Начало Общество Отбелязахме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с...

Отбелязахме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с празничен концерт (ВИДЕО)

61
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

elinor

С вълнуващ двучасов празничен концерт в голямата зала на Театър Дом-паметник Панагюрище отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Концертът започна с Химна на Република България, след което своето приветствие към всички присъстващи отправи председателят на Общинския свет г-н Христо Калоянов.

По традиция концертът бе предшестван от официална церемония по връчване на почетните отличия “Учител на годината”, “Творец на годината” и значките “Златен Ритон”.

За „Учител на годината“ в предучилищното обучение бяха връчени две награди на Мариана Дерменджиева – главен учител в ЦДГ „Пролет” и Невенка Георгиева – главен учител в ОДЗ „Звънче“.

В началния курс на обучение наградата бе присъдена на Лушка Крушевска – старши учител в СОУ „Нешо Бончев“.

В прогимназиалния курс наградата получи Мария Игнатова – старши учител по биология и химия в ОУ „Проф. Марин Дринов“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В гимназиален етап призът “Учител на годината” бе присъден Нистор Хаинов – старши учител по изобразително изкуство в СОУ „Нешо Бончев“, който обяви, че дарява паричната сума от наградата си, която е в размер на 400 лева на децата от ДЦДУ „Дъга“.

Наградата „Творец на годината“ бе присъдена на Цвятко Ценов, номиниран от името на Литературен клуб „Виделина“ към панагюрското читалище „Виделина-1865“.

Носители на наградата „Принос в областта на културата  към бъдещето на България“ и „Златен ритон“ станаха диригентът на хора към НЧ „Виделина-1865“ Анета Калпакова, секретарят на НЧ „Никола Вапцаров -1927“ село Бъта Жечка Сиводошева и музейният деятел Георги Керкеняков.

Наградата „Принос на учителя към бъдещето на България“ и „Златен ритон“ получиха Димитрийка Кацарева, Ангелина Панова, Райна Шишкова, Красимира Василева-М Бай и Марийка Тодева.

Събитието продължи с концертната програма в която участие взеха малчуганите от ОДЗ „Райна Княгиня“ и ЦДГ „Пролет“, смесен хор при панагюрското читалище „Виделина-1865“, с диригент Анета Калпакова, мъжки камерен хор, с диригент Илиян Тодоров.

На сцената на Театър Дом-паметник излязоха и лауреатите от националния фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие‘2016“ пловдивският квартет „Магия“ от „Арт Войс Център“ гр. Пловдив, с ръководител Руми Иванова.

Младите панагюрски таланти Цветелина Шопова, възпитаничка на ОДК – Панагюрище, с ръководител Стефка Стефанова, Виктория Манева и Надежда Ковачева, възпитанички на Обединена школа по изкуствата „Евгений Зумпалов“, с ръководители Нона Немигенчева и Пепа Филина, обраха аплодисментите на публиката с прекрасните си изпълнения.

Сцената бе запалена от огнените танци на възпитаниците на клуба по спортни танци „Импулс“, танцьорите от Формация за народни танци „Средногорска жарава“ и мажоретен състав „Елинор“ при ОДК – Панагюрище, с хореограф Елеонора Найденова.

24 mai