Get Adobe Flash player
Банер
Банер
Банер
Home / Категории / Общество / Родители: Свещеник би децата ни

Родители: Свещеник би децата ни

Новини - Общество

„Не сме вярвали, че един свещеник може да вдигне ръка на деца, но ето, че се случи и потърпевши са нашите деца” – така започват разказа си четири жени от Стрелча. Майките на пет деца на възраст от 13 до 16 години все още не могат да повярват, че свещеникът от Панагюрската духовна епархия отец Евгений е посегнал на чедата им, защото го знаят като кротък и възпитан човек. Но психическите травми на децата от преживяното, както и медицинските свидетелства за нанесени телесни повреди говорят, че събитията от 17 юли са били съвсем реални.  Свещенослужителят Евгений Петков живее в Стрелча, но е свещеник в Кръстевич. По ирония на съдбата, инцидентът станал в деня, когато стотици православни християни се стекоха в Пловдив, за да се поклонят пред чудотворната икона на Света Богородица от Божи гроб. „Около 22.30 часа на 17 юли отец Евгений тръгнал да търси дъщеря си Пламена, заедно с по-голямата си дъщеря Вера и нейният приятел Стоян. По пътя срещнали дъщеря ми Теодора и приятелките й Камелия и Латинка. Децата се бяха уговорили да спят у дома, разбира се, със съгласието на родителите си.” – разказва Мариана, майка на 16-годишната Теодора. Тя уточнява, че Теди и Латинка били приятелки с дъщерята на отец Евгени – Пламена. Същата вечер обаче Пламена не била с тях. Както по-късно се разбира, Пламена излъгала баща си, че ще преспи у Теди, като самата Теодора не знаела нищо за това. Повод бащата да тръгне да издирва дъщеря си станал телефонен разговор с нея, обстоятелствата около който обаче са неясни. Явно афектиран след разговора, бащата се качва на колата заедно с голямата си дъщеря и приятелят й и тръгват да търсят Пламена. Така попаднал на Теодора, Камелия и Латинка. Попитал ги знаят ли къде е дъщеря му, но момичетата отговорили, че нямат представа. Тогава, според разказите им, той слязъл от колата и започнал да им крещи. Стреснатите момичета отново обяснили, че не знаят нищо. „Вбесен от отговора им, той ударил по един шамар на Теодора и на Латинка и стискайки ги за врата ги качил принудително в колата, която е шофирана от приятеля на голямата му дъщеря. Взел мобилните им телефони и продължил да ги разпитва, като ги заплашвал и наричал с обидни епитети. Третото момиче -  Камелия, успяла да избяга и веднага съобщила на родителите си. Те пък се обадиха на мен” – продължава разказа си Мариана. Майката изпаднала в паника, след като дъщеря й не отговаряла на многократните опити да се свърже с нея по телефона. По това време момичетата биват разпитвани в колата. Въпреки уплахата, те си спомнили, че през деня Пламена им споменала за някакъв купон у неин познат на име Йосиф. До дома му ги насочило трето момиче – Димитрия, приятелка на Пламена, която била „прибрана” от улицата по същия начин – взет й е телефонът и насила е набутана в колата. В дома на въпросният Йосиф обаче Пламена я нямало. В стаята били няколко момчета, които гледали телевизия. Свещеникът  нахлул вътре и започнал да крещи и да ги обвинява, че крият дъщеря му. В пристъп на ярост отец Евгений се нахвърлил върху намиращите се най-близо до него момчета  - Иван и Николай и започва да ги рита и удря. За щастие приятелят на голямата дъщеря се намесил навреме и успял да го изведе от стаята.  „Пламена наистина е била в дома на Йосиф, но си е тръгнала от там преди да дойде баща. Тя дойде у нас.  Аз звъннах на отеца и му казах веднага да доведе Теди и Латинка, обясних му ,че дъщеря му е у нас” – разказва Мариана. След като се връща с колата при дома на Теодора, Евгений започнал да се извинява на примрелите от страх родители. После тихо и кротко прибира дъщеря си и си тръгват. Момичетата бяха в шок от случилото се, не можеха дори да говорят, разказват майките им. Майката на Теди пък все още трепери при спомена за случилото се, защото дъщеря й преди две години претърпява сериозна операция на гръбнака и най-малкия удар би имал много тежки последици. Дъжеря ми Латинка се страхува да излезе вън от къщи и се стряска при най-малкия шум, споделя майка й Стойна. Майките на Иван и Николай разказват, че двете 15 годишни момчета се прибрали със синини. Синът ми имаше белези от душене по врата си, разказва майката на Николай Катя. Жените са извадили медицински свидетелства на синовете си. След събитията от 17 юли, майките потърсили отдел „Закрила на детето”.  Децата са разказали пред социалните служители какво се е случило и в момента тече прокурорска проверка по случая. Информирали сме за това и архиерейският наместник свещеник Атанас Манолов.. Надяваме се на някаква справедливост, защото сме убедени, че каквато и да е причината за избухването на отец Евгений,   поведението му спрямо децата ни е недопустимо, категорични са родителите.

