Начало Коментари Основната и свята длъжност на всеки учител е да дарява знание, не...

Основната и свята длъжност на всеки учител е да дарява знание, не да се превръща в бюрократ

СПОДЕЛИ

art3-1024x683

 „Винаги съм смятал, че безсмисленото редене на членове и алинеи от страна на неуморните дървени чиновнически глави в някое министерство има, все пак, някакъв лимит. Всуе! Уви, когато чета алинеите в новата „Наредба за приобщаващо образование“, се убеждавам, че и в това отношение човешките възможности са безгранични! Тази „Наредба“ имитира загриженост за децата, превръщайки учителя в бюрократ, пишещ писма /с повод и без повод/ до всевъзможни институции, вършейки, апропо, тяхната работа! Основната и свята длъжност на всеки учител е да дарява знание, а с този документ тя е изпратена на … едно мно-о-о-ого тъмно място!”

Чрез този пост в социалните мрежи, учителят по изобразително изкуство в СУ „Нешо Бончев” Нистор Хаинов, изрази отношението си към новоприетата Наредба за приобщаващо образование, която (уж) е насочена към подкрепа на всеки ученик – от този със специални образователни потребности към надарените ученици и изоставащите ученици.

Както ролята на ученика, така и ролята на учителя търпи промяна. Но тя – промяната, от своя страна създава и поставя нови условия и изисквания, на които трябва да се отговори. Нужно ли е обаче тези новости да „претопяват” основната длъжност на учителите, да я заменят с бюрокращина и да я изпращат на „ …  едно мно-о-о-ого тъмно място …”?!

Очаквайте продължение по темата!