Начало Бизнес Информация за преценяване на необходимостта от ОВОС

Информация за преценяване на необходимостта от ОВОС

574
0
СПОДЕЛИ
  1. Информация за контакт с възложителя:

 

1. (Изм. – ДВ, бр. 12 от 2016 г., в сила от 12.02.2016 г.)

          Име, местожителство, гражданство на възложителя –  физическо лице, седалище и единен идентификационен номер на юридическото лице.    

ХРИСТО ДИМИТРОВ МАНОЛЕВ, жител на с. Плоски, ул. Никола Парапунов 13 , Община Сандански ,Област Благоевград ,ЕКАТТЕ 56839

  1. Пълен пощенски адрес.

с. Плоски, ул. Никола Парапунов 13 , Община Сандански ,Област Благоевград .

 

  1. Телефон, факс и e-mail.

petrushev@sis.bg ,0899983650

 

  1. Лице за контакти.

Христо Димитров Манолев

  1. Характеристики на инвестиционното предложение:

 

  1. Резюме на предложението.

Инвестиционното предложение е заСъздаване на насаждения с храстовидни боровинки“, с местонахождение: поземлени имоти с номера: 131004, 002002, 002001 в землището на с. Левски ,общ. Панагюрище, обл. Пазарджик ЕКАТТЕ 22681 . Инвестиционното предложение включва: Боровинкови насаждения, изграждане на капково напояване, оранжери за плодове без вътрешно отопление и ограда на имотите.

Новите насаждения ще се поливат, чрез система за капково напояване.

За защита от неблагоприятни метеорологични явления (слани, обилни дъждове и градушки), а и за по-ефикасна превенция от заболявания и вредители , ще бъдат изградени оранжерии за плодове, тип „Fruit Safety“, върху имоти с идентификатори 131004, 002002, 002001.

Имотите с номера 002002, 002001 ще бъдат оградени с обща ограда, а имота с номер 131004– с ограда по имотните им граници.

 

  1. Доказване на необходимостта от инвестиционното предложение.

Инвестиционното предложение се разработва, с цел биологично отглеждане на насаждения от боровинки за задоволяване на хранителните потребности на населението.

Реализирането на инвестиционното предложение ще има положително въздействие върху социално-икономическата среда. Изразява се в разкриване на нови работни места и създаване на нов сертифициран селскостопански продукт.

 

  1. (Доп. – ДВ, бр. 12 от 2016 г., в сила от 12.02.2016 г.) Връзка с други съществуващи и одобрени с устройствен или друг план дейности в обхвата на въздействие на обекта на инвестиционното предложение и кумулиране с други предложения.

Инвестиционното предложение няма връзка с други съществуващи и одобрени дейности.

Инвестиционното предложение не е в противоречие с предвижданията за устройствено планиране на територията.

 

  1. Подробна информация за разгледани алтернативи.

Имотите са подходящо избрани от гледна точка на тяхното предназначение и връзката със съществуващата инфраструктура, подходите към терена и възможностите за обслужване. В тази връзка не са търсени други варианти за решение.

Освен това, изборът за местоположение на инвестиционното предложение е ограничен от собствеността на имотите и съществуващите договорни отношения.

Реализирането на инвестиционното предложение представлява по-добрата алтернатива от гледна точка на социално-икономическите и инфраструктурни условия за развитие на района. “Нулева” алтернатива ще означава инвестиционното намерение да не се реализира и да бъдат пропуснати гореописаните ползи.

 

  1. Местоположение на площадката, включително необходима площ за временни дейности по време на строителството.

Поземлени имоти с номера: 131004, 002002, 002001 в землището на с. Левски ,общ. Панагюрище, обл. Пазарджик .Приложени са скици на имотите.

До имотите има осигурен транспортен достъп и не се предвижда изграждане на нови пътища.

 

  1. (Доп. – ДВ, бр. 12 от 2016 г., в сила от 12.02.2016 г.) Описание на основните процеси (по проспектни данни), капацитет, включително на дейностите и съоръженията, в които се очаква да са налични опасни вещества от приложение № 3 към ЗООС.

