Начало Общество Кметът Белишки кани на среща недоволни от работата по проектите

Кметът Белишки кани на среща недоволни от работата по проектите

СПОДЕЛИ

Общинска администрация разпространи открито писмо – отговор до трима панагюрци, които са изразили недоволството си в социалните мрежи. Публикуваме  текстът на писмото им и отговорът на общинското ръководство:

Няколко факта от заобикалящата ни действителност, за които не бива да мълчим, а напротив, трябва да крещим.
1. Две големи дупки в уличката между банята и училище „Марин Дринов“. След сигнал и обещание, че ще ни бъде помогнато резултатът е плачевен. Два дни след като тържествено бяхме уведомени, че дупките са запълнени положението е същото. Няколко лопати асфалт, които някой бе хвърлил просто така, бяха измити от дъжда.
dupki dupki12. Огромната дупка на входа на Панагюрище, на бул.Пятигорск. Тя определено не единствена в града, но е най-дългата. Тя заема половината от пътното плътно и никой не предприема мерки за нейното изкърпване, вече колко време.
3. Какво дишаме в Панагюрище? – прах! Излизаш привечер на разходка, за да се радваш на циганското лято. Сядаш в местната сладкарница с детето си. Тогава няма дейности по прословутите проекти, а въздухът е тежък, мръсен, прашен. Това е в центъра на града. Подобна е ситуацията в целия град – основни улици, кръстовища, пред училищата. В района около болницата ежедневно минават камиони със строителни материали. Картинката е същата –димна завеса от прах. Ок, работи се по европейски програми, но какво от това. Ние всички имаме право да дишаме чист въздух, а задълждение на управляващите Община Панагюрище е да ни го осигурят. Те са там благодарение на нашите гласове.
Пишем това с презумцията всички граждани на гр. Панагюрище да се обединим около позицията да поискаме от Общината конкретни мерки за, които ще ни гарантират, че не след 3 години (когато свършат проектите), а още утре средата, в която живеем, ще се подобри.

Граждани на гр.Панагюрище:

Пламен Търкаланов
Ивайло Недялков
Пепа Кекова

ОТГОВОРЪТ

„Във връзка с публикувано в някои интернет страници и социални мрежи  отворено писмо с автори г-жа Пепа Кекова, г-н Пламен Търкаланов и г-н Ивайло Недялков, изразяващи недоволство по отношение запрашаемостта на въздуха и  недобрата пътна настилка на улиците в града, Община Панагюрище предоставя на вниманието на всички граждани своята официална позиция по поставените въпроси.

  1. Община Панагюрище изпълнява четири мащабни проекта, един от които по линия на публичното частно партньорство – Изграждане на многофункционална спортна зала, а останалите три по Оперативните програми “Околна среда” и “Регионално развитие” на Европейския съюз за програмния период 2007-2013 г.– “Ингегриран инвестиционен проект във ВиК сектор за гр. Панагюрище, община Панагюрище”, “Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Панагюрище” и  “Панагюрище – общински център с устойчива и екологична градска среда с високо качество на живот”.За всички етапи на изпълнение на проектите и мероприятия, свързани със строително-монтажни работи, жителите на града се уведомяват своевременно, чрез сайта на Общината и средствата за масова информация.

Посочената информация в отвореното писмо, че проектите приключват след 3 години, не е коректна. Всички проекти, изпълнявани в момента от Община Панагюрище ще приключат през следващата, 2015 година.

Логично е при извършване на строително-монтажни работи на открито в едно населено място да се създават редица неудобства за жителите. Видно е, че в момента центърът на града е строителна площадка – с високо ниво на шум и запрашаемост на въздуха. В такава обстановка на никого не би му било приятно да се разхожда, още повече да консумира в заведение на открито с децата си.

Във връзка с изпълнение на горепосочените проекти, собствениците на обектите за хранене и развлечения са уведомени с писма от 31 май 2014 година от Общинска администрация – Панагюрище за предстоящите строителни дейности и считано от 1 юни 2014 година са прекратени разрешителните за поставяне на маси и столове пред заведенията.

