че статията ви е харесала и сте извадили съответните поуки и ползи за себе си !

Ако желаете да научите още много за ползите на йога очакваме ви в зала „Самбо “ всеки вторник от 19,00 часа.

Обичам ви: Мария