Начало Общество „Гражданската отговорност“ може да поскъпне с 200% за някои нарушители

„Гражданската отговорност“ може да поскъпне с 200% за някои нарушители

СПОДЕЛИ

Определянето на размера на застраховката „Гражданска отговорност“ според нарушенията може да не влезе в сила от първия ден на 2018 г., но все пак това ще е факт в началото на новата година. Това обяви в сутрешния блок на БТВ заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн, цитирана от Дневник.

За така наречената система бонус-малус се говори от много отдавна, но до въвеждането й се стига едва сега. Една от важните стъпки за въвеждането й е да се свържат информационните системи на застрахователите с тези на МВР, което се очаква да стане факт в скоро време.

При определянето на цената на задължителната застраховка ще се взимат предвид всички регистрирани нарушения и влезлите в сила наказателни постановления. Идеята е шофьорите без нарушение да плащат по-ниска цена от базовата, която се плаща в момента, а хората с нарушения – по-висока. За най-недисциплинираните шофьори цената може да скочи до 200% спрямо базовата, за изрядните намалението е около 50%, уточни Агайн.

Тя посочи, че според данните най-много са нарушенията, свързани с превишената скорост – общо 1 млн. в периода 2014-2017 г. Другите нарушения, които ще влияят на цената на застраховката са отнемане на предимство, рязка смяна на посоката на движение, неспазване на дистанцията.