  1. По подадения устен сигнал до Община Панагюрище за съществуващи две големи дупки на улицата между Градска баня и ОУ “Марин Дринов” – предприетите действия с временен характер имаха за цел да се осигури нормална проходимост и да не бъде възпрепятствано движението. В целия участък между улиците “Георги Бенковски” и “Делчо Спасов”, дупките се запълват поетапно, паралелно с полагането на настилката на улица “Георги Бенковски”.
  2. Огромната дупка на бул. “Пятигорск” бе в следствие авария на амортизираната ВиК мрежа в града, отстранена от служители на общинското дружество “ВиК П” ЕООД. Същата беше временно запълнена с едър добавъчен материал, а от вчера (16 октомври 2014 година) е асфалтирана.

Община Панагюрище приема сигнали за нередности на телефон 0357 6 32 18 и в писмен вид в Центъра за услуги и информация на гражданите.  В готовност е да реагира на всеки подаден сигнал и отправя покана към авторите на откритото писмо, г-жа Пепа Кекова, г-н Пламен Търкаланов и г-н Ивайло Недялков, за лична среща с Ръководството на 21 октомври 2014 година (вторник), от 16:00 часа, в сградата на Общинска администрация – Панагюрище, на която да се запознаят с етапите на изпълнение на проектите, да изложат своите виждания и да дадат своите препоръки.

Кмет Никола Белишки

7 КОМЕНТАРА

  1. За да могат сега общините да получават средства по европейски програми, някой преди това е направил необходимото, България да стане член на ЕС.Дълъг период от 1995г до 2007 г.
    За да стигне до фаза изпълнение,един проект трябва да бъде изработен стъпка по стъпка според изискванията, за да може в състезание с многото други такива да спечели.Разбира се и двете фази,кандидатстване и изпълнение са важни,но и неразделни.
    Такава е съдбата на кметовете.Едни ги печелят,други ги изпълняват.Това е нормално.Нормално е и нашето желание средата в която живеем да отговаря на европейските стандарти.Нали сме европейци.




    0



    0
  2. До Гергински – напълно си прав, но си сложи ръка на сърцето и кажи има ли поне една ДОВЪРШЕНА улица след ремонтите. А като ги довърше – тогава ще е успешен! Дано успее преди да му свърши мандатът!




    0



    0
  3. 1. Съгласен съм напълно с Пламен Търкаланов. Заглавието на статията е некоректно. Сигналът ни касае ЧИСТОТАТА НА ГРАДА и поддръжката на градската инфраструктура. Не даваме оценка на европейските проекти. Пожелаваме успешното им финализиране.
    2. Снимка №1 – аз виждам повече ПРАХ, отколкото асфалт. Крайно време е да се изчисти. Имахме късмет, че на първия учебен ден валя дъжд…
    3. Снимка №2- пребройте паркиралите в нарушение автомобили на най-оживеното кръстовище в града. Вижте също колко „чисто“ е мястото, откъдето минава целия град. Представете си ОБЛАКА ПРАХ при час пик.




    0



    0
  4. Прочетете първа точка оттговара. В началото срокът е 2007-2013 г. по програма „незнам си коя“, а в краят се появява – 2015 г.- като краен срок. И после продължават обяснния все едно сме в трети клас, вторият срок, голямото междучасие.




    0



    0
  5. Каня кмета на мои разноски да дойте във Виена и да види как се работи по ремонтните работи в Европа.Това което видях в града ме навява на мисълта ,че се работи неправилно по усвояването на средствата.




    0



    0
  6. Преди години за успешен кмет се броеше този който през мандата си успееше да канализира и асфалтира 2 – 3 улици! Опитайте се с ръка на сърцето да направите равносметка през последните два кметски мандата и какво се направи (и се прави прави в момента)! Успех на Н.Белишки ,зам.кмета Г.Павлов и останалите от екипа – това са хората които ще направят невъзможни квалификациите от от рода на : „Панагюрище – бавно умиращия град“ ,спомняте ли си го ? Дано скоро се направи и язовира !




    0



    0