Начало Общество СОУ „Нешо Бончев“ e eдно от 13-те училища, които ще се включат...

СОУ „Нешо Бончев“ e eдно от 13-те училища, които ще се включат в проект „Училището като център в общността“

СПОДЕЛИ

Тринадесет училища в България ще се включат в проект „Училището като център в общността“ в началото на февруари

sou nesho bonchevСОУ „Н.Бончев“ е едно от общо 13-те училища, които ще се включат в проекта „Училището като център в общността“на Национална мрежа за децата. Проектът  цели да превърне училището в отворен и многофункционален център, който създава, поддържа и свързва общността от ученици, учители, родители и други участници в обществения живот на дадено населено място. Училищата, които ще бъдат включени в проекта, са избрани след конкурс, в който всяко е трябвало да попълни кратък въпросник с обща информация за работата си и визията си за развитие.

Учениците на XXI век трябва да бъдат конкурентноспособни, креативни, предприемчиви, адаптивни в работата в различна културна среда, да правят информирани избори за своето здраве и бъдеще. Това каза по време на представянето на проекта Крис Джоунс, международен експерт в създаването и развитието на общностни училища. Моделът е приложен в 55 страни по света.

„Развиването на училището като общност е един от начините за постигане на така желаните промени в образованието, за подобряване на средата и климата в училище, за активно включване и участие на различни партньори от общността в училищния живот и за припознаване на училището като място за събиране и вземане на важни за общността решения“, каза пред журналисти изпълнителният директор на НМД Георги Богданов.


Екипи на избраните училища ще преминат през тридневно интензивно обучение с международните експерти и лектори Крис Джоунс и Елена Фомина, ще направят анализ на ситуацията в училището си – силни и слаби страни, съществуване на добри практики и ресурси, като за целта ще бъдат подпомогнати от обучени консултанти. Училищата ще разработят и собствени планове за развитието си като общностни центрове