Начало Общество Изследване показало, че водата в Панагюрище, Етрополе, Враца и Монтана е най-чиста

Изследване показало, че водата в Панагюрище, Етрополе, Враца и Монтана е най-чиста

СПОДЕЛИ

voda Проучване на качеството на водата извършено от Асоциация „Активни потребители“, показва, че в 39 на сто пробите и в близо половината от 29 града, включени в проучване на асоциацията, има един или повече замърсители в питейната вода. Информацията от проучването е качена днес на сайта на асоциацията, съобщана БТА.
В градовете се наблюдават потенциални проблеми и с други показатели, чиито стойности са близки до максимално допустимите. Установеният от асоциацията процент на отклонение от стандартите е изключително висок, пише в съобщението. За сравнение, в достъпните данни предоставени от ВиК дружествата и контролните органи, усреднено се докладват само около един процент отклонения, допълват експертите.
В 21 проби от 11 града, един или повече показатели се доближават до разрешените пределни стойности. С голяма вероятност можем да се предположи, че при определени обстоятелства, например обилни дъждове съпроводени със замътване на водоизточниците или при намаление на дебитите по време на засушаване, стойностите на тези замърсители могат да превишат максимално допустимите и потенциалната опасност да се превърне в реална, посочват от „Активни потребители“.
Според Агенцията само в 11 проби (21 на сто от всичките 52) от 4 града (14 на сто) няма абсолютно никакви замърсители. Населените места без проблеми с питейната вода са Етрополе, Враца, Монтана и Панагюрище. За някои от градовете, например Враца и Монтана, е имало многобройни сигнали за присъствие на тежки метали, които обаче не са се потвърдили, пишат от асоциацията.
С най-замърсена вода, са Ботевград ( с три несъответстващи показателя), Димитровград, Костинброд и Златица ( с два показателя, които не отговарят на нормите), съобщава БТА.
Изследването показва сериозни проблеми в снабдяването с питейна вода в България. Голяма част от проблемите (основно прехлорирането) се дължат на неправилна и безотговорна експлоатация от страна на местните ВиК дружества, други са следствие от старата водопроводна мрежа, или неглижиране на известни проблеми и реалното неприлагане на действащото законодателство, особено по отношение на нитратите, пишат от „Активни потребители“.

7 КОМЕНТАРА

  1. ОТНОСНО: Информацията – че водата в Панагюрище, Етрополе, Враца и Монтана е най-чиста

    Знаете ли че:
    – Основното количество питейна вода в абонаментната мрежа, се подава от терасата на р. Марица.Системата за водоподаване не включва ПСПВ (Пречиствателна Станция за Питейна Вода);
    – Системата за водоподаване от терасата на р. Марица е изградена за обезпечаване на оптичното производство на МК „Оптикоелектрон“, т.е. това е система за промишлена вода;
    – В по-голямата си част, местните водоизточници черпещи вода от Средна гора са промишлено замърсени (там където хората са построили чешми, са поставени надписи – ВОДАТА НЕ Е ЗА ПИЕНЕ!);
    – Други източници на питейна вода са: дренажен водопровод (Гешенка); гравитачна система (водосборник „Рогачовец“ с все още не отстранени етернитови тръби) за потребностите на с. Панагюрски Колонии. (Тук, поради некомпетентно управление на „В и К – П“ ЕООД, е преустановена експлоатацията на ПСПВ); Помпажна вода от терасата на р. Златьовица;
    – В цената, която абонатите на „В и К – П“ ЕООД, е калкулиран разход за поддръжка на три ПСПВ (ПСПВ в цялата система за питейна вода към днешна дата няма?!);
    – Цялостната дейност на „В и К – П“ ЕООД, се осъществява в съответствие на БИЗНЕС ПЛАН утвърден (но не контролиран) от ДЕКЕВР (ДЕКЕВР издава и разрешение за цената на питейната вода!?);
    – За подмяна на абонаментната мрежа в Панагюрище, са вложени 50 млн. лева (по така нареченият ВОДЕН ПРОЕКТ)?!;
    – Р. Луда Яна след вливането на р. Банска Луда Яна, е трайно промишлено замърсена (не се използва за мелиорация);
    – Периодично р. Банска Луда Яна се замърсява от преливането на хвостохранилищата на „Асарел – Медет“ АД.
    При такава синуация възниква въпросът – Кой и на кого и с каква цел поръча да се изнесе публична информация че водата в Панагюрище, Етрополе, Враца и Монтана е най-чиста?!




    0



    0
  2. Защо PIA публикува забележката ми, а не коментарът по темата? Моля, ако сте коректни и сте взели в предвид отправената ми забележка, публикувайте какви водоизточници за питейна вода се ползват за подаване на питейна вода към абонатите и каква е ефективността от прилаганите методи на пречистване заменящи функциите на Пречиствателните станции за питейна вода. (Информацията може да вземете от „експертите“ на ВиК – П ЕООД Панагюрище. С удоволствие бих участвал в дискусия по темата).




    0



    0
  3. Защо PIA всячески се стреми да държи гражданите в заблуждение относно жизнено важни проблеми в Общината? /Във връзка с изнесената информация за чистотата на водата в Панагюрище, Етрополе, Враца и Монтана,представих коментар, който явно засяга нечии интереси, защото не се публикува. Медиите, освен рекламни, имат образователни и възпитателни функции което изисква Те да поднасят информацията реална, нормативно обоснована и безпристрастна/.




    0



    0
  4. Когато я има! Затова пък за пореден път ни „строят“ язовир. Трябва да си много наивен, за да смяташ, че ако към една празна чиния притуриш още една празна чиния, ще имаш повече, отколкото преди.




    0



    0