Начало Общество Пустееща от десетилетия сграда на улица „Велко Тухчиев“ се саморазрушава бавно

Пустееща от десетилетия сграда на улица „Велко Тухчиев“ се саморазрушава бавно

СПОДЕЛИ

10513407_10152537155069293_2834998602029308941_nПустееща от поне 25 години сграда на улица „Велко Тухчиев“ бавно се руши и създава опасност за играещите наблизо хлапета. За това алармира наша читателка, живееща на същата улица. Репортер на ПИА откри постройката, която се оказа пететажна тухлена кооперация. Различните етажи на сградата принадлежат на различни, за двама от които – собствениците на първия и втория етаж, се знае, че са панагюрци, а за притежателят на последният от етажите, който е и в най-лошо състояние,  никой от квартала не знае нищо. От пръв поглед си личи, че годините, влиянието на атмосферните условия, а и човешкият фактор, са си казали думата – липсващи тухли, наклонени стени, складирано сено. „Голяма част от поразиите на долните етажи са от дечурлигата, които се завират тук. Но е опасно и не знам какво трябва да се направи. Този третият, най-горният етаж, беше на един от Панагюрище, но той го е продал и никой нищо не знае за сегашния собственик. А ако не се ремонтира най-горния етаж, другите два надолу как да си ги ремонтират собствениците? Нали ще им падне третия на главите ? “ – коментира възрастен мъж от съседната кооперация.

В Закона за устройство на територията е записано, че отговорността за състоянието на сградите е на техния собственик.  Според същия закон ако даден имот не се поддържа в добро състояние и е опасен за минувачите, кметът може да издаде заповед, с която да задължи собственика да извърши в определен срок необходимите ремонти, след което да пристъпи към принудително изпълнение на тази заповед.

ПИА ще се опита да открие двама от собствениците, ще потърсим и коментар от общината по казуса. Очаквайте продължение по темата.