Начало Култура Методи Навущанов: Показваме на учениците униформи и оръжие на българската войска от...

Методи Навущанов: Показваме на учениците униформи и оръжие на българската войска от Освобождението до края на Втората световна война

188
0
СПОДЕЛИ

metodi-navushtanov

-Г-н Навущанов, Регионален клуб „Традиция” в Панагюрище започна поредица от срещи със средношколците в града. Каква е тематиката на тези срещи, с какво имат възможност да се запознаят учениците?
Регионален клуб „Традиция“, който носи името на 27-ми пехотен Чепински полк в Панагюрище започна поредица от срещи с учениците от града. Те са със средношколците от двете гимназии са в рамките на предвиден цикъл лекции, свързан с отбраната на страната. В него има сегмент, свързан с историята на въоръжените сили в България, конкретно от 1878 година до наши дни. На тези срещи представяме на учениците униформи и оръжие на българската войска до края на Втората световна война. Отговаряме и на техните въпроси, свързани с развитието на българската армия през този период. До сега при подобни инициативи децата винаги са проявявали интерес, защото имат възможност да се докоснат до униформи, медали, оръжие, използвани от техните предци. Имаме свое помещение, които ни е предоставено от община Панагюрище. Там децата могат да видят и исторически карти, а също и експонатите, които сме донесли там, а и някои от колегите имат възможност да се облекат с униформите на българските войници от времето на войните за национално обединение.

-Какви са вашите впечатления след първата среща с учениците от гимназиите в Панагюрище?
След първата среща със средношколците съм обнадежден, че расте любознателно и патриотично настроено младо поколение. Два класа от Професионалната гимназия в Панагюрище имаха възможност да видят снаряжение от времето на Априлското въстание през 1876 година до Втората световна война. Това, което показахме на децата ги заинтересува. Техните ръководители споделиха, че за първи път те остават след края на часа, за да се снимат, да зададат своите въпроси. Всичко, което видяха ги заинтересува, защото по-добре е веднъж да видиш и да пипнеш, отколкото няколко пъти да чуеш. Средношколците имаха възможност да разгледат не само оръжие, но и съдържанието на една войнишка раница от времето на Балканската и Първата световна войни. В нея бяхме сложили всичко, което войникът е носил със себе си. Учениците научиха малко повече за ръкопашния бой, имаха възможност да се запознаят с оръжието от времето на Първата и Втората световна война Днес е поредната среща с два класа от средните училища в Панагюрище. Предвидили сме още една на 6 декември, която ще е може би най-интересна.

-Защо казвате, че последната среща на 6 декември ще е най-интересна?
Надявам се да успеем да я организираме добре. Ще се опитаме по темата Втора световна война да покажем на учениците униформи, въоръжение и снаряжение на войн от РККА /Рабоче-крестьянская Красная армия/ и войник от германската армия – от Вермахта. Някои от колегите, които развиват тази тема от нашия клуб ще я представят на децата. Целта е те да познават не само облеклото и оръжието на войниците от Първа българска армия през Втората световна война, а да видят и червеноармеец, който е воювал в състава на Трети украински фронт, в състава, на който е била и Първа българска армия от Македония, Сърбия, та чак до Грац, Австия. Да видят как е изглеждал и червеноармеецът. Ще ни трябва малко повече организация, защото ще ползваме обезопасени експонати от това време.

Източник: Радио „Фокус” – Пазарджик