Начало Общество Панагюрище показа „Кой уши байрака“ и че българският дух е жив! /Видео/

Панагюрище показа „Кой уши байрака“ и че българският дух е жив! /Видео/

СПОДЕЛИ

Хиляди пяха в един глас песента за Райна Княгиня на историческото Маньово бърдо

 p3Панагюрци категорично и вълнуващо показаха днес „Кой уши байрака“ и как трябва да се пее святата за всяко българско сърце „Песен за Райна Княгиня“. Днес стълбите към мемориала „Априлци“ се обагриха в бяло, зелено и червено от стотиците знамена, които се развяха над бунтовния град. Хиляди панагюрци и гости на града се включиха в организираното от студента Иван Хаинов групово изпълнение на песента за Княгинята.

Още от 17 часа градът почерня от хора, които се насочваха към паметника, решени до отговорят гордо и цивилизовано на провокацията на Движението за права и свободи, което откри кампанията си с изпълнение на турски език на този неофициален химн на Панагюрище. Около 100 рокери от Пловдив, София, Стара Загора шумно акостираха на площад „20 април“. Танцови и певчески състави от цяла България дойдоха да подкрепят Пангюрище. В града ни имаше гости от Копривщица, Пирдоп, от столицата, Пловдив, Стара и Нова Загора, Монтана, дори от Варна и Провадия. Малки и големи се бяха облекли в народни носии и горди и усмихнати поемах по стълбите към Паметника. В пълно бойно снаряжение бяха патриотите от традиция. Духовият оркестър „Делчо Радивчев“ подгряваше с революционни песни, потокът все не свършваше и не свършваше. В ролята на Райна Княгиня бе прекрасната Габриела Авелова, която имаше честта да бъде Знаменоската в този паметен миг. За начало хиляди гърла изпяха като един „Мила Родино“. След това дойде и големият миг, в който след тона, подаден от Никола Скачков патриотите изпях свещените думи, поругани преди седмица. След това по стълбите, пред читалището и на площада се изви дълго българско хоро, а Панагюрище замръкна гордо и щастливо, че е защитило честта на града си и честта на България! А хората се поздравяваха с „Честит празник“! Празник на българщината и националния дух!

8 КОМЕНТАРА

  1. Едно уточнение – прекрасната Габриела Авелова, нямаше честта да е Райна княгиня. Прекрасната Габриела Авелова всяка година на 1 май влиза в ролята на Райна княгиня, когато се пресъздава битката при Маньово бърдо, състояла се през величавата и същевременно злощастна 1876г., но показала, че българския дух е жив и не може да бъде лесно сломен! Не знам в днешно време колко още ще изтърпим и да се сетим да надигнем глава, но няма да е далечно времето! Ако политиката на държавата продължава по същия начин, скоро „ще падат глави“! А HAIDUTIN , sonia stoeva и Valentin Durchev да се научат да пишат на кирилица, не на маймуница!




    0



    0