Начало Здраве Дух и тяло: Как да водим балансиран и осъзнат здравословен начин на...

Дух и тяло: Как да водим балансиран и осъзнат здравословен начин на живот според йога

СПОДЕЛИ

Рубриката води Мария ПЕТРИШКА

 

MARIYA YOGA

Честита да ни е новата 2017 година, Прекрасни!

Здраве, късмет и благоденствие през настоящата година! Да има мир в душите ни, обич в сърцата ни, топлина и уют в домовете ви! Нека бъде Светлина! Нека има мир! Нека сме добри и съпричастни! И нека до всяко добро същество застане поне още едно!

В продължение на темата от предната седмица за храненето и разбирането на Йога за него, тук давам няколко практически съвета как да водим балансиран и осъзнат здравословен начин на живот.

 

Ето няколко съвета за по-лесно приемане на един по-здравословен хранителен режим:

Забравете пърженото. Освен, че е доста калорично и вредно то причинява неприятни киселини в стомаха.

Умерено количество Хляб – за предпочитане да не е бял, а пълноценен. Отличен избор са хлябовете и тестените продукти направени от пълнозърнесто брашно от пшеница, ръж, овес, ечемик, дори царевица. Ако имате възможност приготвяйте хляба сами – така ще сте сигурни, че в него няма твърде много мая, оцветители, захар и сол.

Избягвайте използването на много Сол и Захар – белите убийци на 21 век. Вместо рафинирана сол можете да използвате морска. Излишен харч е пазаруването на разните боядисани продукти с лъскаво наименование „хималайска сол“. По-добре е да намалите цялото количество сол. Имайте предвид, че тя заедно със захарта се намира в абсолютно всички пакетирани и бутилирани продукти в магазина.  Намалете количеството на захарта – мит е, че кафявата захар е по-полезна от бялата (на инсулина ви му е все тая какъв точно подсладител ще използвате). Можете да похапвате мед. В него е известно, че има повече от 70 необходими вещества, лесно усвоими от организма. Но не прекалявайте с меда – по една-две чаени лъжички на ден е напълно достатъчно. Невероятно е затоплящото действие на топла напитка от мляко с мед и джинджифил – тази напитка зимата ще ви спаси от настинки.  

Йога разрешава използването на масла. Разбира се растителните са по-добри от животинските, особено внимателни трябва да сме към твърдите растителни и животински мазнини (маргарин – той дори не е естествен, кокосово масло, краве масло, свинска мас и др.). Добра идея е да включвате по малко слънчогледово масло, масло от соя, фъстъци, зехтин, маслинено масло, царевино и т.н. – ще се изумите на разнообразието, което един добре зареден био магазин може да ви предложи. Специално внимание обърнете на аюрведическото гхи.

Картофите не са забранени, но е желателно да наблягате на ориза. Картофите имат твърде много нишесте и сравнително малка хранителна стойност. Оризът има висока хранителна стойност и заслужава да заеме първостепенно място в хранителния ви режим. Предизвикайте си опитайте нови вкусове: елда, киноа, овесени ядки.

Можете да похапвате от всички бобови растения – нахут, боб, леща.

Похапвайте кълнове (особено от пшеница). Тя има високи хранителни качества и не случайно заема важно място както в режима на Йогите, така и в хранителните препоръки на Учителя Дънов. Варената пшеница можете да подправяте с малко мед, смелени орехи, бадеми или фъстъци. Бихте могли да добавите и малко плодове за още по-голяма сладост.Не случайно Ядките се славят като суперхрана – особено полезни са бадемите, орехите, фъстъците, кестените, кашуто.

4934

Похапвайте всякакви пресни и сушени плодове. Предпочитайте „родните“ плодове. Плодовете на родната страна са в биологическо равновесие с нашия организъм. Разбира се, не трябва да се отказвате от южните и екзотични плодове, но ограничете тяхната консумация. Яденето на ябълки на гладен стомах регулира храносмилането и поддържа здравето на венците.

Не преяждайте! Научете се да ставате от масата, малко преди да усетите засищане.

Не пийте вода или сокове по време на ядене. Излишните течности поети по време на хранене само разреждат стомашните сокове и пречат на доброто храносмилане. От всички сокове, бульони и напитки избирайте пресните, но имайте предвид, че повечето от тях са храна. Ако сте жадни пийте вода.

Не е добра идея на едно хранене да се смесват много видове храна. Далече сме от идеята на разделното хранене, но определено комбинацията на плодове и зеленчуци, зърнени храни и мляко, месо и картофи не е здравословна.

Практикуващите йога горещо препоръчват поне един ден от седмицата да сте на вода. Ако не можете или поради препоръка от доктор е недопустимо , може да пиете мляко или сокове.

Определено не е добра идея да се консумират гнили, престояли, разлагащи се храни. Колкото по-дълго и трудно е приготвено едно ядене, толкова по-малко полезни вещества има в него. За жалост  ние хората сме измислили невероятен брой рецепти само, за да си чревоугодничим, а така да направим живо­та си сложен и нещастен.

Избягването на алкохола, кафето и пиенето на прекалено много чай ще повлияе върху умственото превъзбуждане и негативното му въздействие върху мозъка и нервите.

Рязката смяна на ежедневната диета не е добра идея.

Йога не одобрява насилието – в това число и върху нас самите и нашето любимо тяло. Лудост и безумие е ако тялото свикнало на полуфабрикати изведнъж се постави на плодово-зеленчукова диета. Промяната в храненето трябва да бъде бавна, постепенна, стъпка по-стъпка. Без стрес и „изнасилване“ на тялото. Дайте време на организма да свикне с новото.

И най-важното – бъдете умерени. Не е нужно да мерите и анализирате храната си като диетолог с 20 годишна практика. Не изпадайте в лошо настроение ако сте нарушили някое правило. Ако спазвате основните правила и живеете на принципа да избирате „по-малката злина“ в храненето ще се радвате на добро здраве и енергичност.

yoga1

С  осъзнатост и наблюдаване, с умереност в  хранене, мисли и дела, ще променим дните си. Ще направим едно по – красиво ежедневие, изпълнено с едно по – добро съмочувствие. Ще раздаваме доброта и съпричастност, ще даряваме блага и ще  ги празнуваме!

Нека новата година да бъде новотo ни начало. Начало на един по – добър и здравословен живот. Начало на един осъзнат и по – качествен живот, изпълнен с добри мисли  и дела! Живот, който е изпълнен с  положителна енергия , с осъществени мечти!

Всичко зависи от нас, само от нас! От нашето отношение към живота ни! Няма време за отлагане, за шикалкавене и оправдания!

Ако желаете промяна в живота си, да се отървете от определени болежки или по – сериозни заболявания, да се отървете от наднормено тегло, да се отървете от неприятни навици, заповядайте в залата по Йога, за да осъзнаваме, наблюдаваме и променяме качеството си на живот.

   Намасте! Мария!

hranane-spored-yoga

Използвани материали :

ЕВТИМОВ, Венцеслав Димитров. Йога : Практическо  ръководство . ФРОЛИ, Дейвид. Йога и Аюрведа .