Начало Бизнес Процедура „Обучения и заетост за младите хора“

Процедура „Обучения и заетост за младите хора“

СПОДЕЛИ

20160113-OSJYFIAAMJY-1452678456

Агенцията по заетостта продължава набирането на заявки от работодатели за разкриване на свободни работни места по схема „Обучения и заетост за младите хора”. Процедурата се съфинансира от Европейския социален фонд на Европейския съюз по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

От 28.02.2017г. до 15.03.2017г. във всички Дирекции „Бюра по труда” в страната, всеки работодател, който желае да наеме безработни лица по схемата, може да подаде заявка за разкриване на свободни работни места, съобразно своите потребности. На този етап от изпълнението на схемата, безработните лица, одобрени от работодателите, ще имат възможност да преминат професионално обучение и/или обучение за придобиване на ключова компетентност с ваучери съгласно ПМС № 280 / 2015г.

Заявки за разкриване на свободни работни места на територията на София град няма да се приемат. Работодателите, които желаят да разриват СРМ на територията на София град, могат да направят това с подаване на заявка по схема „Младежка заетост”.

В настоящия прием на заявки отпада ограничението за максималния брой безработни лица, които могат да се наемат от страна на един работодател.

При набирането на заявки няма да бъдат изисквани съпътстващи документи. Те следва да се представят преди сключване на договор със съответния работодател.

За да се гарантират справедливи условия и равнопоставеност при кандидатстването, набраните заявки ще бъдат разгледани и оценени от Комисиите по заетостта към Областните съвети за развитие на база критерии, посочени в утвърдена Методика за оценка на заявки от работодатели.

Документите за кандидатстване и подробна информация за работодатели и безработни лица по схема „Обучения и заетост за младите хора” са публикувани и можете да намерите в сайта на Агенция по заетостта или в Дирекции „Бюра по труда” в страната.

Проект „Обучения и заетост за младите хора”

Проектът се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. ПРИОРИТЕТНА ОС 1: „Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места“, ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРИОРИТЕТ № 2: „Устойчиво интегриране на пазара на труда на младите хора (ИМЗ), в частност тези, които не са ангажирани с трудова дейност, образование или обучение, включително младите хора, изложени на риск от социално изключване, и младите хора от маргинализирани общности, включително чрез прилагане на гаранцията за младежта“ и ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРИОРИТЕТ № 3 „Устойчиво интегриране на пазара на труда на младите хора, в частност тези, които не са ангажирани с трудова дейност, образование или обучение, включително младите хора, изложени на риск от социално изключване, и младите хора от маргинализирани общности, включително чрез прилагане на гаранция за младежта (с финансиране от ЕСФ).

Целта на проекта е включване на безработни младежи до 29-годишна възраст вкл., регистрирани в дирекции „Бюро по труда“ към Агенция по заетостта, в заетост при работодател чрез осигуряване на обучения и субсидия за продължителна заетост.

Проектът ще се реализира на територията на всички области и общини на територията на Република България.

Финансовите източници въз основа на териториалния обхват и възрастта на целевата група са, както следва:

– Разходите, финансирани по линия на ИМЗ се отнасят за безработни младежи до 29 години вкл., чиито постоянен или настоящ адрес е в населено място извън територията на област София-град;

– Разходите, финансирани по линия на ЕСФ, се отнасят за безработни младежи до 29 години вкл., чиито постоянен или настоящ адрес е в населено място на територията на област София-град.

 