През първите 1-2 години от отглеждането на боровинките ще се отстраняват плодните съцветия или ще бъдат прореждани, докато храстите се установят на местата си. Повече плодове могат да се очакват след 3-4 година, а в пълно плододаване са чак в шестата година.

До четвъртата година на боровинките ще се извършва единствено здравословна резитба, т.е премахване на ниски разклонения на височина под 50 см, болни леторасти, механично повредени или измръзнали. Чак след петата година от засаждането ще се премахват или намаляват старите стъбла. Най-подходящото време за резитба е в края на зимата, когато са отминали големите студове.

 

Капковото напояване ще се осъществява чрез система за капково напояване. Основните елементи на системата са:

– Резервоари за вода. В тези резервоари ще се събира дъждовна вода, която ще се използва в системата за капково напояване. При липса на достатъчно дъждовно подхранване, в резервоарите ще се доставя вода от надземни водоизточници, стопанисвани от Община Панагюрище.

– Капкови маркучи с външни капкообразуватели и аксесоари за капковия маркуч;

– Тръби, фитинги и ВиК арматура;

– Фитинги за капковия маркуч;

– Филтри, клапани и програматори;

– Програматори на батерията.

Системата за капково напояване ще бъде разположена във всичките 3 поземлени имота, обект на инвестиционното предложение – 131004, 002002, 002001.

Основни елементи на оранжериите за плодове:

– Вертикални опори: 80/120;

– Било на оранжерията;

– Полиетиленови улуци за отвеждане на дъждовна вода;

– Покритие от полиетиленово фолио на било страници;

– Проветрители: Горни и странични проветрители;

– Еластични противоветрови връзки;

– Мрежа за защита от дроздофила сузуки на проветрителите

 

Имотите с номера 002002, 002001 ще бъдат оградени с обща ограда, а имота с номер 131004– с ограда по имотните им граници.

Защитната конструкция против неблагоприятни метеорологични явления (слани и градушки) представлява мрежа, направена от UV стабилизирано полиетиленово влакно или от стоманени въжета, с плътна и гъста плетка. Мрежата се опъва над насажденията, като за целта се използват носещи стълбове и обтягащи тръби. За подсилване се поставят междуредови въжета, прихващащи страничните кантове на мрежата и обтягащите тръби на краищата на редовете.

 

 

Инвестиционното предложение не изисква използването на химични и опасни вещества, и съответно, такива няма да се съхраняват на обекта.

 

  1. Схема на нова или промяна на съществуваща пътна инфраструктура.

Не се налага изграждане на допълнителна пътна инфраструктура или промяна на съществуваща такава.

 

  1. Програма за дейностите, включително за строителство, експлоатация и фазите на закриване, възстановяване и последващо използване.

Боровинковите градини ще се използват трайно, и на този етап не е предвидено закриване на обекта.

Предвид вегетативния период на растенията, ще съществува известна сезонна динамичност при експлоатацията на насажденията.

 

  1. Предлагани методи за строителство.

Основни елементи на оранжериите за плодове:

– Вертикални опори: 80/120;

– Било на оранжерията;

– Полиетиленови улуци за отвеждане на дъждовна вода;

– Покритие от полиетиленово фолио на било страници;

– Проветрители: Горни и странични проветрители;

– Еластични противоветрови връзки;

– Мрежа за защита от дроздофила сузуки на проветрителите.

  1. 10. Природни ресурси, предвидени за използване по време на строителството и експлоатацията.

В новите насаждения ще се използва вода за поливни нужди – дъждовна и от язовир Дръндарево , който е общинска собственост , като за транспортирането на водата ще използвам водоноска.

 

  1. Отпадъци, които се очаква да се генерират – видове, количества и начин на третиране.

От новите боровинкови градини ще бъдат генерирани, единствено биоразградими („зелени“) отпадъци, които ще бъдат използвани за последващо компостиране.

 

  1. Информация за разгледани мерки за намаляване на отрицателните въздействия върху околната среда.

