Начало Култура Историята „оживя“ в първия военно-исторически фестивал в Панагюрище (ВИДЕО)

Историята „оживя“ в първия военно-исторически фестивал в Панагюрище (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Събитието е посветено на 141-та годишнина от избухването на Априлското въстание и 140-та годишнина от Руско-турската война

IMG_9145

Уникално зрелище бе подготвено за жителите и гостите на град Панагюрище в днешния 29 април.

IMG_9295

Десетки възстановчици и реконструктори от клубовете „Традиция“ в град Велики Преслав, град Панагюрище, град Велико Търново, град Шумен, град Силистра, град Добрич и село Баня /община Панагюрище/ се бяха събрали за първия военно-исторически фестивал в Панагюрище „Живата история“. Той се проведе на територията на Градския парк и продължи до 18.00 часа.

IMG_9162

С усилията и уменията на многобройните участници бяха пресъздадени бита, културата и воинските традиции на предците ни от различните епохи. Бяха показани основите на военното изкуство и военните традиции, бяха демонстрирани и различни военни униформи, оборудване, въоръжение и снаряжение от различни периоди на историята на България – от Средновековието до края на XIX и първата половина на XX век.

IMG_9387

IMG_9211

Програмата на фестивала беше наситена с реконструкции на бойни изкуства, които пренесоха зрителите в реалността на военното време.

IMG_9134 IMG_9139 IMG_9140

Интерактивните площадки и атракционите позволиха на посетителите да се докоснат до военния бит, да пробват удар с щик и с приклад, да пробват мерника си в стрелба със средновековно и еърсофт-оръжие и да се снимат за спомен.

Истинските експонати, оригинални и внимателно съхранените вещи (униформи, оборудване, въоръжение и снаряжение) дадоха възможност на посетителите да подържат в ръцете си истинско историческо оръжие.

Сред най-зрелищните демонстрации бяха рицарските боеве, стрелбата с лък, средновековната кухня, както и урокът за средновековен танц.

Едновременно с провеждането на Военноисторически фестивал „Живата история“ в Панагюрище, на площад „20-и април“ бе разположен и Музей на открито „Приказка за България“.

IMG_9403

Основната цел на двете прояви е образователна и информационна.

РК “Традиция” – Панагюрище изказва своята благодарност към ръководството на Община Панагюрище за оказаната подкрепа за провеждането на събитието. 

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ТУК