Начало Интервюта Галина Матанова: За Коледа ще раздаваме сурвачки ,коледни кравайчета, греяно вино, чай...

Галина Матанова: За Коледа ще раздаваме сурвачки ,коледни кравайчета, греяно вино, чай по панагюрска рецепта, ошав

СПОДЕЛИ

Община Панагюрище е организирала интересни инициативи и приятни изненади за жителите и гостите си по време на Коледно-новогодишните празници.

Ето какво сподели по този повод пред Радио „Фокус” – Пазарджик Галина Матанова, заместник-кмет на Община Панагюрище.

 G_Matanova

Фокус: Г-жо Матанова, какво включва Коледно-новогодишната украса на Панагюрище през тази година?

Галина Матанова: За поредна година имаме амбицията да създадем празнично коледно настроение за всички жители и гости на Община Панагюрище. Коледно-новогодишната украса всяка година се надгражда с нови елементи. Приказното коледно дръвче и всички украси, които вече сме аранжирали, засияха на площад „20 април” в Панагюрище.  Вече има поставена коледно-новогодишна украса, която е разположена по улиците „Райна Княгиня”, „Георги Бенковски”, „Павел Хаджисимеонов”. Сградите на читалище „Виделина” и на общината също са украсени.

Фокус: Какви празнични прояви организирате за Коледа?

Галина Матанова: През тази година организираме и традиционната „Панагюрска коледна наздравица”. По време на Коледните празници на централния площад „20 април” в града ще звучат народни песни и танци. Във фолклорната програма включваме коледно надиграване с участието на самодейни колективи от читалищата в селата Бъта и Поибрене. Подготвили сме и изненади. Ще раздаваме безвъзмездно 365 дрянови сурвачки, 365 коледни кравайчета и колачета, греяно вино, чай по панагюрска рецепта, ошав, панагюрски тутманик, панагюрски зелник. Символиката, която влагаме е 365 дни да са здрави всички панагюрски жители. Поканили сме и майстор-готвач, който ще забърка в голям тиган панагюрски кулинарни изкушения.

Фокус: Ще имате ли Коледен базар?

Галина Матанова: За първа година надграждаме и украсата на града с една нова идея за Коледен базар. През тази година той ще включва пет специално изработени къщички. Те са от дърво, изключително уютни, украсени коледно. В тях ще има различни празнични украси, сладкарски изделия. Вероятно в средата на месец декември ще бъде открит.

Фокус: Какви благотворителни инициативи организирате?

Галина Матанова: Всички доставчици на социални услуги се подготвят за Коледен благотворителен базар, който ще отвори врати от 19 до 23 декември. Това са Центърът за обществена подкрепа „Зора”, Дневният център за възрастни хора с увреждания „Свети свети Козма и Дамян”. Те все още обмислят събраните средства как да бъдат разпределени. При всички случаи средствата ще бъдат разпределени за деца в неравностойно положение. Празничната програма ще завърши с традиционните илюминации на 1 януари на централния площад „20 април” в Панагюрище.