Начало Култура Над 500 кукери от 13 състава превзеха Попинци

Над 500 кукери от 13 състава превзеха Попинци

СПОДЕЛИ

kuker2Над 500 кукери от 13 населени места се събраха днес в Попинци за 14-то издание на фестивала на кукерските маскаради и игри. Събитието откри кметът Никола Белишки, под чийто патронаж е фестивалът. Заместник-областният управител Стефан Мирев заяви, че ще положи всички усилия този фестивал да влезе в официалния календар на Министерство на културата, което би означавало по-добро финансиране и засилено участие. Община Панагюрище беше представена от домакините и трупите на Бъта, Оборище и Елшица.

Самите игри започнаха към 11 часа на площада, където по традиция е разположена и попинската въртяжка. Освен от пазарджишко, имаше гости и от по-далечни краища на България, като село Неевци, Горно сахране, Костенец, Баня, Секирово и др. Огромна пъстрота от маски, багри и причудливи персонажи можеха да се видят на феста в Попинци. Кукерите от Виноградец носеха със себе си казан за варене на ракия. Имаше щъркели, рогачи, камили, традиционните „булка и младоженец“, попове, дяволи. Очаква се към 17 часа журито да обяви и наградите на тазгодишното издание на феста.

Организаторите съобщиха, че са очаквали повече състави, но заради лошото време много от групите са се отказали от участие.