Начало Общество Колко ще ни струва великденската трапеза?

Колко ще ни струва великденската трапеза?

120
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

великден

Великден е един от най-старите и най-важните християнски празници, празник на смъртта и връщането към живот на Исус Христос. Великденските празници включват Велики четвъртък – Тайната вечеря, Разпети петък – денят, в който е бил разпънат Исус и Великден – денят, в който Исус възкръсва и се връща към живота.

Традиция е за Великден да се боядисват яйца и да се пече козунак. Едва ли има българска трапеза, на която те да не присъстват на този светъл празник. Репортер на PIA-news провери в местните магазини колко би излязло на едно домакинство честването на най-светлия християнски празник.

agneshko1

Няколко дни преди празника агнешкото месо е на цени от 10 до 15 лв, което е с около лев по-евтино от 2015. Тези, които предпочетат да закупят агнешки комплект ще трябва да отделят от 5 до 9 лева, а за главичка – около 3 лева.

За гарнитурата към агнешкото трябва да добавим още поне 5 лв. за ориз, картофи, салата, както и олиото и различните подправки за цялото готвене.

kozunak-(3)-43773-500x334

При цените на козунаците има по-големи разлики. Обикновен козунак без пълнеж може да се намери за 2 – 2,50 лв. Същият грамаж, но с пълнеж от стафиди, локум и т.н се оскъпява с левче. Популярните в последните години италиански козунаци вървят около 5-6 лв.

Поне по една кора яйца се боядисва във всяко домакинство. Тази година яйцата са поевтинели спрямо миналата с по около 5 стотинки на бройка  и сега могат да бъдат намерени в местните магазини на цени от 13 до 15 стотинки.