Начало Общество Местим стрелките на часовника с час назад навръх Димитровден

Местим стрелките на часовника с час назад навръх Димитровден

СПОДЕЛИ

chasovnikБългария ще премине към зимно часово време тази година на Димитровден.

Точно на 26 октомври 2014 г. в 4:00 часа ще трябва да преместим стрелките на часовниците си с един час назад.

Така реално България ще се върне към астрономическото време, уточняват от Главната дирекция „Национален център по метрология“ към Българския институт по метрология.

Адаптацията към зимното часово време настъпва по-рано, с намаляването на деня и ранното стъмване. Зимното часово време „измества“ ранното притъмняване, така че да не се налага да се прибираме по тъмно още в 5 следобед.

За по-бързо адаптивните са нужни няколко дни за адаптация към зимното часово време, за други – от 2 до 3 седмици. Предимството на зимното час време е по-късното ставане от сън.

Като цяло обаче приспособимостта към есенно-зимния сезон изисква повече ресурси спрямо промените през пролетта.

Източник: iNews

1 КОМЕНТАР

  1. Биологичният часовник на човека не възприема лятното часово време.
    В Япония, Китай и още в 153 държави не се прилага лятното часово време, то не се възприема и от определени религиозни общности. В Русия е отменено през 2010 г.
    Хората все повече осъзнават недостатъците от въвеждането на лятното часово време, мярката отдавна е загубила своето значение, смята Ани Алашка от Българската стопанска камара.
    По изчисления на ЕСО пестенето на ел.енергия през периода март – октомври е 23 млн. киловатчаса или 54 стотинки на човек.
    Въпрос на национално решение е отмяната на това време, допълни Алашка.




    0



    0