Начало Общество Снежна машина „Маниту“, дар от Асарел-Медет, ще подпомогне екипа на проф. Пимпирев...

Снежна машина „Маниту“, дар от Асарел-Медет, ще подпомогне екипа на проф. Пимпирев в Антарктида

СПОДЕЛИ

Проф.-Христо-Пимпирев

18 полярници, ръководени от проф. Христо Пимпирев за 25-тата юбилейна полярна експедиция, очакват в следващите два дни да отпътуват от Ушуая, най-големият град в архипелага Огнена земя, за българския бряг на о-в Ливингстън, Антарктида.

Междувременно и благодарение на испанския научно-изследователски кораб „Сармиенто де Гамбоа“ след двегодишно изчакване вече е успешно свалена на българския плаж високо проходимата осемтонна снежна машина „Маниту“, дар от Асарел-Медет.

В интервю проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт, поясни: „Това ще улесни изключително много разтоварването на багаж, на строителни материали, на хранителни продукти, преди всичко за безопасността на дебаркиране на българския плаж, тъй като той е много каменист, няма никакви пристанищни съоръжения, направо от лодките си се забиваме в камъните на брега. Тази машина със своя кран ще може да нагази и да взима лодките преди да се пречупи вълната, тоест след прибоя. Така че това е една неоценима придобивка за българската база, която ще улесни много живота и работата на българските полярници и ще отмени тежкия физически труд, който вече 25 години непрекъснато даваме при живота и работата си в Антарктида.“

Проф. Пимпирев каза, че акцент в работата на експедицията е поставен върху проекта, свързан с изучаване на глобалните климатични промени. Той уточни, че изследванията на учените-полярници  са за да дадат насоки как да се справяме с последиците от климатичните промени, които застрашават, както виждаме, в много случаи живота ни.

Източник: Радио „Фокус“