Основни дейности за постигане целите на Проекта

  1. Информиране на работодателите за възможностите по операцията. Набиране на заявки от работодатели за наемане на младежи на конкретни работни места.
  2. Определяне на представители на целевите групи за включване в субсидирана заетост, както и за включване в професионални обучения или обучения за придобиване на ключови компетентности – чужд език и дигитална компетентност (на база на подадената заявка от работодател).
  3. Провеждане на обучения за придобиване на професионална квалификация и ключови компетенции:
  • Изработване и отпечатване на ваучери за придобиване на професионално обучение и ключови компетенции.
  • Предоставяне на поименни ваучери за придобиване на професионална квалификация или за ключови компетентности, съобразно набраните заявки от работодатели.
  • Реализиране на обучение срещу ваучери.
  1. Информация и насочване директно към свободни работни места за младежите, които не се нуждаят от включване в обучение.
  2. Осигуряване на наставник за младежите, наети директно на свободни работни места, за които младежите не се нуждаят от включване в обучение – за максимален срок до 3 месеца, но не по-малко от 40 часа месечно. Всеки наставник отговаря за минимум 1 и максимум 7 души – представители на целевата група.
  3. Наемане на лица от целевата група на длъжности, попадащи в обхвата на единични групи професии от 2 до 9 клас от НКПД 2011 г., за период до 6 месеца.

Допустими по настоящата схема са всички работодатели, като в сферата на публичната администрация, работодатели по настоящата схема могат да бъдат само органи на изпълнителната власт съгласно ЗМСМА, както и общинските предприятия по чл. 52 от ЗОС, с изключение на работодателите, които не попадат в приложното поле на Регламент (ЕС) № 1407/2013 г.

Режимът за минималните помощи се прилага само по отношение на предприятия по смисъла на правилата в областта на държавните и минимални помощи. Прилагането на Регламент (ЕС) №1407/2013 г. по схема „Обучения и заетост за младите хора” се отнася и за общинските предприятия.

Представители на целевата група по Проекта са безработни лица регистрирани в дирекции „Бюро по труда” (ДБТ) и на възраст до 29г. включително.

Приоритетно ще бъдат подкрепяни безработни младежи до 29г. вкл., които:

– са с основно или по-ниско образование;

– са продължително безработни с регистрация в ДБТ от 12 и повече месеца;

– са се регистрирали в дирекция „Бюро по труда” в следствие от активиране в рамките на операция „Активни”, финансирана от ОП РЧР 2014 – 2020 г.

  1. Да не участват в никаква форма на заетост, като например:

– да не работят по трудово/служебно правоотношение, независимо от вида му,

– да не осъществяват стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително еднолични търговци,

– да не са тютюнопроизводители/земеделски производители,

– да нямат договори за управление и контрол на търговски дружества,

– да нямат доходи от упражняване на занаят или свободна професия,

– да нямат доходи от извънтрудови правоотношения,

– да не са изпълнители по договори за изработка/услуга и др., сключени по реда на ЗЗД;

  1. Да не участват в никакви форми на образование или обучение, вкл. редовни, вечерни, задочни и дистанционни форми на образование, както и всякакви видове професионални обучения и ключови компетентности;
  2. Лица, включени в операция „Младежка заетост”, финансирана по ОП РЧР 2014-2020 г., няма да имат възможност да бъдат включени в настоящата схема;
  3. За финансиране по линия на Инициатива за младежка заетост (ИМЗ), да са с постоянен или настоящ адрес в населено място извън територията на област София-град;
  4. Разходите за младежи с местоживеене територията на областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска област сумарно не могат да надхвърлят 10 % от финансирането по ИМЗ за операцията;
  5. За лицата, които ще преминат обучения с ваучери за придобиване на професионална квалификация или ключова компетентност следва, да бъдат спазени и следните изисквания:

8.1. Представителите на целевите групи следва да отговарят на изискуемото от ЗПОО минимално входящо образователно равнище за съответната професия или специалност, когато обучението е за придобиване или повишаване на професионалната квалификация (приложимо за ПК);

8.2. Лица, притежаващи документ за определена квалификация (диплома, свидетелство и др.) не могат да получат ваучер за включване в обучение за придобиване на идентична или по-ниско ниво на същата квалификация;

8.3. Лица, завършили успешно обучение по проекти и програми, финансирани от ОП РЧР, държавния бюджет или от какъвто и да било друг публичен източник, не могат да бъдат включени в същите обучения по настоящия проект. В случай, че обучението е надграждащо (например следващо ниво) по отношение на завършеното, то тогава се счита за допустимо;

8.4. За да се гарантира спазването на изискванията за принадлежност на лицата към целевата група, участниците следва да отговарят на критериите за допустимост и към момента, в който се включват в обучения, и към датата на сключване на договора за наемане на работа.