Начало Здраве МБАЛ Уни Хоспитал – Панагюрище се цифровизира с IBM технологии

МБАЛ Уни Хоспитал – Панагюрище се цифровизира с IBM технологии

210
0
СПОДЕЛИ
измерване костната плътност

uni hospital

„Решенията на IBM, които „Уни Хоспитал“ внедри, ни помогнаха изцяло да цифровизираме целия медицински процес в болницата – от записването на час за преглед до поставянето на правилната диагноза и лечението на пациента. Болницата ни разполага с най-модерната медицинска апаратура в региона, която може да се натовари и използва пълноценно само при наличието на съответната ИТ инфраструктура на най-високо ниво. С гордост мога да заявя, че днес това е факт в „Уни Хоспитал“. Това заяви д-р Лучия Добрева, директор на Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) „Уни Хоспитал“ – Панагюрище, по време на специална онлайн YouTube дискусия. В нея участваха представители на болницата, пациентски организации и експерти по информационни технологии и здравеопазване.

„Например, днес ние можем да локализираме инфекция, да поставим правилна диагноза и да предприемем лечение в рамките на шест часа – процес, който в други болнични заведения може да отнеме до три дни. На базата на този опит ние вече сме убедени, че цифровизирането на медицинския процес е първа и много важна стъпка към интелигентно и ефективно здравеопазване“, подчерта Добрева.

От IBM посочват, че компанията е проектирала и внедрила заедно с други доставчици първото по рода си в България ИТ решение в болницата, което е направило възможно пълноценното използване на цялата медицинска техника в „Уни Хоспитал“ и интегрирането на отделните системи в единен медицински процес.

Прочетете още: Наградиха инвеститорите на 2015 г.

Преди около година фирма „Датикум“ (Daticum), част от „Сирма Груп Холдинг“ АД,съобщи, че изгражда ИТ инфраструктурата за обновената болница „Събо Николов“ в Панагюрище.

Изградената ИТ инфраструктура свързва чрез частен облак медицинските системи на болницата и борави с разнороден тип данни от различни приложения и медицинско оборудване, за да предостави в реално време пълна картина на състоянието на пациента. Пациентските досиета, ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и медицинските приложения са инсталирани в един център за данни, което значително ускорява пълния цикъл – от правилната диагноза до правилното лечение. Данните са достъпни чрез уеб портал, базиран на частен облак.

„От момента на първото споразумение, подписано миналата година, IBM България изготвя ИТ архитектурата и проектира цифровизацията на цялостния медицински процес в „Уни Хоспитал“, който започва със запазването на час при лекар онлайн, и завършва с правилната диагноза и успешното лечение, каза Игор Правица от IBM България. – Интегрирането на медицинските системи и технологиите за анализ на данни са друга много важна част от този проект, тъй като те са основата на здравеопазването на бъдещето, или както ние го наричаме, когнитивното здравеопазване.“

От IBM уточняват, че решението на компанията осигурява стабилна, сигурна и гъвкава ИТ инфраструктура, която значително ускорява и подобрява комплексната медицинска услуга на „Уни Хоспитал“. В дългосрочен план ИТ инфраструктурата може да се надгради с допълнителни технологични решения, които да помогнат на болницата да анализира по-добре огромните обеми от медицинска информация и така да усъвършенства в реално време медицинските практики в полза на пациентите, твърдят от ИТ компанията.

От „Уни Хоспитал“ изтъкват, че всички тези нововъведения позиционират болницата като такава с огромен потенциал за лечение на българите, които в момента търсят услугите на болнични заведения в чужбина, както и да привлича пациенти от чужбина.

„Уни Хоспитал“ разчита на последно поколение медицински мултимодални линейни ускорители и уникална за региона на Югоизточна Европа роботизирана дигитална система за ангиография, разположена в хибридна операционна зала. Това позволява на болницата да предлага услуги, които досега не са били предлагани в България. Най-новите технологии, използвани в хирургията, образната диагностика, електронните медицински досиета, както и високотехнологична микробиологична лаборатория лекуват пациенти от региона и страната с помощта на единадесет отделни и функционални медицински системи, управляващи целия процес. Комплексът разполага с 310 легла, 27 клиники и диагностични центрове и над 700 души персонал. Инвестицията в нея възлиза на над 45 милиона евро и е най-мащабната за българското здравеопазване през последните 25 години.

Заради вложението си в болницата в Панагюрище минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет“ АД и „Асарел Панагюрище Здраве“ АД получиха голямата награда „Инвеститор на годината“ за 2015 година от Българската агенция за инвестиции и сертификат от Министерство на икономиката за „Инвеститор Първи клас“. Този проект бе реализиран като публично-частно партньорство между Община Панагюрище, „Асарел-Медет“ АД, привлечени от дружеството инвеститори и десетки лекари и медицински специалисти от региона и страната.

Източник: computerworld.bg