„Не искам да коментирам. Много съм зле.” – това бяха единствените думи на свещеник Евгений Петков, когото репортер на Агенцията потърси за коментар на мобилния му телефон.

„Случаят е много неприятен. Църквата се разграничава от едно такова поведение. В момента тече прокурорска проверка. След като тя приключи и ако се докаже, че свещеникът е извършил това деяние , църквата ще вземе решение съгласно канона, което не би ми се искало да тълкувам, но ще е достатъчно сериозно и сурово.” – такъв бе коментарът на Архиерейският наместник на Панагюрската духовна околия свещеник Атанас Манолов.

Коментари (26)
26 Вторник, 03 Август 2010 15:03
Някой
SMILEYS_WINK
25 Петък, 30 Юли 2010 11:37
Iva
abe ti si s16tiq t1poumnik predstavi si tova da se slu4i i s tebe.............toi si e vinoven che posqga na chujdite deca....toi nqma tova pravo

Е, това е примерът! То не знае как се пише, няма опит, пък и мозъчето му не го бива, ама съди!
24 Петък, 30 Юли 2010 07:40
аз
Стига вече мълчание-комунизма си замина.Сега всеки има право да дава гласност на нещата,които се случват-те са затова журналистите.
23 Четвъртък, 29 Юли 2010 21:30
abe ti si s16tiq t1poumnik SMILEYS_VERY_HAPPY SMILEYS_VERY_HAPPY SMILEYS_VERY_HAPPY predstavi si tova da se slu4i i s tebe.............toi si e vinoven che posqga na chujdite deca....toi nqma tova pravo SMILEYS_WINK
22 Четвъртък, 29 Юли 2010 19:44
Iva
Не стига му на попа нещастието, че има проблем с дъщерята...Не стига му това, че се е разгневил и е съгрешил, ами дайте информация и тук, та разни тъпоумници да го съдят... Имайте малко срам!
21 Четвъртък, 29 Юли 2010 14:41
dp
SMILEYS_LAUGHING SMILEYS_TWISTED_EVIL SMILEYS_EVIL
20 Четвъртък, 29 Юли 2010 13:42
roditel
ZA SAGALENIE NIE RODITELITE NAU4AVAME POSLEDNI ISTINATA ZA NAHITE DEZA!!!ZATOVA NEE LOHO DA GI PROSLEDIAVAME OT VREME NA VREME SKOI SA I KADE SA!VSEKI OT NAS MOGE DA POPADNE V SITUAZIATA NA OTEZA !GIVOTA NA NAS I DEZATA NI E GESTOK I AKO MOGEM VZAIMNO DA SI POMOGNEM !!!
19 Четвъртък, 29 Юли 2010 13:18
р
Защото трябва първо да се чуят и двете страни, да се направи проверка...., пък и не мога така изведнъж да повярвам че свещеника е толкова лош. Аз представих само и друга възможност, като предложих да не бързаме да обвиняваме. Между другото пияни, дрогирани и безобразничещи хулигани май всички сме виждали / но тогава си казваме Боже добре че мойте не са тук/, а свещеници пребиващи деца поне аз не съм.
18 Четвъртък, 29 Юли 2010 12:36
Пак аз
Цетираш думите "НЕ СЪДИ",а пък ти осъди няколко деца?Защо ги наклевети така???
17 Четвъртък, 29 Юли 2010 12:34
аз
Ама ти как така реши ,че децата са наркомани.Я не обиждай хора които не познаваш.Това ,че са на възраст,в която се крият ,за да ходят по купони не ги прави наркомани.Крил си се ти,крила съм се и аз-всичко по реда си.
16 Четвъртък, 29 Юли 2010 12:31
дано не ми се случва никога
Но бих се разправяла с мойто си дете,а не с чуждите,защото само то ме засяга
15 Четвъртък, 29 Юли 2010 12:28
р
а ако ти намериш детето си надрусано в гадна компания........
14 Четвъртък, 29 Юли 2010 12:18
Май не си много разумен
Какво ще да са правили децата-той не е този който трябва да им посяга.Тези родители щом са се притеснили така,надали децата са им наркомани.Като си предсавя,че някой може да посегне на моите деца,направо ми завира от вътре.Каквото и да правят си имат родители,които ги възпитават външен човек НЯМА ПРАВО ДА ГИ ДОКОСВА дори с пръст-ако ще не поп ми президент да е
