Начало Здраве РЗИ Пазарджик призовава: „Не на тютюнопушенето! Поне за ден оставете цигарите!“

РЗИ Пазарджик призовава: „Не на тютюнопушенето! Поне за ден оставете цигарите!“

СПОДЕЛИ
Апелът е по повод Световния ден без тютюн – 31 май. През 2017 г. Здравната инспекция организира поредица от инициативи, целящи привличане на общественото внимание към рисковете за здравето от употребата на тютюн и намаляване нивата на неговото потребление.
Всяка година в резултат на тютюнопушене в света умират  6 милиона души, показват данните на Световната здравна организация. Ако не се активизират усилията за ограничаване употребата на тютюн и тютюневи изделия, тази цифра ще нарасне на 8 милиона към 2030 г.
РЗИ организира информационно-скринингова кампания, която ще премине под мотото: „Тютюнопушенето – заплаха за здравето и развитието“. Кампанията е насочена към широк кръг от хора и планираните мероприятия включват участието на различни възрастови групи. Ще се извършват измервания на въглероден оксид  в издишан въздух и количество на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи в изнесен Кабинет за консултиране и отказване от тютюнопушенето.
 
29.05.2017 г.
Час: от 10.30-12.00 ч.
Инициатива – рисунка на  тема „Аз избирам свят без тютюнев дим“ в Дневен център за работа с деца, с. Алеко Константиново.
 

oe-banner-middle

30.05.2017 г.
Час: 11.00 ч.
Изнесен ККОТ в Областна администрация – консултиране на пушачи за отказ от тютюнопушене, изследване с теста на Фагерстрьом степента на никотинова  зависимост и измерване на въглероден  оксид в издишан въздух.
 
31.05.2017 г.
Час:12.00 – 13.30 ч.
В ПГ по Икономика и мениджмънт гр. Пазарджик демонстрация с кукла Сю и с дрегер за измерване на въглероден монооксид в издишан въздух, раздаване на учениците на „Пътеводител за отказване от тютюнопушенето“
31.05.2017 г.
Час: 10.00 – 16.00 ч.
„Ден на отворените врати в РЗИ Пазарджик“ – ККОТ с измерване на въглероден монооксид в издишан въздух, измерване степента на никотинова зависимост с теста на Фагерстрьом и предоставяне на информационен материал „Пътеводител за отказване от тютюнопушенето“.
В хода на кампанията се предоставят здравно-промотивни материали: «Патилата на Мравчо или колко опасни са цигарите», плакат «Избери свободата», «Пътеводител за отказване от тютюнопушенето» и стикери предоставени от МЗ, филмите: „Денят на Яна“, „Дим“, „Невидимият“, „Пушенето забранено“.
Експертите по профилактика на болестите и промоция на здравето от РЗИ Пазарджик вече запознаха децата от ДГ „ Веселка“ с. Ивайло и учениците от СУ „Св. Кл. Охридски“ в гр. Ракитово с вредата от тютюнопушенето и направиха демонстрация с пушещата кукла Сю.

nikolov