Начало Култура Отбелязваме 176-годишнината от рождението на проф.Марин Дринов. За шеста поредна година връчиха...

Отбелязваме 176-годишнината от рождението на проф.Марин Дринов. За шеста поредна година връчиха Дриновска стипендия

СПОДЕЛИ

stipendia Днес за шеста поредна година Община Панагюрище връчи Поименна студентска стипендия «Проф. Марин Дринов». За носител на  стипендията за учебната 2014-2015 година е определена  Иванка Илиева Долджева – студент в Уилбър Райт Колеж, Чикаго, САЩ, специалност „Строителство“. Церемонията  се състоя в къщата -музей «Марин Дринов», в присъствието на преподаватели, ученици, представители на общинското ръководство и на „Асарел-Медет“АД. Името на тзгодишния носител бе обявено от зам.-кметът Галина Матанова по време на празнична целемония в къщата – музей на проф.Марин Дринов. Стипендията бе връчена на майката на Иванка Долджева от директорът „Човешки ресурси“ в „Асарел-Медет“ Александър Чобанов.

Церемонията бе предшествана от кратка празнична програма, подготвена от преподаватели и ученици на ОУ“Проф.Марин Дринов“. Директорът Екатерина Футекова припомни основните факти, свързани с живота и делото на именития панагюрец.

Поименната студентска стипендия “Проф. Марин Дринов” е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД през 2009 година по повод 170-та годишнина от рождението на бележития българин, чийто житейски път тръгва от Панагюрище. Средствата са подсигурени от “Асарел-Медет” АД по силата на ежегоден дарителски договор, който се сключва между изпълнителния директор на дружеството и кмета на общината. Стипендията се присъжда всяка година на  млад, талантлив и  умен панагюрец, който учи във висше учебно заведение в чужбина. По този начин се пази и продължава българската възрожденска традиция да бъдат подкрепяни и стимулирани знаещите и можещи панагюрски деца.  Първият български професор по история Марин Дринов, който е член-съосновател и първи председател на Българското книжовно дружество, днес Българска академия на науките, завършва образованието си в Русия, подпомогнат от заможни и влиятелни панагюрски общественици. Студентската стипендия, учредена на негово име е знак на преклонение пред делото му и уважение към неговата личност.

stipendia1Тази година отбелязваме 176 години от рождението на проф. Марин Дринов. Честването на годишнината започна по-рано тази сутрин, с празнични прояви в двора на основното училище, носещо името на бележития панагюрец. Празникът продължи с върчването на поименната студентска стипендия и поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на професора, издигнат в градския парк в Панагюрище.