Начало Култура Излезе сборникът „Град и памет“, посветен на Априлската епопея

Излезе сборникът „Град и памет“, посветен на Априлската епопея

СПОДЕЛИ
640_75908
В навечерието на 141-та годишнина от Априлското въстание, излезе сборникът с доклади от Третата национална научна конференция „Град и памет. Априлското въстание 1876 г. през призмата на паметта“, която беше организирана от Община Пазарджик, Регионален исторически музей – Пазарджик и Институт за исторически изследвания при БАН, съобщиха от Регионалния исторически музей в Пазарджик, цитирани от Пазарджишка Марица.
„Научната конференция се проведе на 6 и 7 октомври миналата година и беше посветена на 140-годишнината от Априлското въстание, припомня Румяна Кацарова, експерт от музея. Това бе една от последните научни прояви по темата, но предизвика голям интерес, тъй като ние я представихме от различна гледна точка – през призмата на паметта. 43-ма автори се представиха със свои доклади, които са включени в сборника. Всички са резултат от целенасочения труд на музейни дейци, учени от БАН, университетски преподаватели, архивисти. За мен беше приятна изненада участието на колегите от Северна България, където въстание не е имало, но те представиха Априлската епопея през погледа на съвременниците, разказаха как в техните региони хората отдават почит пред подвига на Априлци“. 

Сред участниците в научната конференция, чиита разработки са включени в сборника, са проф. Величко Минеков, един от авторите на мемориалния комплекс „Априлци“, проф. Вера Бонева, доц. Пламен Божинов, проф. Милко Палангурски, проф. Красимира Табакова, проф. Пламен Павлов. Регионът ни достойно бе представен от директора на Историческия музей в Панагюрище доц. Атанас Шопов, Наталия Точева, експерт от Художествената галерия, Ани Стойкова, председател на Дружеството на художниците, Екатерина Пейчинова от Историческия музей в Батак, директорът на Държавния архив в Пазарджик Ненка Иванова, Румяна Кацарова от Регионалния исторически музей, Георги Куманов от Историческия музей във Велинград. Свои представители имаха няколко от най-големите университети в страната, както и БАН.

Сборникът вече може да се купи от информационното гише на Регионалния исторически музей.