Начало Общество От минус 19 до плюс 19 градуса през февруари

От минус 19 до плюс 19 градуса през февруари

СПОДЕЛИ

kokiche

През февруари се очаква температурите постепенно да се повишават и средната за месеца ще бъде около и под нормата. В по-голямата част от страната най-ниските температури през февруари ще бъдат между минус 14 и минус 19 градуса, а най-високите – между 14 и 19 градуса, съобщи Марияна Попова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, цитирана от БТА.

Средната месечна температура за февруари в Северна България и по високите полета е от 0 до 2 градуса, в Южна България и по Черноморието – между 2 и 5 градуса, а в планините – между минус 8 и минус 4 градуса.

Средната месечна сума на валежите през февруари в равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планините – между 40 и 70 литра на квадратен метър, а за Рило-Родопския масив и в Странджа е от 60 до 100 литра на квадратен метър.

Месечната сума на валежите също ще е около и под нормата.

В началото на февруари все още ще е студено, но температурите бавно ще се повишават. В планините и планинските райони, както и след обяд, ще има и слънчеви часове, а на много места в равнинната част от страната ще бъде с мъгла или с ниска облачност, които покрай река Дунав и на места в Източна България, ще се задържат през целия ден. Там и дневните температури ще остават по-ниски.

Съществени валежи не се очакват, но от ниската облачност е възможно да превалява съвсем слаб сняг. Повишена вероятност за превалявания има към 7 февруари и в края на десетдневието, като ще има и дъжд, и сняг.

През първата половина от второто десетдневие на февруари температурите ще са по-близки до обичайните. Вероятността за валежи е малка. През втората половина от десетдневието ще има условия за превалявания, отново на места и предимно слаби. Температурите слабо ще се понижат и преваляванията ще са предимно от сняг.

През третото десетдневие тенденцията е също да има чести превалявания. Температурите слабо ще се колебаят около стойности близки до обичайните, прогнозира Марияна Попова.