Начало Спорт Двудневен велотур „Панагюрище- хайдушко Кладенче“

Двудневен велотур „Панагюрище- хайдушко Кладенче“

66
0
СПОДЕЛИ

velosipedisti

Двудневен велотур по маршрут Панагюрище – х. „Павел Делирадев“ – м. Скумсале – Стрелча – Панагюрище ще се проведе на 18 и 19 юли.

Велотурът ще стартира на 18 юли в 10:00ч. от автогарата в гр.Панагюрище. От там групата ще се отправи на посещение на „Панагюрското Златно Съкровище“ и/или Къщата музей „Райна Княгиня‘ (по желание) след което, ще потегли североизточно от града, карайки срещу течението на река Луда Яна, по черни пътища. Велосипедистите ще изминат 10км. и ще достигнат го местен рибарник, където ще могат да си уловят по една риба, която всеки да приготви сам за вечеря. Турът продължава по същия черно-каменист път, достигайки след още 8-9км велосипедистите ще преминат покрай хижа „Кръстьо Чолаков” и след няколко километра ще достигнат в подножието на вр.Бич – 1449м.,  най-високата ни точка за първия ден. Достигайки това място турът продължава по равен горски път до х. „Павел Делирадев”,  минавайки през историческата забележителност „Хайдушки кладенец“. В района на хижата, групата ще изгради палатков лагер, а тези които не желаят нощуване на палатки, ще може да се настанят за нощувка в хижата. За желаещите организаторите са предвидили и допълнително каране след настаняването – 5-6км. по пътеки и черен път.

Препоръчва се за първия ден участниците да носят 1-2л. вода и сандвичи. Продължителността на каране през първия ден е 3-6 часа, 28км, с положителна денивелация 850м.

Вторият ден ще започне със закуска и събиране на багажите. След което, групата ще се отправи по билото, където ги очакват интересни и забавни пътища, осеяни с ароматни горски плодове, които ще ги отведат до вр.Буная 1572м. От там, велосипедистите ще направят интересно и вълнуващо каране по горски пътища и пътеки, достигайки тракийски култов комплекс “Скумсале“, който е разположен на около 800м надморска височина. На това място те ще допълнят бутилките с вода и при желание ще се разделят на 2 групи – едната ще достигне по асфалт след 8км. до гр.Стрелча, а другата по технична пътека, която е с 1-2 км по- дълга от асфалта. Ще бъде отделено време за обяд в местно заведение, след което, походът продължава до изходната точка в гр.Панагюрище, като отново ще бъдат предложени два варианта: асфалт и интересен за планинско колоездене черен път.
За втория ден карането е около 35км, с около 750м. обща положителна и приблизително 1200м отрицателна. Очаквана продължителност 5-8часа.

Храна: Всеки, който иска може да си носи. За тези, които не си носят, на хижата ще има супа и скара.
Нощувки: Палатковият лагер е безплатен. Нощувката в х. „Павел Делирадев“ е 11 лв, а който иска да ползва баня в хижата се заплаща по 2лв. на човек. Спи се в общи стаи по 4-6-8 човека.
Препоръчваме на всеки участник да носи със себе си дъждобран (за прехода) и топли и сухи дрехи и обувки за подмяна, в случай на лоши метеоролгични условия и дъжд.

Организационната такса за мероприятието е 40лв., тя включва водач/и , застраховка злополука и транспорт за провизии, палатки и др.

Записването става на e-mail: n.deliradev@abv.bg или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.
Краен срок за записване 16.07.15г.
Моля изпращайте три имена, ЕГН и актуален тел. както и предпочитания за нощувка!
Този маршрут НЕ е подходящ за деца под 12г. и за начинаещи планински велосипедисти!!!