Мерките за ограничаване на въздействията върху околната среда ще бъдат насочени към осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд, липса на аварийни ситуации по време на изграждането и експлоатацията на оранжериите за плодове, спазване на правилата за пожарна безопасност, спазване на хигиенните изисквания, правилно третиране на насажденията от боровинки.

При строителството и експлоатацията на обекта се предвижда свеждане до минимум на отрицателните въздействия върху околната среда.

По време на изграждането на оранжериите за плодове са предвидени следните мерки:

– използване на най-кратките маршрути за придвижване на техниката;

– използване на наличната инфраструктура;

– всички дейности, свързани с изграждането на обекта, да се извършват върху строителната площадка, разположена изцяло в имота;

– избягване струпването на голям брой техника, за да не се получава запрашване и замърсяване на въздуха с отработени от двигателите газове;

При строителството на обекта не се очаква увеличение на наднормените шумови нива от строителната техника, която ще се използва, но предвиденото строителство ще се осъществява само в светлата част на деня и няма да пречи на населението.

 

  1. Други дейности, свързани с инвестиционното предложение (например добив на строителни материали, нов водопровод, добив или пренасяне на енергия, жилищно строителство, третиране на отпадъчните води).

От насажденията от боровинки няма да се образуват отпадъчни води.

 

  1. Необходимост от други разрешителни, свързани с инвестиционното предложение.

Преди започване на изграждането на оранжериите за плодове, ще бъдат получени всички необходими документи, които се изискват по реда на Закона за устройство на територията, както и други разрешителни, произтичащи от нормативната уредба, касаеща опазване на околната среда.

 

  1. (Нова – ДВ, бр. 3 от 2006 г.) Замърсяване и дискомфорт на околната среда.

Не се очаква замърсяване и дискомфорт на околната среда.

Инвестиционното предложение не предвижда излъчване на шум и вибрации, на светлинни, топлинни или електромагнитни излъчвания.

Инвестиционното предложение не крие рискове от замърсяване на почвите или водите вследствие на изпускане на замърсители върху земята или в повърхностни водни обекти и подземни води.

Не се предвижда отделяне на емисии на замърсители или опасни, токсични или вредни вещества в атмосферния въздух в района.

Не се предвижда използване на горивни процеси. Ще се използва електроенергия.

Не се очаква и предвижда отделяне на емисии на замърсители или опасни, токсични или вредни вещества в атмосферния въздух в района.

 

  1. 16. (Нова – ДВ, бр. 3 от 2006 г., доп., бр. 12 от 2016 г., в сила от 12.02.2016 г.) Риск от аварии и инциденти.

Не се очаква отрицателно въздействие и рискови инциенти, водещи до замърсяване на околната среда и увреждане здравето на хората. При спазване на изискванията за безопасност, не се очакват аварийни ситуации от експлоатацията на обекта.

Инвестиционното предложение не включва използване, съхранение, транспорт, производство и работа с материали, които могат да бъдат опасни за околната среда и здравето на хората.

Територията на инвестиционното предложение не се намира в зона с опасност от земетресения, пропадания, свлачища, ерозия, наводнения или неблагоприятни климатични условия, напр. температурни инверсии, мъгли, силни ветрове, които могат да предизвикат проблеми в околната среда при реализацията на предложението.

По време на експлоатация на обекта рисковите фактори са свързани с техническата изправност на съоръжението, за което трябва да се предвиди: поддържане в постоянна изправност и добро техническо състояние на електрическата и водната инсталации.

Не се очаква инцидентно замърсяване на територията на обекта с отпадъци или опасни вещества.

 

III.   Местоположение на инвестиционното предложение

 

  1. (Доп. – ДВ, бр. 3 от 2011 г.) План, карти и снимки, показващи границите на инвестиционното предложение, даващи информация за физическите, природните и антропогенните характеристики, както и за разположените в близост елементи от Националната екологична мрежа и най-близко разположените обекти, подлежащи на здравна защита, и отстоянията до тях.

Инвестиционното предложение ще бъде реализирано в поземлени имоти с номера: 131004, 002002, 002001 в землището на с. Левски ,общ. Панагюрище, обл. Пазарджик .

