Начало Интервюта Никола Белишки: Ние сме финансово стабилна община като тази тенденция ще продължи...

Никола Белишки: Ние сме финансово стабилна община като тази тенденция ще продължи и през 2017 г.

СПОДЕЛИ

За работата на Община Панагюрище по проекти и за предвидените основни параметри на бюджета за 2017 година, Радио „Фокус” – Пазарджик потърси за коментар кмета на общината Никола Белишки.

kmet

Г-н Белишки, какви проекти ще реализирате през тази година?
Никола Белишки: През тази година ще продължим реализацията на двата големи проекта по Оперативна програма „Региони в растеж“. Единият от тях е в образователната сфера и е за пълно реновиране на детските градини в Панагюрище. Другият проект и за градската инфраструктура и включва рехабилитация на улични настилки, зелени площи и тротоари града. Това са двата основни проекта, които общината ще продължи. Освен това имаме готовност да кандидатстваме за една от крепостите в Община Панагюрище – крепостта Красен. Целта ни е тя да стане една нова и предпочитана дестинация за жителите и гостите на Панагюрище. Работи са и по други проекти, подготвят се и нови, по които ще се кандидатства.

Какви ремонти предвиждане в населените места от общината?
Никола Белишки: Освен реализацията на проекти по ОП „Региони в растеж”, през тази година продължаваме и изпълнението на мащабна капиталова програма в малките населени места. В селата ще бъдат изградени тротоарни настилки, детски площадки, ще бъдат подменени водопроводи. „Община Панагюрище завърши 2016 година без задължения към нито един от доставчиците на стоки и услуги за общината. Ние сме финансово стабилна община, като тази тенденция ще продължи и през тази година. В новия бюджет на общината се предвижда запазване размера на местните данъци и такси и повишаване качеството на предоставяните услуги на населението.

Казахте, че запазвате размера на местните данъци и такси?
Никола Белишки: Да, в общинския бюджет е заложено запазване на размера на местните данъци и такси. Освен това друг акцент в бюджета е реализацията на двата проекта по ОП „Региони в растеж“. Продължаваме и с мащабната капиталова програма в малките населени места в общината, а именно с изграждане на тротоари, подмяна на водопроводи, изграждане на детски площадки.

Какво ще се случи със строителството на язовир „Луда Яна”, което вече започна?
Никола Белишки: През тази година започналото строителство на язовир „Луда Яна” ще продължи. Това е знаков обект за общината, а тя винаги е оказвала помощ при изпълнението на проекта, което се контролира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В доизграждането на стената на язовира и прилежащите съоръжения ще се включат над 350 души, а след това трайно заети по обслужването на тези съоръжения ще бъдат около 30. Надявам се специалисти от района на общината да заемат тези места. Това е отговорен обект, чиято обща стойност е 56,3 млн. лева, който е със срок на изпълнение 30 месеца.

Ще разчитате ли на добро взаимодействие и с централната власт?
Никола Белишки: Винаги като представители на местното самоуправление, трябва да кажем, че нещата се случват по-добре, когато има пълен синхрон между местната, законодателната и изпълнителната власт на национално ниво. Надеждата на местната власт е и през 2017 година да има ясни правила от страна на управляващите органи за работа по оперативните програми. По проектите, които реализираме със собствени средства нямаме проблеми, но за тези по Оперативна програма „Региони в растеж”, се надявам да няма забавяне в разплащанията, тъй като имаме проект, свързан са образователната инфраструктура, който трябва да бъде изпълнени през лятото по време на ваканцията, за де не се нарушава ритъма на учебния процес, тъй като проектите, които ще изпълняват по ОП „Региони в растеж” са свързани с пълното реновиране на детските градини в Панагюрище.

3 КОМЕНТАРА

  1. Всичко което се прави в град Панагюрище е хубаво и добро.На всички ни е ясно,че е финансово стабилна община,но какво се прави за едно от селата от градски тип…Става въпрос за село Оборище и за мястото заобикалящо църквата.Няма направен път,площа пред нея,в повечето пъти потънало в бурени,в сеседство до църквата козарник с разрушена сграда и улици с множество животински изпражнения,в горещините изпълнено с бълхи и кърлежи и когато на главния път спрят рейсове с туристи искащи да отидат до историческите забележителности в това число и църквата,нали ви става ясно, на какво се натъкват екскурзиантите…Това е срамно и унизително за това свещено място,което е почти в центъра на селото.Ами да не говорим за площата на селото,място строено и ремонтирано най-вероятно преди демокрацията,за състоянието на по голяма част от улиците и тротоарите…Така,че Господа управляващи на хубавия град Панагюрище помислете и за нашето село.Ясно ми е,че всичко е до средства,но малко по-малко може да се направи много.Защо и нашето село да не заприлича горе долу като село Чавдар.
    Надявам се това да достигне до Г-н Белишки.
    Поздрави.




    0



    0
  2. Всичко което се прави в град Панагюрище е хубаво и добро.На всички ни е ясно,че е финансово стабилна община,но какво се прави за едно от селата от градски тип…Става въпрос за село Оборище и за мястото заобикалящо църквата.Няма направен път,площа пред нея,в повечето пъти потънало в бурени,в сеседство до църквата козарник с разрушена сграда и улици с множество животински изпражнения,в горещините изпълнено с бълхи и кърлежи и когато на главния път спрят рейсове с туристи искащи да отидат до историческите забележителности в това число и църквата,нали ви става ясно, на какво се натъкват екскурзиантите…Това е срамно и унизително за това свещено място,което е почти в центъра на селото.Ами да не говорим за площата на селото,място строено и ремонтирано най-вероятно преди демокрацията,за състоянието на по голяма част от улиците и тротоарите…Така,че Господа оправляващи на хубавия град Панагюрище помислете и за нашето село.Ясно ми е,че всичко е до средства,но малко по-малко може да се направи много.Защо и нашето село да не заприлича горе долу като село Чавдар.
    Надявам се това да достигне до Г-н Белишки.
    Поздрави.




    0



    0