Начало Избори 2013 Назаем от Фейсбук. Кой какво спечели и какво загуби на последните избори

Назаем от Фейсбук. Кой какво спечели и какво загуби на последните избори

СПОДЕЛИ

Любомир Аламанов

Опит за кратък аналитичен ескиз

ГЕРБ: Спечелиха изборите. Поне математически. След като хората ги бяха изгонили с камъни. Или след като сами избягаха, за да се подготвят за изборите. Не знам. Обърках се. Защото не съм прост и не ги разбирам (цитат, от Него). И не съм гей, т.е. май не съм интелигентен. Загубиха обаче проценти, доверие, вяра, достойнство. Което трудно се купува. Загубиха кампанията. То, само с магистрали и еврофондове не става.

БСП: Загубиха изборите. За пореден път. 6-ти, мисля. 6:0 си е кофти резултат. Близък до 7:2. Всеки червен го боли от това. Аз съм син. Гот ми е. Може и да загубят лидера си. Ама надали. Той трябва спешно да направи правителство, за да се спаси. Спечелиха много. Повече депутати. Обръщане на тенденцията. Шанс за влизане във властта. Шанс за възраждане на Белене. Всички се кръстим да не го направят.

ДПС: Загубиха проценти. Спечелиха шанс да се върнат във властта. Не искам да съм герб-аджия в тъмна стая с няколко разгорещени депесари.

"Атака": Загубиха проценти. Спечелиха влизане в парламента. Спечелиха възраждане. Което на фона на скандалите и драмите, които имаха, си е цяло чудо. Спечелили са си нова ПР-ка. Поне аз не я бях виждал. Слабо, високо, русо бейби, което си оправя косата, докато води важна пресконференция. Важна, важна, колко да е важна тая пресконференция. Фризурата е на първо място, нали има камери. А и точно до главата й през две минути се вдига „Програмата Сидеров“, може да влезе в кадър. Спечелиха си шанса от тях да зависи следващия кабинет. И да национализират всички супермаркети. Нещо са се фиксирали там. Напомнят ми на „Жената зад щанда“. Спечелиха си шанса непрекъснато да говорят за тотална национализация. Дано ние не си спечелим Сидеров за премиер.

ДБГ (М. Кунева): Загуби кампанията. Разбираемо, тъпа й се получи. Загуби възможност да влезе в парламента. Може да няма друга. Загуби шанса да се отърве от миналото си. Трябваше да е по-активна. Спечели държавна субсидия. От нашите данъци. И това е тъпо. Ама за нас.

НФСБ (хората от телевизия СКАТ): Загубиха шанс за влизане в парламента. Ще го имат пак. Спечелиха държавна субсидия. Спечелиха известност. То и Сидеров така потегли. Май е време да си купя телевизия. Или поне телевизор. Дигитален. Да сменя стария в офиса. Че е леко развален и момчето от клиповете за дигитализацията се мръщи.

"Глас народен" (Св. Витков): Загуби шанс да влезе в парламента. Загуби кампанията. Дано си извади поуки. Само с кисел хумор не става. Трябва поне няколко идеи. Спечели държавна субсидия. Пак на наш гръб. Дано я използва добре.

РЗС (Яне Янев): Загуби кампанията. Загуби изборите. Загуби място в парламента. Надявам се завинаги. Загуби много флашки. Загуби акъла си. Ааа, това беше по-рано. Спечели държавна субсидия. Лошо за нас. Хубаво за него, нали хапчетата били поскъпнали…

ВМРО: Спечелиха 2%. Ама те са участвали, така ли? Спечелиха държавна субсидия. Ех, са колко македонска наденица ще се изруча, колко вино ще се изпие…

Коалиция „Център за свобода и достойнство“: Загубиха името си. Това е НДСВ. Останките, де. Ама как да го разпознаеш. Загубиха изборите. Май свикват. Загубиха кампанията. Беше слаба. Да видим дали ще загубят горите. Онези, в Рила.

"Лидер": Загубиха изборите. Загубиха кампанията. Ама те не са се борили за това. Спечелиха държавна субсидия. Което е смешно. Едната ръка на държавата прибира от Ковачки, другата му дава. Фън. По български. Пак на наш гръб.

ДСБ: Загубиха кампанията. Загубиха изборите. Загубиха местата си в парламента. Загубиха доверието на хората. Загубиха ръководството си. Ама това, последното, не е ясно. Костов няколко пъти е подавал оставка и след това „с нежелание“  е приемал да го изберат отново. Спечелиха вътрешното си удоволствие, че резултатът им е двоен на СДС. Спечелиха държавна субсидия. Спечелиха шанс да оцелеят. Дано го използват.

СДС: Загубиха всичко. Освен удоволствието, че и Костов не е в парламента. Тъпо. Спечелиха държавна субсидия. Може и да оцелеят. Но само ако изберат мен за шеф. По-известен съм от последния. И ще върна кинжалите!!!

"Зелените": Загубиха всичко.  То, да си зелен, не стига. Трябва и икономическа програма. Ама нищо, ще се научат. Млади са, в тях е бъдещето.

Протестиращите: Спечелиха нови избори. Загубиха новите избори. Спечелиха шанс да влезнат в парламент. Загубиха шанса да влезнат в парламента. Спечелиха шанс хората да ги чуят. Загубиха шанса хората да ги чуят. Спечелиха шанс за страхотна кампания. Загубиха кампанията. Малко като в математиката "интеграл по затворен контур" = 0. Но спечелиха шанс да размърдат обществото. Дано да не го загубят.

Политиците: Загубиха стария паламент. Спечелиха нов парламент. Загубиха старото правителство. Скоро ще спечелят ново правителство. Загубиха няколко бизнес-приятели. Новите май вече драскат по вратите им.

Хората: Спечелихме много компромати, много скандали, много проблеми. Спечелихме нов парламент със стари муцуни. Загубихме времето си, нервите си, доброто си настроение. Кофти рекапитулация. Но и ние спечелихме шанс. Шанс да се поучим и да не чакаме ножа да опре в кокъла. Дано да не го загубим.