Начало Култура Поетите Валери Станков и Илиана Илиева гостуват утре в Панагюрище

Поетите Валери Станков и Илиана Илиева гостуват утре в Панагюрище

СПОДЕЛИ

Поетите Валери Станков и Илиана Илиева ще се срещнат с почитателите на поезията в Панагюрище. Срещата е организирана от Община Панагюрище и Общинска библиотека „Стоян Дринов“. Литературната вечер ще се проведе утре, 10 ноември от 17:30 часа, в читалнята за възрастни.

Валери Станков е роден на 5 март 1956 г. в гр. Варна.
Завършва гимназия в родния си град, а висше образование получава в Шуменския университет “Еп. К. Преславски” (специалност “Руска филология”).
Работил е като учител, спасител по плажовете, зам.-председател на Районен съвет за култура – Варна, шофьор на такси, моряк, нощен пазач в частна детективска агенция, редактор и гл. редактор в литературния алманах “Простори”, телевизионен репортер в програма “Море” на РТВЦ – Варна, журналист във в. “Черноморие”, криминален репортер във в. “Черно море”, служител в община Варна като директор на възстановения Театър на поезията. В продължение на 3 години е управител на ИК “Галактика”, след това директор на университетското издателство на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”, а после управител на издателство “Книгата” – Варна. В момента е Главен експерт в Дирекция “Култура и духовно развитие” в Община Варна.
Автор е на над 20 книги с поезия, белетристика, публицистика.

Илиана Илиева е родена на 08.04.1969 г. в гр. Враца. Учи в НГДЕК, София. Завършва Руска филология в СУ „Св. Кл. Охридски“, защитава дипломна работа върху църковнославянския език. Публикувала е в сп. „Родна реч“, в. „Отечествен зов“ и в. „Нова светлина“. Живее и работи в София. Повторно „прописва“ отскоро. Участва в електронния проект „Поезия на двама поети“, в който с руския поет Вадим Руфанов взаимно превеждат текстовете си. Публикува във в. „Литературен вестник“, както и в LiterNet, Литклуб, Cult.bg. Двукратно печели награди в електронните конкурси на LiterNet за 2002 – „Моите четиридесет дни в пустинята“ и „Мечти по лято“. Лауреат е на Националните конкурси за поезия „Мара Белчева“, „Жената – любима и майка“, „…но нека вярата не оскъднява“, „Свищовски лозници“, „В полите на Витоша“ и др. Автор на стихосбирките „Жабешки скок. Тристишия, хайку, танка, ала-ренга“ (2004), „Ти, който хакна планетата“ (2008) и „Пента и Пижо. Малки и още по-малки песни“ (2009). Редактор в Електронно списание „LiterNet“.