Начало Общество Изминаха 31 години от трагедията в Чернобил

Изминаха 31 години от трагедията в Чернобил

СПОДЕЛИ

chernobyl-cover-1320x660

Днес се навършват 31 години от аварията в атомната електроцентрала „Чернобил“ в Украйна – най-голямата ядрена авария в историята на човечеството, променила завинаги живота на стотици хиляди души.

На 26 април 1986 година в 01:23 часа местно време в реактор номер 4 на централата в Чернобил, в Северна Украйна, близо до руската и беларуската граница, избухва пожар.

Последва най-голямата ядрена катастрофа в историята на човечеството, при която радиация се разпространи над голяма част от Европа, но най-силно над Украйна, Русия и Беларус, тогава републики на СССР.

Официално само в Украйна 2.3 милиона души, сред които 220 000 „ликвидатори“, се водят за „пострадали от катастрофата“ в Чернобил.

На 26 април 1986 г.в централата се провежда учение на персонала за спиране на реактора при затруднени условия, както и тестване на самозахранваща система. Това учение е продиктувано донякъде от инцидент, станал няколко години по-рано, когато израелска ракета удря иракска атомна централа, която има същия тип РБМК реактор.

Имитира се авария в електросистемата на Украйна, при която реакторът и неговото управление не получават ток отвън. Въртящият се по инерция вал на турбината би трябвало да произвежда ток още няколко часа, достатъчен за собствените нужди на реактора. През това време персоналът трябва да спре реактора.

Счита се, че процедурните нарушения са спомогнали за инцидента. Едно от тях е недостатъчна комуникация между операторите и служителите, отговарящи за безопасността.

Бедствието и начинът, по който правителството реагира на него – заповедта за евакуиране на хората, дадена чак 36 часа след аварията – привлякоха вниманието към дефектите на съветската система с безкрайната й бюрокрация и дълбоко вкоренения маниер на секретност.

По-късно Михаил Горбачов казва, че според него Чернобил е бил един от главните пирони в ковчега на Съветския съюз, който в крайна сметка рухна през 1991 г.

zx450y250_2749373

Аварията убива веднага 31 души и принуждава десетки хиляди да избягат от зоната. Спори се каква е крайната равносметка за броя на хората, които са починали от болести, свързани с радиацията, като рака, разказва БТА, като цитира „Ройтерс“.

Доклад на „Грийнпийс“, разпространен преди годишнината, се позовава на беларуско изследване, според което смъртните случаи от ракови заболявания в резултат на аварията са 115 000, доста повече от данните на Световната здравна организация, която ги оценява на 9000.

В проучването на Грийнпийс“ се казва също, че хората, които живеят в района, продължават да ядат и да пият храни с опасно високи нива на радиация.

По-специално „силно замърсена и неподходяща за живот е 30-километровата забранена зона“ около Чернобилската АЕЦ, се казва в доклада.

Ядрената централа в Чернобил, чийто последен реактор продължаваше да произвежда електроенергия, бе затворена през декември 2000 година.

Смята се, че днес – 31 години след аварията – около 160 души са се върнали в т.нар. „забранена зона“ около централата с радиус 30 км.

Използвани са данни от dnevnik.bg