Начало Здраве Дух и тяло: Лечение на астма

Дух и тяло: Лечение на астма

СПОДЕЛИ

Рубриката води Мария Петришка
yoga1Здравейте приятели ! Поради големия интерес към темата за лечение на астма и алергии публикуваме този материал. Статията е на Д-р Свами Шанкардевананда Сарасвати, психолог и д.м.н., Австралия. Като искрено се надявам тази информация да ви е полезна и да успее да отговори на въпросите ви .
Много хора вярват, че астмата е нелечимо заболяване. Но това не е вярно. Науката за йога, както личния опит на автора на тази статия доказват, че астмата може да бъде излекувана чрез комбинация от съвременна медицина и йога. Медикаментозната терапия е ефективния и бърз начини за спиране на болезнената и изтощителна остра астматична атака. Като спешна помощ, лекарствата могат да бъдат от полза. От друга страна, йога ни дава набор от техники за укрепване на тялото и ума, и възможност да се освободи напрежението в психиката и тялото, които са основните виновници за астма. 20140822163752astmaКакто и токсините в дихателната система. За кратък период от време, йога може напълно да премахне вътрешната причина за астмата. И след това вече няма да са необходими лекарствата и с йога може да продължите да поддържате здравето си и да предотвратите следващи прояви на астма. В същото време практиката на йога води към по-високи нива на осъзнаване, креативен и изпълнен с радост живот.
Причини за възникване на астмата
Затрудненията в дишането и хриповете, които са най-мъчителната част от острата астма са причинени от стеснение на каналчетата за дишане (бронхите), които допълнително се блокират и от свръхпродукция на слуз. Бронхиалното стеснение е резултат от дисбаланс на нервната система, поради налично състояние на стрес и напрежение в тялото и ума, както и на слуз и токсини в белите дробове.
Астмата е последният етап от дълга поредица от събития. Това не е заболяване само по себе си, а признак, че нещо не е наред и липсва хармония и в тялото и в психиката. Основната причина за тази дисхармония е психическо напрежение. И за да премахнете заболяването трябва да отстраните причината.
Психичното напрежение оказва влияние върху нашето по-фино енергийно тяло, което се влияе изключително много от ума. Ако умът е напрегнат, праната (биоенергията) не може да се движи ефективно. Това се отразява на нервната системата, което причинява дисбаланса, изразяващ се като астма.
Дълъг период на напрежение, усложнен с астма причинява четири основни проблема:
1. Физическа и емоционална слабост.
2. Депресия, в резултат от прекъсването на обичайните занимания и активности.
3. Остеопатични дефекти (гръбначния стълб и стойката), които увеличават затрудненията в дишането.
4. Страх от бъдещи атаки, което предизвиква ненужната употреба на токсични лекарства.
Има два основни стъпки за лечението на астма. Първата е справяне с острите пристъпи, когато се появяват. Втората стъпка е да се увеличи силата и жизнеността, за да се предотвратят появите на астматични атаки.
Излекуването
По време на остър пристъп има няколко неща, които може да предприемете, преди да посегнете към токсичните лекарства. Едно от нещата, които помагат е кунджал крия. 20 минути след кунджал крия изпийте чаша горещо кафе. Това затопля и отпуска гръдния кош, а кофеинът помага да се разширят дихателните пътища. Ако не можете да изпълните в този момент кунджал крия, тогава идват на помощ дихателните упражнения, пранаяма. В краен случай използвайте лекарства, ако няма друг начин. Ако можете да отложите момента на поемане на лекарства, така ще увеличите силата на вашата воля, както и ще се научите как да предотвратявате атака, или как да я спирате, след като тя е започнала.
Най-важното е, да може да бъдете наблюдател или свидетел на атаката. Какви чувства, мисли и спомени изживявате в този момент? Какво е състоянието на ума? Превърнете всяка астматична атака в своя полза, така че да може да научавате повече за себе си, като така увеличавате вашата сила и осъзнаване.
Вторият етап на лечение е да практикувате йога всеки ден. Чрез асаните ще коригирате правилната стойка и състояние на гърба, ще подобрите функционирането на белите дробове, ще увеличите здравето на гръбначния стълб, както ще подобрите състоянието на нервната система. Пранаямата ще помогне да увеличите силата на белите дробове, както и да успокоявате липсата на баланс на потока от въздух, прана. Медитацията ще ви помогне да премахнете психическото напрежение, което е основната причина за астмата. Д-р П. Кори (САЩ), е извършил изследвания, че медитацията намалява съпротивлението на въздушния поток в тялото до 20%. Това означава, че медитацията улеснява достъпа на въздуха към белите дробове. Това е уникално явление само за медитацията и не се случва по време на сън или други периоди на почивка.
Диета и астма
Диетата е основен фактор при лечението на астма. Препоръките са да се премахнат тежките слузо-образуващи храни, които задръстват дихателната система – най-вече млечните продукти и бело-брашнените и рафинирани храни. Астматиците обикновено са слаби и енергиите в тялото са не-балансирани, така че правилното хранене трябва да бъде взето сериозно под внимание, за да може да се възстанови хармонията и да се възвърне силата на тялото и ума.
Най-добрата диета е прясна, растителна храна, с акцент върху пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, варива. Домашен квасен или соден хляб от пълнозърнести продукти, както и бобовите растения са много подходящи.
Следните храни трябва да бъдат изцяло премахнати: бял хляб, сладкиши, бяла захар, консервирани храни и всички изкуствено ароматизирани и оцветени храни, всички млечни продукти, пържени храни, бял ориз.
Избягвайте приема на твърде много храна и се опитайте да се храните само два пъти на ден, през равни интервали. Ограничете количеството на чай и кафе, използвайте кафе само по време на астматичните атаки.
Внедряването на подходящата диета и йога практиките, които се препоръчват за астма, високо кръвно налягане и диабет, ще ви освободи от астмата и ще възвърнат жизнеността ви. Ще подобрите качеството си на живот цялостно, ще се освободите от астмата и ще изпълните живота си с енергия.
Превод Светлана Благоева, Йога студио 108 

1 КОМЕНТАР

  1. Уважаема редакция,нямам нищо против алтернативните методи на лечение на което и да било заболяване,но бронхиалната астма (ако става въпрос са това заболяване,защото и други видове астма)е сериозно заболяване , лечението на което се поема на 100% от НЗОК и пациентите знаят много добре стъпките при лечението му.Определения като, „токсични лекарства“ и „диетата е основен фактор при лечението на астма“ звучат меко казано несериозно и считам ,че мястото на тази статия не е в рубриката „Здраве“.




    0



    0