Територията не попада в чувствителни зони, уязвими зони и санитарно – охранителни зони.

На територията на инвестиционното предложение и в близост до нея няма площи, които се обитават от защитени, важни или чувствителни видове на флората и фауната, напр. за размножаване, гнездене, събиране на фураж, зимуване, миграция и др.

На територията на инвестиционното предложение и в близост до нея няма ландшафти или живописни местности, които могат да бъдат засегнати от предложението.

Няма данни за наличие на представители на флората и фауната, при които вече да са разрушени естествените връзки в екосистемите или които могат да бъдат засегнати от настоящото инвестиционно предложение.

Инвестиционното предложение не засяга влажни и крайбрежни зони, както и защитени територии на единични и групови паметници на културата, определени по реда на Закона за културното наследство.

На територията на инвестиционното предложение или в близост до нея няма местности и обекти с историческо или културно значение, които могат да бъдат засегнати от предложението.

Територията не попада в границите на защитени територии, обявени по реда на Закона за защитените територии.

Територията не попада в границите на защитени зони от екологичната мрежа „Натура 2000“.

 

  1. Съществуващите ползватели на земи и приспособяването им към площадката или трасето на обекта на инвестиционното предложение и бъдещи планирани ползватели на земи.

Възложителят стопанисва имоти с №№ 131004, 002002, 002001 в землището на с. Левски ,общ. Панагюрище, обл. Пазарджик по силата на договори за аренда. И трите имота са с начин на трайно ползване „нива“.

 

  1. Зониране или земеползване съобразно одобрени планове.

Единствено имот № 007403 е с начин на трайно ползване „овощна градина“. Трите имота са с начин на трайно ползване „нива“ и осма категория на земята при неполивни условия.

 

  1. (Доп. – ДВ, бр. 3 от 2011 г.) Чувствителни територии, в т. ч. чувствителни зони, уязвими зони, защитени зони, санитарно-охранителни зони около водоизточниците и съоръженията за питейно-битово водоснабдяване и около водоизточниците на минерални води, използвани за лечебни, профилактични, питейни и хигиенни нужди и др.; Национална екологична мрежа.

Теренът, предвиден за реализация на инвестиционното предложение не попада в чувствителни зони, уязвими зони и санитарно – охранителни зони.

На територията на инвестиционното предложение и в близост до нея няма площи, които се обитават от защитени, важни или чувствителни видове на флората и фауната, напр. за размножаване, гнездене, събиране на фураж, зимуване, миграция и др.

На територията на инвестиционното предложение и в близост до нея няма ландшафти или живописни местности, които могат да бъдат засегнати от предложението.

Няма данни за наличие на представители на флората и фауната, при които вече да са разрушени естествените връзки в екосистемите или които могат да бъдат засегнати от настоящото инвестиционно предложение.

Инвестиционното предложение не засяга влажни и крайбрежни зони, както и защитени територии на единични и групови паметници на културата, определени по реда на Закона за културното наследство.

На територията на инвестиционното предложение или в близост до нея няма местности и обекти с историческо или културно значение, които могат да бъдат засегнати от предложението.

Площадката не попада в границите на защитени територии, обявени по реда на Закона за защитените територии.

Площадката не попада в границите на защитени зони от екологичната мрежа „Натура 2000“.

Инвестиционното предложение, както само по себе си, така и във взаимодействие с други планове, програми и инвестиционни предложения, няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природните местообитания, популации и местообитания на видове, представляващи предмет на опазване в защитените зони.

Реализацията на инсталацията няма да засегне пряко или косвено природни местообитания и местообитания на флората и фауната, представляващи предмет на опазване в защитените зони.

Инвестиционното предложение няма да доведе до намаляване на числеността на популации на видове, представляващи предмет на опазване в защитените зони и да предизвика промени в биологичното разнообразие на района като цяло.

 

4а.  (Нова – ДВ, бр. 3 от 2006 г.) Качеството и регенеративната способност на природните ресурси.

Качеството и регенеративната способност на природните ресурси в района са добри.

