Начало Култура Със силно присъствие на сцената и оригинално представен обичай се отличиха попинчани...

Със силно присъствие на сцената и оригинално представен обичай се отличиха попинчани на фестивала в Царевец

СПОДЕЛИ

Традиции, бит, култура и силно присъствие на сцена, с оригинално представен обичай отличиха  самодейците от НЧ “Искра-1872” – с. Попинци в седмото издание на Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор” – с. Царевец, общ. Свищов.

Участието на Състава за автнетичен фолклор на 4 август 2017 година бе поредната изява от годишната програма за отбелязване на 145 годишния юбилей на читалището и бе финансирана от Община Панагюрище по програма за развитие на читалищната дейност.

За седми пореден път в китното село Царевец се провежда Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор”, под патронажа на Министерство на културата. В 4 поредни дни, от 3 до 6 август, хиляди участници и любители на българския фолклор се радваха на уникални изпълнения, типични за различните крайща на България.

Самодейците от НЧ „Искра-1872” – с. Попинци участваха във втория ден на конкурсната програма на фестивала и се представиха с традиционен обичай „Изпращане на войник” пред авторитетно жури, с изявени и доказали се имена в сферата на фолклорното изкуство на България:  Юлия Цанкова / фолклорист/ – Председател на журито, Гуна Иванова /народна певица/,  Проф. Елена Кутева /д-р на ДФА Филип Кутев/,  Д-р Силва Хачерян /Държавен експерт в отдел „Регионални дейности“ на Министерство на културата/, Даниел Спасов /народен певец/, Димитър Манов /хореограф/,  Генчо Генчев / Предс. на НФФ„Фолклорен извор” и кмет на община Свищов./ Медийни партньори на НФФ „Фолклорен извор” са: БНР, БНТ, Фен Фолклор ТВ и Информационна агенция и радио верига „Фокус”.

Фестивалът ще бъде закрит тази вечер, 6 август с Гала концерт и обявяване на отличените състави, изявили се през четирите фестивални дни.

Прекрасен фестивал, организиран на високо ниво!

Ръководството на 145 годишното читалище в село Попинци, с председател Маньо Оряшков, благодари на самодейците от Състава за автентичен фолклор, които взеха участие в това значимо събитие, съхраняващо и популяризиращо българския фолклор, и представиха на високо ниво традиционната читалищна дейност и Община Панагюрище.

Донка Шопова – секретар на НЧ „Искра-1872“ – с.Попинци