13 Четвъртък, 29 Юли 2010 11:56
РАЗУМЕН
Всички се правите на големи християни, но забравяте че Той е казал " НЕ СЪДИ". Май забравяме че има кой да отсъди и това не сме ние. И какво предлагате, да го линчуват, може би? А ако истината не е съвсем такава, ако родителите преувеличават. Я си представете че ги е хванал да се друсат, да пият, че след като ги е питал като човек са му се нахвърлили...Може и дъщерята да има вина, но ако това са виновниците за развращаването на децата в селото. Така че хайде да не избързваме, нека да се произнесат съответните институции, и да не забравяме че и свещеника също е човек.
12 Четвъртък, 29 Юли 2010 11:31
амин
От "Закрила на детето" трябва да се поинтересуват и за поповата щерка,щом светия отец е дърмяскал чуждите,представете си своето какво го работи.
11 Четвъртък, 29 Юли 2010 11:13
Пази боже
Това е ненормална работа!!!Свещенник да посегне на деца-това сигурно го няма никъде в историята.Децата дори да са знаели къде е дъщеря му на попа,той няма право да ги тормози по този начин.Евала на родителите,че дават гласност на случилото се,но дано някой ги чуе,че като знам какво ни е правосъдието,нищо чудно този поп дълго време да ни чете-как да се обичаме...
10 Четвъртък, 29 Юли 2010 10:22
abe kvli ligliovcii SMILEYS_MAD SMILEYS_MAD kato ne znaesh ne govori SMILEYS_WINK ti ne znaesh sega kakvo im e na tezi deca,kak1v stres prejivqvat v momenta i che ot nai-malkoto se strahuvat SMILEYS_WINKblagodari se che ne si pot1rpevsh.Kak1v si hristianin kato ne mislish za dobroto na drugite SMILEYS_WINK
9 Четвъртък, 29 Юли 2010 10:14
tiitt
abe kvi ligliovcii be SMILEYS_MAD ne se e sluchilo na tebe nali SMILEYS_MAD blagodari se che ne si bil pot1rpevsh SMILEYS_WINKk1v si hristianin ako ne mislish za dobroto na rugite ......
8 Четвъртък, 29 Юли 2010 10:01
777
Бог учи чедата си на любов, а не на насилие. За това свещеника трябва да бъде отлъчен от църквата.
7 Четвъртък, 29 Юли 2010 07:04
да бе да
много лесно коментирате ама това не са вашите деца.Независимо дали са лигльовци и дори да са виновни те си имат родители -НИКОЙ ДРУГ НЯМА ПРАВО да ги докосва.Това ако е моето дете ще го разстрелям-нищо ,че е поп.
6 Сряда, 28 Юли 2010 22:29
ъ
абе нещо на лигльовците не им е съвсем чиста работата
5 Сряда, 28 Юли 2010 22:00
6666
to tova si e 4isto otvlo4ane s nanasqne na poboi,ama na pop4eto ni6to 4udno da mu se razmine.Pak 6te se pokrie slu4aq s te4enie na vremeto.V na4aloto vsi4ki koito imat nujda ot izvesnost 6te se natprevarvat da se pravqt na zainteresovani i kato mine vreme vsi4ko 6te se razmie i vseki 6te se izpokrie,samo 6te ostanat travmite na decata i pritesneniqta na tehnite roditeli.Zatova ne e lo6o da se varnem malko v godinite nazad kogato takiva samozabravili se hora sa bili lin4uvani na megdana.
4 Сряда, 28 Юли 2010 21:39
don vito
abe kakvi deza, te na taia vazrast sa si jivi diavoli, to az sam siguren 4e e imalo za6to da gi narita
3 Сряда, 28 Юли 2010 21:32
Az
Така ще е най-добря. SMILEYS_MR_GREEN SMILEYS_EVIL SMILEYS_TWISTED_EVIL SMILEYS_GEEK SMILEYS_UBER_GEEK SMILEYS_VERY_HAPPY
2 Сряда, 28 Юли 2010 20:27
al kapone
Tozi pop e bil dezata a v USA gi nakazvat s edni drugi raboti! SMILEYS_MR_GREEN
1 Сряда, 28 Юли 2010 20:06
ii
utrepete popa SMILEYS_VERY_HAPPY
PLEASE_REGISTER_TO_ADD_COMMENTS
Рекламодатели
Банер
Банер
Банер