Реализирането на инвестиционното предложение няма да окаже влияние върху качеството и регенеративната способност на природните ресурси.

 

  1. Подробна информация за всички разгледани алтернативи за местоположение.

Имотите са подходящо избрани от гледна точка на тяхното предназначение и връзката със съществуващата инфраструктура, подходите към терена и възможностите за обслужване. В тази връзка не са търсени други варианти за решение.

Освен това, изборът за местоположение на инвестиционното предложение е ограничен от собствеността на имотите и съществуващите договорни отношения.

Реализирането на инвестиционното предложение представлява по-добрата алтернатива от гледна точка на социално-икономическите и инфраструктурни условия за развитие на района. “Нулева” алтернатива ще означава инвестиционното намерение да не се реализира и да бъдат пропуснати гореописаните ползи.

 

  1. Характеристики на потенциалното въздействие (кратко описание на възможните въздействия вследствие на реализацията на инвестиционното предложение):

 

  1. (Изм. – ДВ, бр. 3 от 2011 г.) Въздействие върху хората и тяхното здраве, земеползването, материалните активи, атмосферния въздух, атмосферата, водите, почвата, земните недра, ландшафта, природните обекти, минералното разнообразие, биологичното разнообразие и неговите елементи и защитените територии на единични и групови недвижими културни ценности, както и очакваното въздействие от естествени и антропогенни вещества и процеси, различните видове отпадъци и техните местонахождения, рисковите енергийни източници – шумове, вибрации, радиации, както и някои генетично модифицирани организми.

Въздействие върху хората и тяхното здраве.

Предвид характера на инвестиционното предложение, няма да има отрицателно въздействие върху здравето на населението. Потенциалният здравен риск е налице, само при системно неспазване на правилата за здравословни и безопасни условия на труд. Инвестиционното предложение не включва използване, съхранение, транспорт, производство и работа с материали, които могат да бъдат опасни за околната среда и здравето на хората.

От реализирането на инвестиционното предложение не се очакват промени в санитарно-хигиенните условия на околната среда.

Атмосфера и атмосферен въздух.

Не се предвижда отделяне на емисии на замърсители или опасни, токсични и вредни вещества в атмосферния въздух в района.

От дейността на обекта не се очаква промяна в качеството на атмосферния въздух.

Дейността не е свързана с отделяне на емисии над пределно допустимите концентрации.

Геоложка основа и релеф.

Реализирането на инвестиционното предложение няма да има въздействие върху геоложката основа и релефа на района.

Земни недра, минерално разнообразие, почви и ландшафт.

Реализирането на инвестиционното предложение няма да унищожи ценни и плодородни почви, а също и да засегне ценни и плодородни почви.

Характерът на инвестиционното предложение не е свързан с промяна на вида, състава и характера на земните недра, минералното разнообразие, почвите и ландшафта.

Води.

Реализирането на инвестиционното предложение няма да има негативно въздействие върху качеството на повърхностните и подземните води в района.

Биологично разнообразие и неговите елементи, защитени територии, паметници на култура.

На територията на инвестиционното предложение и в близост до нея няма площи, които се обитават от защитени, важни или чувствителни видове на флората и фауната, напр. за размножаване, гнездене, събиране на фураж, зимуване, миграция и др.

На територията на инвестиционното предложение и в близост до нея няма ландшафти или живописни местности, които могат да бъдат засегнати от предложението.

Няма данни за наличие на представители на флората и фауната, при които вече да са разрушени естествените връзки в екосистемите или които могат да бъдат засегнати от настоящото инвестиционно предложение.

Инвестиционното предложение не засяга влажни и крайбрежни зони, както и защитени територии на единични и групови паметници на културата, определени по реда на Закона за културното наследство.

На територията на инвестиционното предложение или в близост до нея няма местности и обекти с историческо или културно значение, които могат да бъдат засегнати от предложението.

Обектът не попада в границите на защитени територии, обявени по реда на Закона за защитените територии.

Обектът не попада в границите на защитени зони от екологичната мрежа „Натура 2000“.

Отпадъци.

