Начало Култура Исторически музей – Панагюрище и Фондация „Цоцорков род” представиха филма “Бойните маршове...

Исторически музей – Панагюрище и Фондация „Цоцорков род” представиха филма “Бойните маршове на България”

СПОДЕЛИ

17098443_390892544616677_4171956948437509014_n

На 1 март 2017 г. – денят, свързан с много символика за здраве и възраждащ се живот и в навечерието на националния празник на България в кино „Модерен театър” бе представен филмът „Бойните маршове на България”.
Маршът „Велик е нашият войник”, изпълнен от духов оркестър „Делчо Радивчев” при читалище „Виделина – 1865”, изправи на крака присъстващите в залата.

Сред гостите бяха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, председателстващият Общински съвет – Панагюрище Радка Кроснарова, кметове от общината, общински съветници, авторите на филма – режисьорът проф. Любомир Халачев и сценаристът Красимир Узунов.

По случай 1 март – Деня на самодееца изпълнителния директор на фондация „Цоцорков род” Ирина Ботева и директорът на Исторически музей – Панагюрище връчиха поздравителни адреси на НЧ „Виделина – 1865”.

Духовият оркестър изпълни още един марш – „Весели и в боя”, написан в окопите при Чаталджа и Одрин от капитан Камен Луков, диригент на полковия духов оркестър на 34 пехотен Троянски полк.

„Ние се събрахме тук, за да поемем от силата на нашия български корен, да поемем от живителните сокове на нашето родово българско дърво, които ни дават сила да продължаваме напред и да градим бъдещето си”, с тези думи се обърна Ирина Ботева към присъстващите и продължи „Фондация „Цоцорков род” и лично проф. д-р Лъчезар Цоцорков подкрепихме проекта на проф. Любомир Халачев за филм, посветен на военните маршове на Българската армия. Заедно фондация „Цоцорков род” и Исторически музей – Панагюрище организирахме премиерата на филма в Панагюрище.”

„В Панагюрище нещата се случват, когато си подават ръка институциите, които съхраняват родовата памет и я пресъздават за поколенията”, каза директорът на Исторически музей – Панагюрище. Доц. д-р Атанас Шопов допълни: ”Във войните за национално обединение, българите влизаха с гордост, с радост, подкрепяни винаги от бойния марш. Маршът е състоянието на духа, той е сигналът , той е българското, националното. Всичко това може да се види в творчеството на екипа, създал филма”.

Режисьорът на филма проф. Любомир Халачев благодари за поканата на фондация „Цоцорков род” и Историческия музей и продължи: „Радвам се, че в навечерието на 3-ти март ние можем да ви зарадваме с един филм, който нашият екип създаде с удоволствие. Панагюрище заслужава националната премиера на лентата „Бойните маршове на България“ да бъде тук. Във филма се говори за велики неща, за дух, България, прекрасна музика, за хора, които за съжаление отдавна ги няма”.

Красимир Узунов – ръководител на Информационна агенция „Фокус” и сценарист на филма призова панагюрци да се гордеят не само с героите от Априлската епопея, но и с героите – участници във войните на България.

Присъстващите изгледаха с вълнение филма и аплодираха авторите му. Впечатления след прожекцията споделиха кметът на общината Никола Белишки и Методи Навущанов – председател на РК „Традиция” – Панагюрище.

Текст и снимка: Исторически музей-Панагюрище