От новите боровинкови градини ще бъдат генерирани, единствено биоразградими („зелени“) отпадъци, които ще бъдат използвани за последващо компостиране.

Рискови енергийни източници – шум, вибрации, радиации.

Инвестиционното предложение няма да доведе до шумово и вибрационно замърсяване, радиоактивно замърсяване, вредно топлинно, йонизиращо и радиационно излъчване.

Физични фактори.

Дейността на обекта няма да бъде източник на шумови нива на работните места над пределно допустимите норми.

Инвестиционното предложение не предвижда излъчване на светлинни, топлинни или електромагнитни излъчвания.

 

  1. Въздействие върху елементи от Националната екологична мрежа, включително на разположените в близост до обекта на инвестиционното предложение.

Площадката не попада в границите на защитени територии, обявени по реда на Закона за защитените територии.

Площадката не попада в границите на защитени зони от екологичната мрежа „Натура 2000“.

Инвестиционното предложение, както само по себе си, така и във взаимодействие с други планове, програми и инвестиционни предложения, няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природните местообитания, популации и местообитания на видове, представляващи предмет на опазване в защитените зони.

Реализацията на строежа няма да засегне пряко или косвено природни местообитания и местообитания на флората и фауната, представляващи предмет на опазване в защитените зони.

Инвестиционното предложение няма да доведе до намаляване на числеността на популации на видове, представляващи предмет на опазване в защитените зони и да предизвика промени в биологичното разнообразие на района като цяло.

 

  1. Вид на въздействието (пряко, непряко, вторично, кумулативно, краткотрайно, средно- и дълготрайно, постоянно и временно, положително и отрицателно).

Не се очакват отрицателни въздействия върху компонентите и факторите на околната среда, както и върху човешкото здраве.

 

  1. Обхват на въздействието – географски район; засегнато население; населени места (наименование, вид – град, село, курортно селище, брой жители и др.).

Не се очакват отрицателни въздействия върху компонентите и факторите на околната среда, както и върху човешкото здраве.

 

  1. Вероятност на поява на въздействието.

Не се очакват отрицателни въздействия върху компонентите и факторите на околната среда, както и върху човешкото здраве.

 

  1. Продължителност, честота и обратимост на въздействието.

Не се очакват отрицателни въздействия върху компонентите и факторите на околната среда, както и върху човешкото здраве.

 

  1. (Доп. – ДВ, бр. 3 от 2011 г.) Мерки, които е необходимо да се включат в инвестиционното предложение, свързани с предотвратяване, намаляване или компенсиране на значителните отрицателни въздействия върху околната среда и човешкото здраве.

Инвестиционното предложение няма да бъде източник на замърсители на околната среда. Всички евентуални отрицателни въздействия биха могли да се предотвратят с недопускането на аварии и осигуряването на здравословни условия на труд.

По време на експлоатацията на обекта ще се спазват следните изисквания:

– Спазване на изискванията за рационално използване на терена и предотвратяване на евентуално засягане на съседни терени;

– Провеждане на непрекъснат експлоатационен контрол на системата за капково напояване, за да бъде в режим на нормална работа, с оглед предотвратяване на аварии;

– Разработване на инструкция за експлоатация на системата за капково напояване и запознаване на работния персонал с нея.

 

  1. Трансграничен характер на въздействията.

Няма да има въздействия с такъв характер.

ОБЯВА

Във връзка с изпълнение на задължението на Възложителя  ХРИСТО ДИМИТРОВ МАНОЛЕВ, жител на с. Плоски, ул. Никола Парапунов 13 , Община Сандански ,Област Благоевград , произлизащи от изискванията на чл. 6, ал. 9, т. 2 от Наредбата за ОВОС, съобщаваме на жителите на община Панагюрище за постъпила информация по Приложение №2 към чл. 6 от Наредбата за ОВОС относно инвестиционно предложение „Създаване на насаждения с храстовидни боровинки“, с местонахождение: поземлени имоти с номера: 131004, 002002, 002001 в землището на с. Левски ,общ. Панагюрище, обл. Пазарджик ЕКАТТЕ 22681.